čtvrtek 17. července 2014

Téma: Nejpovedenější historické filmy nového tisicíletí - Naše oblíbené kousky, které nás vzaly do minulosti

Natočit dobrý historický film, to není úplná legrace. Není snadné docílit toho, aby byl projekt zábavný a současně, pokud možná alespoň trochu autentický. Některým se to ale povedlo. Tady jsou naše oblíbené historické filmy, které se objevily po roce 2000.

Králova řeč (2010)

Se špičkově obsazenou podívanou Králova řeč se sice nevydáme do hluboké minulosti, odehrává se v minulém století, ale to nemění nic na faktu, že jde o hodně povedený film. Příběh koktavého krále v podání Colina Firtha, je prezentován velmi výpravně a zábavně. Není tak divu, že film za nějakých 15 milionů dolarů vydělal více než 414 milionů dolarů a chlubí se dvanácti nominacemi na Oscara, z nichž čtyři proměnil.

Pád Třetí říše (2004)

Pokud člověk stojí o povedený historický film, není třeba pokoukávat jen po americké produkci, i ta evropská má v tomto ohledu, co nabídnout. Například film Pád Třetí říše, který vznikl v německo-rakousko-italské koprodukci. Někteří označují film za příliš chladný, jiní ho ale považují za autentický pohled na démonického Hitlera. Film stál 13,5 milionů eur, vydělal více než 92 milionů dolarů a odnesl si nominaci na Oscara v kategorii cizojazyčný film.


Hotel Rwanda (2004)

Ani Hotel Rwanda nás nevezme daleko do historie. Je zasazen do počátku devadesátých let minulého století a mapuje události ve Rwandě, kde probíhá krvavý konflikt, na který nedokázal západní svět dostatečně efektivně reagovat. Film je mrazivý, atmosférický a nabízí působivé herecké výkony. Jeho kvality byly oceněny třemi nominacemi na Oscara.

Gangy New Yorku (2002)

Je poměrně velké množství těch, kteří film sledující dění v New Yorku šedesátých let devatenáctého století, označují za utahaný a možná až nudný. My jsme ale opačného názoru, projekt nám přišel velmi intenzivní, působivý a atmosférický. A nebyli jsme sami, film se dočkal deseti nominací na Oscara a pěti nominací na Zlatý glóbus, takže to asi tak hrozný biják nebude.

300: Bitva u Thermopyl (2006)

S historickou autentičností je "třístovka" hodně na štíru, ale v tomto případě to lze filmu snadno odpustit. Bez ohledu na to, že jsou dějepisná fakta hodně upravena, tak tenhle testosteronem nabitý vizuálně oslňující biják je strhující. A co na tom, že forma vítězí nad obsahem, když je to taková zábava. Rozpočet 65 milionů, tržby více než 456 milionů.

Valkýra (2008)

Druhá světová válka je vděčným tématem pro filmaře. Není divu, toto období se dá na plátna převést působivě. Důkazem může být například Valkýra, která vypráví skutečný příběh Clause von Stauffenberga (Tom Cruise), který vedl spiknutí proti nacistům. A bez ohledu na to, že víme, jak snaha zbavit se Hitlera dopadne, tak je film napínavý a řemeslně skvěle zvládnutý.

SOUVISEJÍCÍ: NEJVÝRAZNĚJŠÍ VÁLEČNÉ FILMY NOVÉHO TISÍCILETÍ

Marie Antoinetta (2006)

Marie Antoinetta je spíše odlehčenějším projektem, ale i takové historické filmy mají své kouzlo. Jeho hlavní síla se skrývá v určité extravaganci a povedené hudbě. Je pravda, že nás vůbec nepřekvapuje, že některé diváky odradilo to, že nejde o typický dějepisný biják, ale rozvernou obrazově opulentní podívanou, která se za každou cenu nesnaží nabídnout autentickou atmosféru dané doby. Ale nám se netradiční pojetí líbilo.

