středa 12. listopadu 2014

Interstellar: Jaké jsou názory zahraničních recenzentů na Nolanovu rozporuplně přijatou sci-fi odyseu?

Christopher Nolan je zvyklý, že jeho filmová dítka jsou obvykle chválena ze všech stran. Ale jeho nový projekt není přijímán tak jednoznačně. Někteří ho zbožňují (třeba náš vlastní Lukáš Franta, což je patrné z jeho recenze), jiní tolik ne. Co říkají zahraniční recenze?

"Interstellar je možná absurdně epický, ale to nemění nic na tom, že je epický."
Christopher Orr (The Atlantic)

"Interstellar je stejně tak filmově epický, jako dramaticky intimní."
Lisa Kennedy (Denver Post)

"168 minut dlouhá filmová odysea Christophera Nolana napříč časoprostorovým kontinuem je naplněna ohromující špatností."
Joe Morgenstern (Wall Street Journal)

"Interstellar je zábavnou katastrofou z důvodů, kterým se filmy snaží vyhýbat od svého počátku: komický příběh, nepravděpodobné náhody, směšné dialogy, absence osobitosti, dramatu a kontroly."
David Thomson (The New Republic)

"Nolan je jako režisér často obviňován z chladnosti, teď se ale konečně stal sentimentálním, když se vydal do vesmíru. Nepodařilo se mi rozluštit jeho rovnici, ale bavilo mě pokoušet se o to."
Chris Klimek (NPR)

"Nejde o Nolanův nejlepší film, ale jeho ambice a víra v publikum jsou větší a větší. Je jedním z mála pravých vizionářů v Hollywoodu a to se teprve rozehřívá."
Rene Rodriguez (Miami Herald)

"Během závěrečných titulů člověka napadne, že je možné, že Nolan pochází z jiné planety. A přestože se svědomitě snaží ukázat lidstvo v dobrém světle, chybí mu důvěrné informace, díky kterým by se mu to povedlo."
Liam Lacey (Globe and Mail)

"Na to, že jde o film překračující hranice všemožných dimenzí, je Interstellar překvapivě plochý."
Ann Hornaday (Washington Post)

"To, co v Interstellaru nefunguje, je třetí akt (z celkem čtyř), který sklouzává k filmové hlouposti, kdy nefunguje spoléhání na mystické nesmysly, na rozdíl od ostatních aspektů filmu, které šlapou jak mají."
Ty Burr (Boston Globe)

"Jestliže se váš zájem o rozvláčnou diskusi o časoprostorovém kontinuu vytratí, nakopne vás skladatel Hans Zimmer se svým soundtrackem."
Colin Covert (Minneapolis Star Tribune)

"Interstellar je zážitkem. Nolanova vize naší galaxie a galaxií za ní, je znepokojující, impozantní a  technologie pro cestování vesmírem se zdá být v pořádku, jako by nám byla dobře známá."
Steven Rea (Philadelphia Inquirer)

"Interstellar je spektakulární ale sto šedesát sedm minut dlouhou zbytečnou hádankou, u které máte pocit, že je povinností se dodívat, ale neudělá vás šťastnými, že jste to udělali."
David Denby (New Yorker)

"Směsice vachrlaté fyziky, mysticismu a geneticky upravené kukuřice je stejně tak neohrabaná jako skvělá."
David Edelstein (New York Magazine/Vulture)

"Jakékoliv jsou jeho silné stránky, Nolan postrádá empatii."
Stephanie Zacharek (Village Voice)

"Titul není jen plný skvělých vizuálů a velkých nápadů (přestože některé jsou občas prezentovány trošku zmateně), ale jde také o film o lidské houževnatosti."
Stephen Whitty (Newark Star-Ledger)

"Nolan zasadil několik opravdových charakterů do země, ale ta je příliš vyprahlá, aby z nich vyrostlo něco zajímavého."
Wesley Morris (Gradland)

