úterý 8. července 2014

Téma: Pět věcí, kterými nás naštval Michael Bay

Král explozivních megalomanských filmů Michael Bay se ve svém luxusním sídle v současné chvíli určitě raduje, jak skvěle si vedou jeho Transformers: Zánik a to bez ohledu na fakt, že názory nejsou úplně pozitivní. A my máme jeho práci docela rádi, nic proti akčním výplachům, někdy přijdou vhod. Ale i Míša nás několikrát namíchl. Čím?

S ženskými ti to moc nejde, pane Bay

Netušíme, jak to jde Michaelovi s ženami v osobním životě, ale v profesním s nimi tedy moc zacházet neumí. Ve svých projektech představuje výjimečně krásné slečny (stačí dvě slova Megan Fox), ale nejsme zrovna unešení z toho, co s nimi ve filmech provádí. Díky němu se vracíme o pár desítek let zpátky, kdy se z ženských postav dělaly jen sexuální objekty, jejichž hlavním účelem bylo vypadat dobře (a Bay to posunul na nový level, když v Mizerech 2 byla sexy i mrtvá žena) a nechat se zachraňovat mužnými hrdiny. Občas udělá výjimku a slečny se zkouší postarat samy o sobe, jako například Gabrielle Union v Mizerech 2, ale nakonec to stejně obvykle skončí tak, že je někdo musí zachraňovat (nejinak tomu bylo i v případě Gabči). Ne, že bychom byli přívrženci feminismu, ale doba, kdy byly ženy jen sexy doplňkem urostlých mužných hrdinů, jsou snad už pryč.

Takhle zacházet s našimi oblíbenými roboty? To se nám tedy nelíbí

A to, jaký vztah má k ženským filmovým postavám Michael ukázal i v Transformers: Pomsta poražených. V něm se objevila trojice motorek/ženských Transformerů, konkrétně šlo o nejznámějších transformeří slečnu Arcee a dál to byly Chromia a Elita One. Ale s děvčaty to nedopadlo dobře (ve finální bitvě to nepěkně schytaly a podle všeho minimálně Elita One to nezvládla). A v dalším dílu už trio motorek prostor nedostalo. Takže z třetího filmu máme opět takový mechanický "sausage fest". Bay to vysvětlil takhle:

"Víte co? Neměl jsem Arcee rád, takže jsem ji později zabil. Je to jako s herci, někteří na plátně září a u jiných si řeknete, jo, já je z filmu vystřihnu."

Oficiální doplňkové materiály sice nepotvrzují to, že by Arcee byla mrtvá, ale je zřejmé, že Bay robotickým slečnám nefandí.

Tak co bude s těmi Mizery?
 
Mizerové z roku 1995 patří k našim nejoblíbenějším filmů, které Bay vyslal do kin. Je to svižné, dobře obsazené, zběsilé, vtipné, prostě akční komedie podle našich přestav. A už čekání na druhý díl bylo docela dlouhé, objevil se osm let po premiéře jedničky. Nebyl sice dokonalý, ale stejně jsme se u něj docela pobavili. A tak jsme rozhodně nebyli proti nápadu natočit trojku. Jenže roky plynuly a přestože se o filmu mluvilo, tak se nic pořádného nedělo. V roce 2008 sice Bay řekl, že by klidně trojku natočil, ale problémem bylo, že Will Smith žádal hodně vysoký plat, o rok později začal Peter Craig pracovat na scénáři, o dva roky později Martin Lawrence potvrdil, že další Mizerové vzniknou. Ale jak víme, tak zatím to byly jen prázdné řeči. V tomto roce Jerry Bruckheimer prohlásil, že David Guggenheim pracuje na příběhu a červnu pak Bruckheimer oznámil, že by měl být scénář vzniknout v horizontu tří měsíců. Rádi bychom vám věřili, pánové, ale zatím to byly hlavně sliby a skutek utek. Míšo, kašli na chvíli na Transormers a vrať se k Mizerům.

No Michale, rasové stereotypy nejsou cool

Transformers: Pomsta poražených nejsou hodnoceni zrovna dobře a to z mnoha důvodů, ale hodně pozornosti a následně kritiky přitáhla dvojice robotů Mudflap a Skids. Transformeří dvojčata totiž zaprvé mluvila tak, aby evokovala "černošský přízvuk" a často používala slangové výrazy, navíc Skids měl zlaté zuby a kromě toho, ani jeden z dvojice neuměl číst (nakonec to bylo vysvětlováno tak, že roboti nezvládali jen starověké písmo). A aby toho nebylo málo, tak svou stavbou těla a pohyby připomínali opice. Ups, to byl trošku přešlap a není divu, že z dalšího filmu byli roboti vyškrtnuti. Bayova obhajoba byla: "Prostě jsme jen přidali více osobitosti do filmu." Tak o tom žádná.

Sliby chyby

Po natočení Transformers 3 Michael Bay prohlásil, že už další Transformery režírovat nebude. Ale dlouho mu to nevydrželo a nakonec se ujal i čtvrtého dílu. Jasně, jasně, Transformers jsou sérií, která začala díky němu. Ale už režíroval tři díly a asi jen málokdo nebude souhlasit s tím, že se v případě druhého i třetího dílu trochu (více) utrhl ze řetězu a forma zvítězila nad obsahem. To je sice u Baye běžné, ale v těchto případech to bylo extrémní. A tak by možná nebylo od věci dodržet svůj slib a přenechat režii někomu jinému, kdo by zvolil odlišný přístup. Spekulovalo se o několika jménech a třeba takový David Yates (Harry Potter) nemusel být špatnou volbou.

Patříte k fandům Bayovi práce? A je také něco, čím vás irituje?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.