IP Man (2008)

S IP Manem zamíříme na východ. A jak fanoušci asijské kinematografie vědí, tamější historie je nesmírně zajímavá a strhující. A IP Manovi se opravdu dobře podařilo prezentovat život velmistra bojového umění wing chun. Na rozdíl od mnoha jiných asijských historických filmů, tenhle působí realisticky a docela dobře se mu daří zachytit atmosféru třicátých let minulého století. Dají se tak přimhouřit oči nad tím, že děj není až tak věrný skutečnému osudu reálného Yip Mana.

Obávaný bojovník (2006)

Dva roky před tím, než do kin dorazil IP Man s Donnie Yenem, se v historickém spektáklu o mistrovi Wu Shu Huo Yuanjiaovi představil Jet Li. Jeho Obávaný bojovník byl více "hollywoodský", ale to nemusí být špatná věc a v tomto případě ani není. Působivé bojové scény, které těžko hledají konkurenci, skvělé nasnímání, výpravné scény, tohle je řemeslně zvládnuté na jedničku.

Poslední samuraj (2003)

Ještě chvíli zůstaneme na východě. Tam se vydala postava ztvárněná Tomem Cruisem, aby tu objevila kouzlo života samurajů a postavila se nakonec těm, za které původně bojovala. Film odehrávající se v sedmdesátých letech devatenáctého století je klasickým hollywoodským velkofilmem, který je megalomanský a plný klišé, ale nás to prostě bavilo. Inspirací pro film se stala rebélie Satsuma, kdy se samurajové rozhodli vzepřít západním silám. K události došlo v roce 1877.

Apocalypto (2006)

Poté, co Mel Gibson zabodoval jako režisér díky Statečnému srdci (1995) a Umučení Krista (2004) vzal nás ještě do vzdálenější minulosti, konkrétně mezi starobylé Maye. Jeho film sice nesází na komplexní příběh, ale to napravuje velice rychlým spádem, nekompromisní brutalitou a atmosférou. Je to přímočará podívaná, ale z našeho pohledu působivá a strhující a to i přes fakt, že nemá větší dějovou hloubku.

TOP 5: NEJLEPŠÍ FILMY MELA GIBSONA

Krvavé pobřeží (2008)

Pokud se budeme bavit o historických příbězích z Asie, tak jeden z nejznámějších mapuje takzvané období tří království. Právě tomu se věnuje dvoudílný (na západ se dostala verze, kdy byly oba projekty spojeny do jednoho notně osekaného celku) film Krvavé pobřeží, odehrávající se v roce 208. Efektní projekt zabývající se například legendární bitvou u Rudého útestu je poctivým válečným filmem, který je plný velkolepé akce a hrdých bojovníků v podání asijské herecké elity. Ale přestože vizuální poutavost tu hraje velkou roli, tak si užijeme i spoustu taktizování a poznáme něco z válečné strategie.

Jaký historický film je vaším favoritem?

4 komentářů:

  1. S výjimkou Marie Antoinetty bych i celkem souhlasil. Ještě bych zmínil něco z kinematografie Ruské a to vynikající Brestskou pevnost, která se trochu ztrácí ve stínu pompézního a pitomého Stalingradu 3D. A ani vedle Králova řeči se určitě neztratí ne moc známý Poslední kat s vynikajícím Timothy Spallem. Kinematografie evropská, potažmo francouzská by pak mohla být zastoupena třeba atmosférickým Veřejným nepřítelem č.1.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak s Rwandou jste to prepiskli,ne? Dejte tam treba Avengers,uz je to 2 roky,taky historie.Kdyz vezmu svetove znamy,tak mi tam nejak chybi Seznam Schindleruv a v tom pripade je treba i zminit Petrolejove lampy,ktery senor Spilbergo chrabre vykrad.
    A dalsi...St.srdce,Bounty je videt,ze Gorilla je konicek,ale moc filmu hosku neznas.

    OdpovědětVymazat
  3. Ještě mi tam chybí Troja.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.