"I tak šikovná kočka, jako je Christopher Nolan, se může zakuckat díky chuchvalci chlupů a tentokrát má podobu sci-fi dobrodružství Interstellar a má velikost blockbusteru."
Peter Howell (Toronto Star)

"Rozuzlení obsahuje spletité kouzlo. A pokud nebudete unavení skoro tříhodinovou intergalaktickou lekcí, je možné, že ho pocítíte."
Chris Vognar (Dallas Morning Star)

"Oduševnělý mistrovský kousek, který prostě musíte vidět, jeden z nejvíce vzrušujících filmových zážitků tohoto století."
Lou Lumenick (New York Post)

"Příklad protichůdnosti, který prezentuje to nejlepší i nejhorší z Nolana jako režiséra/scenáristy."
Alonso Duralde (The Wrap)

Samozřejmě je to pro fandy Nolanovy práce šok. Jsou zvyklí, že 99 % hodnocení jeho filmů je pozitivní, ale Interstellar je na tom o něco hůře. Stále nejde o projekt, který by se řadil k průměru, kritici ho hodnotí na 7,1/10 (RottenTomatoes), 73 % (Metacritics), diváci pak 9,1/10 (IMDb) a 88 % (ČSFD). A právě oddaní milovníci Nolana jsou docela pobouření, že novináři tentokrát nepějí jen chválu, ale mnoho z nich si dovolí kritizovat. A ne málo. Vliv má několik faktorů. Například to, že Interstellar je silně orientován na rodinné drama, což není půda, kterou by měl Nolan až tak skvěle zmapovanou (pokud tedy nepočítáme Bruce Waynea a nepěkný osud jeho rodičů). Určitě tu svou roli sehrál i silně nekritický obdiv k režisérovi ze strany publika, které si prostě nechce připustit, že by jejich zbožňovaný tvůrce mohl v pár ohledech uklouznout a v neposlední řadě si za to může tak trošku Nolan sám, protože jeho předchozí projekty byly podle diváků skvělé, takže nastavil laťku hodně vysoko.

Je jasné, že Interstellar se zařadí k oněm typům filmům, které rozdělí diváctvo na dvě skupiny. Jedni ho budou označovat za milník vědeckofantastického žánru, druzí za rutinu, která si hraje na něco více, než opravdu je. To, čí názor je pravdivější, ukáže až čas. Za pár let se uvidí, jestli se Interstellar zapsal do historie nebo se zařadí mezi hromadu dalších sci-fi snímků.

Jaký je váš názor? Filmový skvost nebo jen standardně odvedená práce, o které Nolanovci básní, ale nezaslepení diváci jsou si vědomi několika uklouznutí?

13 komentářů:

  1. do 10 let z toho bude kult, a ne že ne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do 10 let si na to nikdo ani nevzpomene....

      Vymazat
  2. Honzo, já ho určitě nezbožňuju:-) Ze zbožňování kohokoli už jsem vyrostl, dokonce ani tebe už po téhle poznámce nezbožňuju:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veřejně se omlouvám a opravuji svou formulaci :D. Lukáš Franta nezbožňuje Interstellar, pouze oceňuje jeho povedené aspekty :D.

      Vymazat
  3. Tam už chybí jenom názor Spáčilový :-D
    Já tyhle kritiky od rádoby odborníků neberu moc vážně. Mě se to líbilo a nebudu se v tom šťourat a hledat kdejakou chybu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spáčilová by měla psát recenze jen na Magnuska a Trošku :-D Ta nepozná dobrý film ani když jí ho přetlumočíte. Beztak v půlce odešla :-D
      Dala Interstellaru keáááásných 65% :-D

