čtvrtek 18. září 2014

Test seriálů 2014/2015: Red Band Society - Svěží pohled na lékařské seriály?


FOX představil první seriálovou novinku. A není to věru zlé.

Základní informace


NázevRed Band Society
Datum premiéry: 17. září 2014
Žánr: lékařské drama
Stanice: FOX

Kdo za tím stojí?


O co jde?

Sledujeme osudy mladých pacientů jedné americké nemocnice, kteří jsou na oddělení dlouhodobé péče a nemocnice se pro ně prakticky stala domovem.  

Klady

Casting. Zdaleka nejvíc si na Red Band Society cením toho, že vsadilo na neokoukané tváře. Snad až na Octavii Spencer není nikdo z obsazení přehnaně známý. A seriálu to pomáhá, protože si u herců neuděláte předčasná očekávání a oni vás pak jenom příjemně překvapují. Herecké výkony dospělých herců jsou v pohodě, jejich role jim věříte. Největší zátěž ale na svých bedrech nosí mladí herci, kolem kterých se to celé točí. I oni ale své role zvládají se ctí. Věci spojené s jejich věkem zvládají perfektně, stejně tak jim ale jdou i scény vážnějšího rázu (viz scéna na střeše).

Originalita. Abych se přiznal, všemožných lékařských dramat už mám až po krk. Nemám rád exhibicionistické doktory a sestřičky, kteří neúprosně bojují se smrtí a k tomu nezapomínají na tunu make-upu a na naolejování svých svalů. V Red Band Society je to ale trochu jinak. Větší důraz se klade na to, jak svůj život v nemocnici zvládají teenageři. A musím uznat, že to do tohoto žánru vnáší nádech svěžesti. Je to jiné, doktoři tu nejsou bozi, pouze docela obyčejní lidé jako v reálném světě. Chválím i využití chlapce v kómatu jako vypravěče.

Muzika. Hudba v pilotním dílu RBS hraje důležitou roli. Tvůrci vybrali veskrze skladby navozující dobrou náladu, což jen umocňuje zážitek ze sledování. Dobře vybraná je i muzika pro scény napjaté, umocňuje emoce.

Humor. Zmínit musím samozřejmě i prvek humoru, kterého sice v pilotním dílu zase není tolik, ale když už se objeví, překvapí vás, že funguje (viz prdění).

Zápory

Tempo. Ačkoli si myslím, že Red Band Society je nejlepší lékařský seriál FOXu od začátků Dr. House, je tu jeden problém. A to s tempem pilotního dílu. Ačkoli se tu seznamujeme s jednotlivými postavami a jejich problémy, chybí tu nějaká výraznější hlavní dějová linie, která by pilot udržovala napínavý. Takhle sice dostáváte nerušený prostor pro navyknutí si na hlavní hrdiny, ale upřímně - někomu to může přijít nudné, ukecané a pomalé.

Logika. Nečekal jsem žádné zázraky, co se týče nemocničního řádu, ale přeci jenom se tvůrci dopustili několika rušivých dějových přešlapů. Například operování nezletilého bez písemného souhlasu opatrovníka. Nebo nekontrolování konzumace jídla holce s poruchou stravovacích návyků. A na důvěře seriálu nepřidává ani vůbec žádná prověrka dobrovolníků na dětském oddělení. Ať mi nikdo netvrdí, že si americká nemocnice nekontroluje totožnost lidí, které k dětem pouští. 

Sledovat či nesledovat?

Sledovat. Minimálně pilotu dejte šanci.

Verdikt

Red Band Society je celkově příjemným překvapením. Očekával jsem průšvih, ale nedošlo na něj. Jistě, logické přešlapy a pomalejší tempo může spoustu lidí odradit, ale na druhou stranu se jedná o originálně pojatý seriál se sympatickými dospělými a realistickými teenagery. Po zhlédnutí pilotu ve mně zůstaly převážně pozitivní dojmy, což se doktorskému seriálu už dlouhou dobu nepodařilo. 

Hodnocení: 7/10



Líbil se vám rozjezd Red Band Society?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.