pondělí 18. srpna 2014

The Film Before The Film: Podívejte se na krátký dokument o úvodních titulcích

 Titulky k filmům prostě patří a někdy jsou skoro zajímavější než to, co po nich následuje. Dvojice studentů z univerzity v Berlíně se na titulky zaměřila a připravila krátký dokument, který je jim věnován.


Autory dokumentu je dvojice Nora Thoes a Damian Pérez, kteří studují BTK University of Applied Science a oficiální popis jejich dílka zní:

"Pokud jste někdy v životě viděli film, viděli jste i úvodní titulky. Ty existují v podstatě od počátku filmu a jsou tak rozmanité, jako filmy samy. THE FILM BEFORE THE FILM je krátký dokument, který mapuje vývoj designu úvodních titulků napříč filmovou historií. Tento krátký film je výzkumným projektem na BTK (Berliner Technische Kunsthochschule), který se věnuje průkopníkům v oboru jako je Saul Bass, Maurice Binder nebo Kyle Cooper a ukazuje vývoj od úvodních titulků v počátcích filmu přes užití digitálních technologií, po znovuoživení staromilského stylu a není opomenuta ani láska filmařů k textu ve vesmíru."



Jaké úvodní titulky jsou vaše oblíbené?

1 komentářů:

  1. Pokud by titulky měly tvořit jakýsi trademark k určité sérii filmů, v prvé řadě mě napadají samozřejmě Star Wars, pak James Bond a Mission Impossible. Ale kdybych měl takhle od boku střelit, jaké zpracování titulků mě někdy hodně zaujalo, jsou to Řada nešťastných příhod.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.