pátek 3. října 2014

Test seriálů 2014/2015: Stalker - Seriál, který vás vyděsí k smrti?


Jak dopadla nová procedurálka zaměřující se na stalkery?

Základní informace


NázevStalker
Datum premiéry: 1. října 2014
Žánr: thriller
Stanice: CBS

Kdo za tím stojí?


O co jde?

Speciální jednotka vedená Beth Davisovou se zaměřuje na boj s obtížnými a nebezpečnými stalkery. K týmu se navíc připojí nová posila - záhadný detektiv Jack Larsen.

Klady

Ústřední dvojice. Maggie Q a Dylan McDermott jsou tím, co drží pilot Stalkera nad vodou. Když jsem v testu Forever psal, že ústřední dvojice má zatím nejlepší vzájemnou chemii od dob Castla, tak zde je to podobné. Maggie s Dylanem ve společných scénách fungují výborně, zajímaví jsou však i odděleně. Z Dylana stříká charisma, z Maggie zase nemůžete spustit oči (ano, i díky jejímu výstřihu, pak se nedivte Jackovi).  

Zápory

Logika. Od televizních seriálů celoplošných stanic nemůžeme očekávat žádné zázraky, ale stejně se tu objevilo pár logických přešlapů, které se neodpouští. Například proč si stalker týdne nakonec nevzal zase masku, když ji měl po celou dobu pilotu. Teprve až když detektivové odhalili jeho identitu (o čemž samozřejmě nevěděl), tak už ji najednou neměl.

Proč Maggie Q zamyká a zatahuje závěsy teprve až potom, co se vysprchuje? Vždyť všechny možné thrillery nás učí, že když jde žena do sprchy a nemá zamčeno, koleduje si o malér.

Závěrečné odrovnání stalkera také nedává smysl, protože když se někdo polije hořlavinou, tak by ho rozžhavená kulka měla zapálit, ne? Alespoň tedy všude ukazují, že střela do rozlitého benzínu hořlavinu ihned vznítí, tady vrah hořet nezačal, i když to z něj kapalo jako z Jana Nepomuckého.

Scénář. Upřímně řečeno, pilotní zápletka je jako vytažená z céčkového thrilleru, který vyšel rovnou na DVD. Ani příběhové zvraty týkající se případu týdne nejsou moc zajímavé nebo snad překvapivé. Jedna se tedy spíše o rutinní scenáristickou práci.

Sledovat či nesledovat?

Záleží na vkusu. Pokud máte rádi thrillerové kriminálky, pak ano. Jinak snad ani ne.

Verdikt

Stalker nevybočuje z řad kriminálek na CBS. Kriminální zápletka byla neoriginální a upachtěná. Nic nového pod sluncem. Řemeslně je pilot sice odvedený dobře, ačkoli jsem čekal trochu více té mrazivé atmosféry, kterou všichni slibovali. Jenomže ta nenastává. Jediné dvě scény dokázaly vyvolat napětí - scéna ve výtahu a vyhrabání se zpod koberce. Největším kladem seriálu je Dylan McDermott a Maggie Q. Oba se vzájemně pěkně doplňují a dobře fungují i ve svých sólo scénách. Maggie je drsňačka, Dylan sympaťák. Jejich rozhovor o výstřihu patří k highlightům pilotu. A upřímně, já se Dylanově postavě nedivím, i já se do toho výstřihu díval víc, než je zdrávo, a to nejsem žádný úchylák. 

Hodnocení: 6/10

Mrazilo vás při sledování Stalkera v zádech?

1 komentářů:

  1. "protože když se někdo polije hořlavinou, tak by ho rozžhavená kulka měla zapálit, ne?" - ve skutečném světě neměla, pokud ta kulka není zápalná. tohle zkoušeli v Bořičích mýtů a nádrž plnou benzínu takhle nezapálili i když se snažili... ikdyž mám pocit že se jim to povedlo až nějakým kulometem.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.