pondělí 1. září 2014

RECENZE: TGM: Talkshow Geni a Míši - Talk show, která slibovala revoluci


A nabídla uhihňaného Suchoše, mlčenlivého Geňu a vypelichaného Sokola.
Neděle 31. srpna se pro Primu stala premiérovým dnem. Celkem slušně odstartovali Vinaři a hned po nich si svůj úvod odbyli pánové Genzer a Suchánek, kteří v rámci propagace na svou novou talk show TGM: talkshow Geni a Míši slibovali formát, který tu ještě nikdy nebyl. Ve skutečnosti ale zůstalo jenom u těch slibů a žádný zázrak se nekoná. Jenom hořké zklamání.

TVK: Talkshow Václava Klause

Asi všichni se shodneme na tom, že zásadní je pro talk show správný výběr hostů. Ten byl pro první díl přímo luxusní. Měli jsme možnost vidět ex-prezidenta Václava Klause a české beachvolejbalistky s přezdívkami Kiki a Maki. Na papíře byl seznam hostů skvělý. V reálu ale nastal problém. 

Už od příchodu Václava Klause na scénu bylo jasné, že bude nejvtipnější právě on. Na tom není nic zvláštního. Občas je dobré nechat vyniknout hosta. Jenomže oba pánové Suchánek a Genzer nebyli vedle Klause nevýrazní, oni byli téměř neviditelní. Když to řeknu ošklivě stylem moderátorů TGM, tak Suchánek si ucvrnkával do gatí z přítomnosti bývalého prezidenta a Genzer držel hubu. Nebýt překvapivého smyslu pro humor Václava Klause, nedalo by se během prvního rozhovoru téměř ničemu zasmát. 

Neschopnost obou moderátorů nějak smysluplně vést rozhovor se naplno projevila při příchodu krásných volejbalistek. Ani Suchánek ani Genzer nedokázali vyprodukovat alespoň minutovou smysluplnou a zároveň vtipnou konverzaci. Téměř se zdá, jako by se ani jeden nepřipravil. Anebo se připravili, ale špatně. V takovém případě měli najmout dobrého scenáristu, aby jim sepsal několik bodů, ke kterým se dal stočit rozhovor a k tomu jim mohl vymyslet pár úderných vtipů. Nakonec zůstalo jenom u toho, že se Geňa s Míšou chytali stébla.

Jakožto moderátoři talk show tedy napoprvé oba pánové těžce zklamali a není daleko od věci nazvat jejich premiéru hořkým propadákem. Jako baviči občas zaperlili nějakým tím vtípkem na adresu hosta. To je také ale jediná věc, která se jim v hodinovém pořadu občas podařila - hodit do prostoru nějaký většinou fyzicky či na Genzerově inteligenci založený vtip.      

Revoluce skončila dřív, než začala

Bohužel se nepodařilo ani přinést něco nového, jak jsem potají doufal. Pevně jsem věřil, že se tento formát inspiruje u amerických late night show a přinese zábavné vsuvky, předtočené scénky nebo něco jiného. Nakonec jsme se ale dočkali jen Klausovy exhibice na lyžařském trenažéru (naštěstí to bylo z jeho strany vtipné) a pak exhibice mistrů GS v ženském sportovním prádle. Čili to nakonec zase skončilo jen u buranského prvoplánového humoru.

Předtočených videí jsme se nakonec přeci jen dočkali, ale jejich kvalitu asi ani nemá cenu komentovat. Vypadalo to, jako by je někdo točil na periskop. A k tomu tato videa sloužila zase jen pro exhibici aktérů pořadu. A já marně doufal v nějaké remoty typu návštěvy pivovaru, taneční školy atd., což by u nás bylo skutečně nové a pořad by to ozvláštnilo.  

Stejně špatný je i koncept režiséra objevujícího se na obrazovce. Sokolovy "výpady" byly divné, působily zbytečně a k tomu ani nebyly vtipné. Tento segment je naprosto zbytečný a působí dojmem přehnané snahy přivést něco vlastního a využít Sokolovy popularity z Partičky. 

Dělejte to jinak, pánové!

Šance je malá, ale kdyby se tato recenze přeci jen donesla k někomu z tvůrčího týmu, mám pro zlepšení pořadu několik tipů:

1) Najměte si pořádný scenáristický tým, který bude psát materiál. Dělají to tak všude ve světě. 

2) Inspirujte se u Conana, Lena a Kimmela a točte vtipné scénky z různých zajímavých prostředí, ne trapné poskakování na skákacím hradu a tancování na písku.

3) Vyškrtněte Sokolovy vstupy ze zákulisí a udělejte z něho sidekicka typu Guillerma či Andyho Richtera. Nebo ho vůbec nepouštějte před kameru, je tam zbytečný.

4) Zkoušejte více her a scének s hosty a inspirujte se u Jimmy Fallona.

5) Rada pro Suchánka a Genzera: Neexhibujte! Naučte se lépe vést rozhovor třeba podle vzoru Jana Krause.

Verdikt

Před startem show jsem se neskutečně těšil, ale teď jsem pouze zklamaný. Celá show je špatně naformátovaná s občasnými světlými chvilkami. Je to ale jenom začátek a dobrá sledovanost po Vinařích by mohla pořad udržet natolik dlouho, aby byly rychle zavedeny změny a kvalita šla nahoru. Nakonec premiéře TGM uděluji jen tři body. Za pěknou scénu, vtipného Václava Klause a povedenou znělku.

Hodnocení: 3/10

Líbila se vám nová talk show Michala Suchánka a Richarda Genzera? Dáte šanci i dalšímu dílu? Jaké změny byste přivítali vy?

