středa 20. srpna 2014

TOP 5: Úspěšné ale nepovedené seriály - Kvalita žádná sláva, ale na obrazovkách se jim dařilo

Kvalita není zárukou úspěchu. Jako důkaz poslouží spousta filmů a seriálů. A současně, i když není něco úplně zvládnuté, neznamená to, že to nebude populární. Tady je pětice seriálů, které PODLE NÁS nepatří zrovna do zlatého fondu televizní tvorby, ale přesto si vedly velmi dobře.


5. Sedmé nebe

Není tajemstvím, že američtí diváci nemají nic proti poctivé dávce sentimentu. My ale ano. Seriál Sedmé nebe patří k projektům, který vás zavalí láskyplnými momenty. A to v takové míře, že je z toho člověku až skoro blivno. Neustále moralizování a zdůrazňování síly rodiny se dá snášet jen v určitém množství, ale když jste tomu vystavováni po 11 řad, tak už je to prostě moc.


4. Dharma & Greg

Za seriálem stojí komediální magnát Chuck Lorre, jehož Dva a půl chlapa nebo Teorie velkého třesku aktuálně ovládají televizní obrazovky a i Dharmě & Gregovi se v dané době dařilo velmi dobře. Sledovanost se pohybovala klidně nad hranicí 15 milionů, seriál a herci sbírali spoustu cen, ale my jsme se prostě u projektu nebavili. Okoukaná zápletka o vztahu dvou naprosto rozdílných lidí málokdy překročila svůj stín a některé rádoby vtipné okamžiky byly spíše trapné, než abychom se u nich popadali za břicho.

SOUVISEJÍCÍ: KDYŽ KVALITA NESTAČÍ. POVEDENÉ SERIÁLY S NÍZKOU SLEDOVANOSTÍ

3. Praštěná holka

Filmová podoba nazvaná Bezmocná z roku 1995 byla docela zábavnou komedií, u které se člověk slušně zasmál. Televizní spin-off ale už taková sláva nebyl. To, že Alicii Silverstone v hlavní roli nahradila Rachel Blanchard se dalo ještě překousnout, herečka se opravdu snažil, ale jinak se skoro vytratila ulétlá roztomilost filmové předlohy a dostali jsme se do rovinu nezábavné ujetosti. Nepomohlo ani to, že středoškoláky ztvárňovali lidé, kterým bylo klidně třicet a humor fungoval v lepším případě v polovině případů a to jsme ještě hodní. Přesto se seriál dočkal tří řad a první sledovalo téměř devět milionů diváků.


2. Revoluce

Premisa zněla nadějně, postapokalyptický svět bez energie, to je nápad, ze kterého se dá mnohé vytěžit. No dá, ale ne vždy se to povede. Ne, že by některé dějové linky Revoluce byly špatné, ale dojem kazí vizuální lacinost, úsměvně nepovedené souboje jak se zbraněmi, tak bez nich, občas ne zrovna excelentní herecké výkony a často odhadnutelné příběhové zvraty. To z potenciálních nových Ztracených dělá hodně průměrnou sci-fi podívanou. Přesto první řada přilákala téměř 11 milionů diváků. Druhá sice už jen zhruba 8, ale i tak je to dost. Revoluce ale je jedním z těch projektů, který se více řad nedočká, před několika měsíci bylo oznámeno, že druhá řada je poslední.

1. Pobřežní hlídka

Neberte nás špatně, také jsme poctivě sledovali Mitche a jeho kolegy, jak se prohání po pláži v oranžových plavkách. Ale přesto je nutné si přiznat, že Baywatch je prostě projektem, který uspěl hlavně proto, že diváci si mohli užívat pohledu na sexy ženy a muže. Silnou stránkou seriálu určitě nebyl promyšlený příběh nebo skvostné řemeslné zpracování. Ale zase se musí scenáristům nechat, že byli hodně odvážní nebo šílení, když nechali naše sličné záchranářky a záchranáře zneškodňovat atomové bomby a vymýšleli další podobné laskominy. Pobřežní hlídka se nakonec dočkala jedenácti řad a stala se jedním z nejsledovanějších seriálů své doby.

SOUVISEJÍCÍ: HVĚZDY NAŠEHO MLÁDÍ. CO DĚLAJÍ A JAK VYPADAJÍ HERCI ZE SERIÁLU POBŘEŽNÍ HLÍDKA

České želízko v ohni

Možná to bude vypadat, že chceme být hrozně "cool", když se svezeme na vlně kritiky Ordinace v růžové zahradě, ale opravdu nás skoro děsí, že něco takového může mít tak vysokou sledovanost. Je docela strašidelné, že seriál s klišoidními zápletkami, vztahovými peripetiemi na úrovni jihoamerických telenovel a s dialogy, u kterých nevíte, jestli se máte smát nebo brečet, přiláká k obrazovkám klidně dva miliony diváků. Nechceme být nostalgičtí, ale pamatujete si na doby, kdy se tu točily seriály, které byly opravdu zábavné, skvěle zahrané a příběhově propracované?

Který úspěšný seriál si to podle vás nezaslouží?

5 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Tak to prrr jako.. První řada byla ještě možná scénáristicky slabá, ale od dvojky to rozhodně šlo o dost nahoru.. A že měla výkyvy? No a který seriál je nemá he? Ale vsadím se, že ty jsi jeden z těch co viděli tak maximálně pilot a to ještě tak pět minut a pohřibili to jako blbost že?

      Vymazat
  2. Co takhle S Club 7 :D Vůbec nechápu, jak se taková srajda mohla dočkat tolik řad :-D

    OdpovědětVymazat
  3. U Ordinace bych hlavně zmínil - otřesné papundeklové kulisy, které může závidět i moldavská regionální, tragické výkony herců na úrovni recitace a katastrofická hudba vhodná pro dětské pořady ze 70. let. Všechny VKV, Ošklivky Katky a Ulice mají alespoň nějakou úroveň na svůj žánr. Ordinace pro mě byla vždy nejodpornější amatéřinou ze všech našich telenovel. A proto je nejúspěšnější. Český vkus.

    OdpovědětVymazat
  4. Jak muze byt Revolution uspesny serial kdyz byly jenom 2 sezony ?

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.