pondělí 25. srpna 2014

Zemřel Richard Attenborough - Držitel titulu lord, představitel Hammonda z Jurského parku nebo režisér vysoce ceněného Gándhího

Odešla další legenda stříbrného plátna.

Ve věku devadesáti let zemřel zřejmě z přirozených příčin lord Richard Attenborough. Britský herec a režisér má na kontě desítky a desítky filmů. Nejdříve se zaměřil na herectví, objevil se ve filmech jako Liga gentlemanů (1960) nebo Seance za deštivé odpoledne (1964), za svůj výkon v Strážní lod Sand Peebles (1966) a Pan doktor a jeho zvířátka (1967) si odnesl Zlaté Glóby. Ale po dvaceti sedmi letech před kamerou se rozhodl, že to zkusí i za ní.

Jeho režijním debutem se stal snímek Jaká to rozkošná válka! z roku 1969 a hned jeho prvotina ukázala, že jde o talentovaného filmaře. To potvrdily snímky jako Příliš vzdálený most (1977), Kouzlo z roku 1978 nebo Gándhí, který vznikl o čtyři roky později. Za ten obdržel Oscara (celkově film získal osm těchto ocenění).

Attenborough také pomohl Robertu Downeyemu Jr. k jeho první nominaci na Oscara, když ho obsadil do dalšího životopisného snímku Chaplin (1992)

Od konce osmdesátých let až do začátku devadesátých se Richard soustředil spíše na režii, ale v roce 1993 se vrátil zpět na stříbrná plátna, když ztvárnil Hammonda v Jurském parku (1993). Poté pozornost dělil mezi herectví a režii.

Jeho posledním režijním i hereckým počinem byl film Tajemství prstenu z roku 2007. Filmař zemřel 24. srpna, pět dní před svými 91 narozeninami.

1 komentářů:

  1. Zrovna včera jsem se díval na třetí Jurský park a myslel jsem i na Richarda Attenborougha a uvažoval nad tím jestlipak se jeho postava Hammonda objeví alespoň v nějakém cameu v Jurassic World ...ale že už musí být dost starý touhle dobou.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.