      Vymazat
  4. Jednoduché - inteligentním lidem co film chápou se líbí. Takový David Thomson (viz jeho recenze) je tupec co si nevidí na špičku nosu :-) A kdo říká a ukazuje na nelogičnosti tak ať mi nějakou předhodí, vše je jen nepochopení :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Řekl bych, že rozpačitost je na místě, nicméně film jako takový nezatracoval. Jedná se totiž o velmi netradiční blockbuster a v podstatě i velmi netradiční drama, takže výsledek nemusí uspokojit Marvelofily ani fanoušky Zmizelé. Film je navíc velmi dlouhý, a látka poměrně těžká, není pro každého. Tito fanoušci film pak nedocení, a nelze jim to mít za zlé. Osobně se přiznám, že Intersteller nebyl vyloženě šálek mého čaje, přesto se mi mnoho aspektů filmu líbilo, a do dnes ve mě film zraje, a to je proces, který mnoho filmů nevyvolá... bSaR

    OdpovědětVymazat
  6. Interstellar povazuji za nejlepsi scifi film vsech dob,alespon pro me. Tolik emoci,krasneho vizualu,uchvatna zimmerova hudba,vynikajici herci. Ted to finale me uplne zazdilo a taky povazuju robota Tarse za meho dalsiho nejoblibenejsiho robota na platne,prvni je samozrejme Cislo 5 zije. Kdo miluje filmy a krom toho navic i ty scifi,nemuze se mu ten nelibit. To nechapu. Perfektni pocta starym dobrym klasikam jako sou Blizka setkani tretiho druhu a nebo Odyssea. Pro me nej dosavadni film od Nolana ;-)

    OdpovědětVymazat
  7. To je anonymů. :D Ten film hloupý je a ne že ne. Právě ona nekritičnost Nolanových fans to žene tak vysoko a kult z toho bude tak možná v jejich hlavách. Na to je snímek až příliš - hloupý. Nolan se sice schovává za fyziku a snaží se klamat tělem, ale ve svém nitru a hlavně v závěru dokázal vše co budoval podkopnout.

    Možné spoilery:

    Co dělal ten moula na vodní planetě? Čuměl tam až Hetvejku doveze robot do lodi a pak šel i on sám a u dveří opět čekal až ho spláchne vlna?? Zbytečná postava stejně jako Matt Damon a celá jeho linka. To samé platí o mladém Affleckovi jako Cooperovic synovi. Ten závěr s ním, kdy ho Chastain po takovém dramatu (Zimmer opět mimo a hraje, kdy nemá) obejme. Jak Cooper přišel na to, že jsme to byli My stejně jako Murph, že to byl Cooper mi je záhadou. Film se tváří hrozně vážně a jako fyzikálně přesný, ale např. to připojení ke stanici a její zastavení Cooperem, kdy všude lítala miliarda trosek, bylo opět vtipné. Nevadí mi blbosti ve filmech (Armageddon), ale vadí mi to u filmu, který se tváří tak hrozně vážně a vlastně se v něm nic neděje. Ten happy end tomu nasadil korunu. Nolan asi potřeboval, aby se Cooper sešel se svou dcerou, tak vytvořil jeden z nejhloupějších konců poslední doby. Opět kyslík takřka na nule, ale stejně ho včas najdou v jiné galaxii.... wtf! Hlavně, že Válce světů se podobný happy end se synem se mlátí tvůrcům o hlavu do dneška. Ale co, Nolan je dnes v kursu a to, co se vyčítá jiným, tak u něj neplatí. Některým ke štěstí stačí jeho jméno a IMAX kamery.

    Zimmer je kapitola sama pro sebe. Jeden solidní motiv na varhany s elektrem, co hraje každých deset minut a mezi tím je film vyplněn elektronickou nevýraznou šedí.

    5/10 za slušný vizuál a skvělou Chastain. Scénář vše posílá do kopru. Prostě přehypovaný průměr a Nolanův (zatím) nejhorší film. Že by druhý Shyamalan...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A ty se určitě jmenuješ Avari Firyar, taky dobrý! Jinak nevím, co jsi u toho filmu dělal, ale určitě ho nesledoval, dobrá, pár hloupostí tam bylo,lae ještě víc jsi ji ty napsal ve své ,,recenzi,,!

      Vymazat
  8. Je pár filmů, u kterých mě moc mrzí, že jsem na nich nebyl v kině. A Interstellar k nim rozhodně patří.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.