pátek 26. září 2014

Hvězdy našeho mládí: Alf - Co dělají a jak vypadají herci ze sitcomu s chlupatým mimozemšťanem?

Velmi vtipný sitcom Alf sice na první pohled vypadal jako neškodná rodinná zábava, ale humor, na který tvůrci vsadili, uměl být někdy docela rázný. A to seriálu rozhodně prospělo. Patří tak k jedněm z nejoblíbenějších sitcomů osmdesátých let minulého století.

Za seriálem stojí Paul Fusco a Tom Patchett. Právě Fusco byl také hlavní loutkář, který rozpohyboval Alfa a propůjčil mu i svůj hlas. Fusco prozradil, že největší zábavou, kterou si při natáčení užil, bylo testování toho, co cenzoři z NBC dovolí. Například nebyli příliš nadšení z toho, že Alf považoval za lahůdku kočky (jedno dítě prý mělo nacpat kočku do mikrovlnky, poté, co se inspirovalo u seriálu) a nezdály se jim ani další věci (například Alf pijící pivo). Přetočena musela být například scéna, kdy Alf vhodí do vany elektrický mixér, protože chce vířivou koupel. Bez ohledu na to, že následovalo varování, že nořit elektrické přístroje do vody může být nebezpečné, dětský divák se pokusil o totéž, což ho málem zabilo. Nakonec se ale plně uzdravil, ovšem Fusco byl nucen přetočit daný moment s použitím ručního hnětače.

Alf běžel od 22. září 1986 do 24. března 1990 a natočilo se 99 epizod. Ale tři hodinové speciály byly rozděleny, takže jich nakonec bylo 102. Alf se stal extrémně populární, takže vznikl i animovaný seriál, komiks a Alf se dokonce dočkal vlastní talkshow, která měl ale jen sedm epizod. Aktuálně se pracuje na filmové verzi, která bude kombinovat počítačové efekty a reálné herce a prostředí.

Paul Fusco/Alf

Paul sice občas působí jako herec, ale nejvíce se věnuje loutkářství a hlasové práci. Jeho největším projektem je právě Alf, který ho zaměstnává i 24 let od odvysílání posledního dílu. Pracoval na zmíněné talkshow Alf´s Hit Talk Show (2004) a aktuálně se podílí na přípravě filmové verze. Kromě toho se ale čas od času objevuje v projektech, které nejsou s Alfem spojeny (Loď lásky) a také pracoval jako mluvčí telefonní společnosti. Paul je žije se svou ženou Lindou a synem Christopherem.

Max Wright/Willie Tanner

Pro Maxe byl Alf největším projektem jeho kariéry, ale už před ním měl vcelku bohaté zkušenosti. Vidět jsme ho mohli například ve filmu All the Jazz (1979) nebo seriálu AfterMASH (1983), který navazoval na legendární M*A*S*H (1972). Po konci natáčení Alfa se herec dál věnoval televizi (Přátelé, televizní film na motivy knihy Stephena Kinga Svědectví), mihl se v několika dalších filmech (Dej si pohov kámoši 2, Sen noci svatojánské) a vyzkoušel si i divadlo. Za roli ve hře Ivanov byl nominován na prestižní cenu Tony. Ve vystupování na prknech, která znamenají svět pokračuje i dál. Zatím jeho poslední filmovou prací byl titul Dealin´ with Idiots z roku 2013. Od roku je ženatý s Lindou, mají spolu dvě děti, Bena a Daisy. Max vypadá jako slušňák, ale umí i zlobit. V roce 2000 a následně o tři roky později byl zatčen za řízení pod vlivem alkoholu.

Anne Schedeen/Kate Tanner

Pro Anne byl Alf také vrcholem její kariéry. Ale ani ona nebyla v době jeho natáčení žádným zelenáčem. Na kontě už měla spoustu rolí (Magnum, seriál The Incredible Hulk). Po poslední klapce Alfa se ještě chvíli věnovala herectví, vidět jsme ji mohli v televizním filmu Perry Mason: Případ očerněného mafiána (1991) nebo ve třech epizodách Soudkyně Amy (1999), ale po roce 2003 se stáhla z veřejného dění. Žije se svým manželem Christopherem Barrettem, mají spolu jedno dítě.

Andrea Elson/Lynn Tanner

Představitelka sympatické Lynn začala s kariérou v showbyznysu už jako dítě, objevovala se v množství reklam, ale také hrála v divadle. Její první televizní prací byl seriál Whiz Kids (1983). Projekt sice vydržel na obrazovkách jen jednu sezónu, ale Andreu slušně proslavil. Ovšem ne tolik, jako Alf. Ten z ní udělal velký idol mladých. Následovaly menší role v seriálech jako Ženatý se závazky, Krok za krokem nebo Jsem do tebe blázen. Její poslední televizní prací byla mýdlová opera Mladí a neklidní, kde si zahrála v roce 1996. Poté se rozhodla stáhnout do ústraní. Andrea od roku 1993 žije se Scottem Hopperem.

SOUVISEJÍCÍ: HVĚZDY NAŠEHO MLÁDÍ - CO DĚLAJÍ A JAK VYPADAJÍ HERCI ZE SERIÁLU ŽENATÝ SE ZÁVAZKY?

Benji Gregory/Brian Tanner

Není divu, že se Benji dal na herectví, jeho strýc, otec i sestra se věnují stejnému oboru. A aby se zapojila skoro celá rodina, tak Benjiho babička působila jako jeho agentka. Než získal roli v Alfovi, mohli jsem si ho všimnout v seriálech jako The Twilight Zone (1985), The A-Team (1983) nebo T.J. Hooker (1982), případně v komedii s Whoopi Goldberg Jumpin´ Jack Flash (1986). Poté, co skončil Alf měl ještě několik rolí (Fantastic Max, Lady Against the Odds), jeho poslední hereckou prací pak byl animovaný film Byl jednou jeden les (1993). Od té doby už se hraní nevěnuje. Od roku 1996 je jeho partnerkou Sarah Gregory.

Líbil se vám Alfův humor?

1 komentářů:

  1. Ďalší seriál z rodiny nadčasových kultových klasík, ktorý nemá chybu. A jeden z najlepších slovenských dabingov všetkých seriálových čias, sorry ota jirák.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.