středa 15. října 2014

Test seriálů 2014/2015: The Affair - Nejpřehlíženější seriál je tím nejlepším


Naservíroval nám Showtime stoprocentní kvalitu?

Základní informace


NázevThe Affair
Datum premiéry: 12. října 2014
Žánr: drama
Stanice: Showtime

Kdo za tím stojí?


O co jde?

Příběh dvou lidí, kteří sice mají své rodiny, ale přesto si spolu začnou nemanželskou aféru. 

Klady

Narativ. Ze všeho nejdřív musím přiznat, že tempo The Affair je pomalé. Nečekejte žádné obří zvraty, honičky nebo něco takového, jde o ponuré drama, ve kterém nejde o korupci, vraždy ani o konspirace. Jde prostě jenom o příběh dvou rodin, jejichž životy jsou podobné těm našim. To, čím The Affair vyniká, je způsob, jakým příběh vyzdvihuje do kvalitativních výšin. Seriál je rozdělen do dvou vypravěčů. To znamená, že stejné události vidíme z různých úhlů pohledů, nejprve z jednoho a potom z druhého. A právě tohle je to, co seriálu nesmírně pomáhá. Nejprve vidíme jednu verzi určitých událostí a následně je vidíme znovu, ale jinak. Některé věci se odehrají jinak, jiné se liší pouze v detailech, ale i ty dokáží celou scénu naprosto postavit na hlavu a dodat jí jiný význam. Pak už je jen na divákovi, aby si vybral, ke které verzi se přikloní, která se mu líbí více.


Herci. Vynikající obsazení, ke kterému nemám výhrady, Ano, děti jsou otravné, ale tentokrát to není kvůli jejich představitelům, nýbrž proto, že jim to scénář předepisuje. Nejvíce exceluje trojice West -Wilson - Jackson.

Zápory

Nic.

Sledovat či nesledovat?

Určitě ano.

Verdikt

Nemá cenu zastírat, že se The Affair způsobem vyprávění podobá True Detective. Je tu jakýsi výslech, díky kterému si hlavní hrdinové vzpomínají na události z minulosti. Přesto tento postup funguje, tak proč ho nevyužít? Tento styl narativu udržuje divákovu pozornost a odhaluje jisté zvraty. Co však kriminálka z HBO nepřináší, ovšem drama Showtimu ano, je odvyprávění stejných událostí ze dvou různých úhlů pohledu. Tím se nám nabízí nepřeberné množství detailů, které jsou jinak a mění význam celé scény. Někdy je to jen chybějící úsměv, jindy stejná věta pronášena jinou postavou. Stačí maličkost a hned je všechno jinak. Obsazení je samozřejmě vynikající, scénář propracovaný. Jediné, co mi vadilo, bylo občasné rozostřování kamery, které mi přišlo zbytečně navíc a k tomu v příběhu nehrálo žádnou roli. 

Hodnocení: 10/10



Zaujalo vás The Affair stejně jako mě?

4 komentářů:

  1. Podívám se kvůli Ruth a Joshuovi. Ale radši se dopředu moc těšit nebudu, 10/10 od pana Lišky mě spíš odrazuje, bude to asi pěkná blbost. Ale můžu se mýlit.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak 10/10 jsem tu nevidel ani u Hannibala, takze jsem velice zvedav, az budu mit cas tak urcite zkouknu.. Dekuji za tip :d

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za tip, určitě se kouknu...recenze dobře napsaná, rozhodně mě navnadila:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Mě se seriál líbil.Konecně něco nového a hltala jsem každý díl. Někdy byl zajímavý, někdy trošku nudný, ale musela jsem se dodívat až dokonce.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.