čtvrtek 30. října 2014

TOP 5: Nejdražší seriály - Které televizní projekty stály tolik, že se vám z toho protočí panenky?

U filmů jsme zvyklí, že vyjdou na 100, 200 a občas i více milionů dolarů. Ale ani seriály často nejsou zrovna levné. Tady je pětice těch, jejichž jednotlivé epizody přišly na pěknou sumičku.

Jen pro informaci, do přehledu nejsou zařazeny minisérie. Jinak by byl v čele projekt The Pacific (2010), jehož každá epizoda (bylo jich celkem deset) vyšla na pěkných 20 - 27 milionů dolarů. A na třetím místě by figuroval další válečný seriál, konkrétně Bratrstvo neohrožených (2001). Jeho jeden díl stál 12,5 milionů dolarů.

5. Hra o trůny (2011)

Natáčet velkolepou fantasy podívanou s "milionem" postav a lokací není sranda. Nebo možná je to sranda, ale ne, pokud se bavíme o financích. Hra o trůny je ekonomicky dost náročný projekt. Jedna epizoda vyjde v průměru na roztomilých 6 milionů dolarů. A občas ani to nestačí, například díl nazvaný Blackwater (devátá epizoda druhé řady), který zahrnoval i monumentální bitvu, stál 8 milionů dolarů. Nejde ale o první a rozhodně ne poslední seriál HBO, který není zrovna laciný. Jiný jeho seriál Impérium - Mafie v Atlantic City (2010) se chlubí jedním z nejdražších pilotních dílů v historii, stál 18 milionů dolarů (jen pro zajímavost, pilotní epizoda Ztracených, o které koluje, že byla jednou z nejnákladnějších, stála 14 milionů dolarů). Jedna standardní epizoda pak vyjde na pět milionů.

4. Camelot (2011)

Historické projekty jsou finančně náročné, to není tajemství. Ani se v nich nemusejí prohánět tři draci. I kulisy a kostýmy vyjdou na slušnou "pálku". Své o tom vědí tvůrci seriálu Camelot, kdy jeden díl stál 7 milionů dolarů. Ale ani spousta peněz automaticky nezajistí kvalitu. Seriál byl zrušen po jedné řadě a přestože se očekávalo, že půjde o konkurenta Hry o trůny, tak nakonec projekt nedopadl tak, jak se doufalo. Stanice Starz, která rozhodně nepatří k největším, tak asi zaplakala, když si uvědomila, kolik peněz investovala. Seriál se tedy dočkal také jen deseti dílů, ale na rozdíl od zmíněných The Pacific nebo Bratrstva neohrožených nebyl zamýšlený jako minisérie.

3. Řím (2005)

Peněz jako šlupek stál další hit z produkce HBO a opět jde o výlet do hluboké minulosti. Jedna epizoda Říma stála 9 - 10 milionů dolarů, kompletní první řada pak vyšla na 110 milionů dolarů. Naštěstí pro HBO, určitou výpomoc nabídla stanice BBC, která přidala 15 milionů na první řadu. A finančně pomáhala i s druhou. A přestože byl seriál opěvován  ze všech stran, skončil po dvou řadách. Určitý vliv na to jistě mělo i to, že právě po dvou letech vypršela HBO smlouva s BBC a zřejmě by si další sezóny muselo dotovat samo. A více než sto milionů dolarů za jednu řadu, to nejsou drobné ani pro tuhle stanici.

2. Přátelé (1994)

Přátelé patří k nejznámějším a nejúspěšnějším sitcomům. A také nejdražším. Alespoň v případě finální řady, do které muselo být investováno astronomických 180 milionů dolarů celkově, jedna epizoda pak stála až 10 milionů dolarů. To je na dvacetiminutový sitcom pořádná pálka a nepřekvapivě to bylo především díky požadavkům hereckých představitelů, kdy si každý přišel na jeden milionů dolarů za epizodu. Jednoduché počty - 6x 1 milionů dolarů, jen platy hlavních hvězd vyšly na 6 milionů dolarů za epizodu. Slušný skok, když si uvědomíme, že herci původně dostávali šeky na 75 tisíc dolarů.

SOUVISEJÍCÍ: HVĚZDY NAŠEHO MLÁDÍ: CO DĚLAJÍ A JAK VYPADAJÍ HERCI ZE SERIÁLU PŘÁTELÉ

1. Pohotovost (1994)

Pohotovost patří k nejproslulejším lékařským projektům, které se kdy objevily na obrazovkách. Diváci si ji oblíbili, stejně tak kritici (23 cen Emmy a celkově 124 nominací, to už je něco) a seriál byl produkován dlouhých 15 let. Ovšem, za takovou dobu se dočkal spousty změn. Kromě toho, že se neustále střídalo obsazení, také rostly náklady na produkci jedné epizody. Během prvních tří řad stál jeden díl 2 miliony dolarů, ale poté cena skokově vzrostla na 13 milionů dolarů za díl. To už bylo na tvůrce moc, takže od sedmé řady byly stlačeny náklady na 8 milionů dolarů. I tak je to ale slušná "pálka".

10 komentářů:

  1. Já si myslím že by bylo zajímavé se podívat i na cenovky seriálů jako jsou Simpsnovi, Battlestar Galactica, STAR TREK, STAR WARS. Třeba u takového STAT TREKu který se natáčel, pro mě neuvěřitelných cca 40 let, tak tam by cenovka mohla být velmi velmi vysoká. O STAR WARS ani nemluvě. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Seriál Star Wars? Něco mi uniklo (když nepočítám animáky)?

      Vymazat
    2. To bude všechno levné, hluboko pod 2 milióny za běžný díl.

      Vymazat
  2. Většina českých filmů je mnohem levnější než jedna epizoda Pohotovosti. :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. njn od velikosti trhu se odviji i naklady na vyrobu...

      Vymazat
    2. Proč by měla být hodina filmu dražší než hodina dobrého seriálu?
      Film má nutně velké náklady jen když tam musíš jako na blockbuster nasadit nejlepší triky, herce a globální reklamu.

      Jinak zrovna české televize na podpoře filmů vetšinou jen utápí prachy, a vydělávat je zpět se jim naopak daří hlavně povedenými seriály.
      A pokud jde o podporu a šíření kultury, tak myslím, že ani nejoscarovější český film nevidělo globálně víc lidí, než poměrně levný seriál Krteček.

      Vymazat
  3. Ach jo.
    Hrozná škoda je Říma.
    Přitom jak to později HBO přeprodávalo po celém světě, tak na tom vydělali dost, tak aspoň že z toho příkladu pak mohla těžit Hra o trůny.

    OdpovědětVymazat
  4. Takže odpověď na nadpis je - vůči předraženým filmům ŽÁDNÉ.
    I když teda Pacific se spolu s dalšími moderními díly na nichž se podílí Spielberg, řadí do kategorie rekordně nejdráž v historii produkované mizerné průměry.

    OdpovědětVymazat
  5. A koľko stojí najsledovanejší seriál súčasnosti Walking Dead, to by ma fakt zaujímalo, či sa na ňom šetrí, aj keď pochybujem.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.