středa 27. srpna 2014

Téma: Herci a jejich dubléři - Prohlédněte si hvězdy bok po boku s těmi, kteří za ně nasazují krk

Už naštěstí (doufáme) pominuly doby, kdy šedesátikilové herečky během nebezpečných scén zastupovali 90 kilo vážící dubléři s nekvalitní parukou. Filmaři raději sází na kaskadéry, kteří jsou celebritám alespoň částečně podobní. Podívejte se na některé z nich.


Legendární zlaté bikiny nesluší jen Carrie Fisher, ale i její dublérce. Slečny při odpočinku během natáčení Star Wars: Epizoda VI - Návrat Jediho (1983) 
 
 
"Oraz" si dala i Uma Thurman a její dublérka Zoë Bell při práci na Kill Bill.


Lucy Lawless si sice spoustu kaskadérských kousků během natáčení Xeny obstarala sama, ale i ona se občas musela spolehnout na pomoc dublérky. V tomto případě jde opět o Zoë Bell.
 
Nejen během natáčení filmů je potřeba záskok, občas jsou i videoklipy náročné. Například Jennifer Lopez potřebovala kaskadéra (ano, kaskadéra, jde o muže), který by místo ní dělal akrobatické kousky ve videu k songu Follow the Leader. 
 
Pochopitelně filmaři nechtěli riskovat, ani v případě Kate Beckinsale. Přece jen, její obličej je až moc pěkný na to, aby ho vystavili riziku a tak i tato sexy herečka používá kaskadérku.
 
Ve filmu Černá labuť (2010) zazářila Natalie Portman a to až tak, že si odnesla Oscara. Ale to vyvolalo určitou kontroverzi, protože během mnoha tanečních scén ji zastupovala baletka Sarah Lane.
 
 

Tady se jukněte na dubléry Toma Cruise a Cameron Diaz ve filmu Zatím spolu, zatím živi z roku 2010.
 
Dwayne Johnson je hora svalů a zdá se, že by ho nezranil ani rozjetý náklaďák, ale už je tak velká hvězda, že studia nebudou riskovat jeho zranění. Tady je s kaskadérem při vzniku Pot a krev (2013).

 
Samozřejmě i při natáčení Transformers 3 (2011) bylo nutné využívat kaskadéry, vždyť každé dvě vteřiny se něco hroutí nebo vybuchuje. Tady je Shia LeBeouf se svým dublérem.

Mark Ruffalo a jeho dublér pro film Podfukáři (2013) Anthony Molinari vypadají trochu jako bratři.
 

Taylor Lautner už sice od dětství trénuje bojová umění, takže spoustu kaskadérských kousků zvládá sám, ale pořád je to idol mladých dívek a těm hodně záleží na vzhledu, takže během nebezpečných scén, například těch v chystaném filmu Tracers (2014), za něj zaskakoval dublér.

Houpat se nad městem na pavučinách není žádná sranda, o tom jistě ví své dublér Andrewa Garfielda, který za něj natáčen nebezpečné scény v Amazing Spider-Man 2 (2014). Tady trénuje Andrewa, aby některé akční momenty zvládal sám.

Christian Slater a jeho dublér Marc Shaffner na place seriálu Zapomenutí.

I agent 007 potřebuje záskok. Daniel Craig a kaskadér při natáčení bondovky Quantum of Solace (2008).

Jennifer Garner a její dvorní dublérka Shanna Duggins se v roce 2003 společně vydaly na udílení cen Taurus World Stunt Awards, které jsou určeny právě pro kaskadéry.
Daniel Craig není samozřejmě jediný představitel James Bonda, který se spoléhal na služby dublérů. Tady je Sean Connery a kaskadér Alf Joint při natáčení bondovky Goldfinger (1964).
Julie Newmar si zahrála Catwoman v seriálu Batman z roku 1966. A i ona potřebovala pomoc kaskadérky. A není divu, Catwoman se pouští do nebezpečných akcí.
Za Chandlera Riggse, který hraje otravného Carla v hitovém seriálu Živí mrtví, v nebezpečných scénách zaskakuje dublérka Emily Brobst, které je 29 let.

 
Náš čtenář Erik Štastný nás upozornil na fotografii Arnolda Schwarzeneggera a jeho dubléra Petera Kenta. Tak tady ji máte.
 
Myslíte, že by si dubléři zasloužili více uznání (a peněz) za práci, kterou odvádějí?


8 komentářů:

  1. Tak já nevím, ale s u Spider mana to je spíš Andrew, co něco vysvětluje dublérovi, který je oblečený v kostýmu ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mýlíte se :)), kaskadér dal instrukce Andrewovi a pak hodnotil to, jak je zvládá realizovat :))

      Vymazat
  2. a já myslel, že Tom Cruise dělá všechny kaskadérské kousky sám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dělá ty, které mu studio dovolí, ale ty hodně nebezpečné jsou na kaskadérovi, studio nechce riskovat, aby se jim zranila hvězda :)).

      Vymazat
  3. U Toma Cruise bych dal jeste cestnou zminku Benu Stillerovi :) https://www.youtube.com/watch?v=W9kQf_te2EA

    OdpovědětVymazat
  4. Shia LeBeouf musím mít kaskadéra jinak by přišel o další prst

    OdpovědětVymazat
  5. Z tech fotek se zda,ze si ty dvojice dost rozumi.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.