Foto: TV Prima

13 komentářů:

  1. Já bych Sokola rozhodně nevyhazoval. Jako režisér na obrazovce pořad oživuje a i když už mi jeho humor přijde v Partičce okoukanej, zatímco GM mě baví furt, včera u talk show to bylo naopak. Na jeho vstup jsem se vždycky těšil. Mě u GM vždycky víc bavily jejich skečové show, talk show moc ne. Nicméně se Sokolem, super scénou (proč Prima má vždycky tak luxusní scény a Nova s ČT takové papundeklové hnusy?) a tradičním Partičkovským humorem dávám 7/10.

    OdpovědětVymazat
  2. Megatrapárna! Naprosto souhlasím s recenzentem. Navíc naprosto nevídaně amatérská chyba: ve chvíli, kdy se G+S objevili v prádle - byli bez mikrofonů. Proč tam těch pár vteřin vůbec dávali. Opakuji - souhlasím s tím, že moderátoři byli naprosto svázani, nemožní, nepřipravení. A v tom posledním to tkví. Primo, neprodleně pozměň kreativce kolem.

    OdpovědětVymazat
  3. "1) Najměte si pořádný scenáristický tým, který bude psát materiál. Dělají to tak všude ve světě. "

    Co tím přesně myslíte? Že celá show je podle scénáře, nebo co?

    Zkuste se alespoň trochu rozepsat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...no právě, že neni.

      Vymazat
    2. Měli by najmout tým scenáristů a nedělat to sami na koleni nebo jim to vypnou stejně jako Mr.GS na Nově...

      Vymazat
    3. Naprosto souhlasím s recenzí. Asi nejvtipnější je Conan, jeho a Andyho humor by mohl být paralelou pro pány Suchanka a Genzera. A ocenění opravdu, kromě minimálních výjimek jsou tyto talk show v USA podle scénáře, viz. Conan z minulého týdne - The scrapisode

      Vymazat
    4. "V takovém případě měli najmout dobrého scenáristu, aby jim sepsal několik bodů, ke kterým se dal stočit rozhovor a k tomu jim mohl vymyslet pár úderných vtipů. Nakonec zůstalo jenom u toho, že se Geňa s Míšou chytali stébla."
      Čti celý článek než začneš kritizovat :-P

      Vymazat
  4. TGM v prvním dílu vypadalo jako horší kopií Mr. GS střihnutou Krausem. Zaprvé oba pánové vypadali, že za ty cca 4 roky zapomněli talkshow vést. Prostě celkově připravenost, vtip i reakce byly dost pod průměrem. Asi si moc věřili a dostatečně se předem nepřipravili. To by se s dalšími díly snad mělo zlepšit. Zadruhé výběr hostů byl už důležitý v MrGS, někdy to bylo skvělé, jindy trochu slabší. Bohužel si hned v prvním díle vybrali velezkušeného diskutéra, ke kterému má spousta lidí respekt včetně jich samých, což spolu s počáteční nervozitou a nerozjetostí show prostě sklouzlo až k úplné servilnosti a jalovosti otázek. Troufám si říct, že kdyby Klaus přišel třeba za 4 díly už do rozjeté talkshow, tak by to bylo o něčem jiném. Zatřetí Sokola mám sice rád, ale v prvním díle byly jeho vstupy o ničem a počáteční čtení vtipných titulků bylo prostě jen okopčení Krause a ještě k tomu hodně slabé. To souvisí se začtvrté, že Sokol asi má nahradit fukci Kopty z MrGS, tedy nějakého rušivého elementu s vtipem. Jenže Kopta hrál roli hudebníka a zároveň užitečného idiota. Byl pořád na scéně a tímpádem propojený s děním, na které mohl reagovat. Sokol naproti tomu spíš (i podle Partičky) vystupuje jako chytrý trefný glosátor. Když je ale někde v zákulisí a občas se jen mihne na obrazovce, tak to zatím nevypadalo nějak extra valně. Snad se to ještě zlepší. Zapáté hrané scénky byly absolutně k ničemu a trapné. Když už mají v dekoraci tu TV, kde se občas objeví Sokol, tak by se tam spíš občas mohlo objevit nějaké video nebo fotka spojená s hostem, nebo probíraným tématem, kterou by tam právě Sokol nahodil a třeba nějak uvedl. Klidně i hraná, ale rozhodně něco jiného než skákání po nafukovacím hradu a vyhrabání se z písku (což ani jedno nemělo hlavu ani patu).

    OdpovědětVymazat
  5. Prima by měla raději koupit práva například na Conana O'Briena. Vsadit tak na zaručeného moderátora který splňuje právě to co chcete v takovém pořadu vidět.

    OdpovědětVymazat
  6. Brundibar

    Já hlasuju spíš pro Jimmyho Fallona :) jinak moc nechapu, proč do toho opět šli, když už pak skončilo jejich první talkshow Mr. GS na Nově, kde se imho úplně vyčerpali??

    OdpovědětVymazat
  7. TGM 16/11: Tak tentokrát vstup s "vtipnými" náhrobky, které viděli jen diváci ve studiu, byl snad nejhloupější režijní počin za dobu trvání TGM!

    OdpovědětVymazat
  8. Plně souhlasím s recenzí. Ale žádné změny v duchu této recenze nebyly dosud provedeny. Po 16.11.2014 úplný propadák.

    OdpovědětVymazat
  9. Velice nevkusné. 14.12.2014 velice vulgární FRČ, toto opravdu nepatří do televize...Pokleslá zábava.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.