středa 23. července 2014

Šest nejvtipnějších sitcomů nového tisíciletí podle Gorilly

Sitcomy máme moc rádi. Není od věci sednout si na dvacet minut před obrazovku a užít si spoustu gagů a vtípků, které nás při trošce štěstí dobře pobaví. A konkurence v žánru je veliká. Ovšem, ne každý sitcom je povedený. Tady je šest těch, které naopak považujeme za nejlepší, které vznikly po roce 2000.


Taková moderní rodinka (2009)

Dosavadní počet řad/dílů: 5/120
Průměrná sledovanost zatím poslední řady: 11,79 milionů diváků

Tři svérázné rodiny = spousta zábavných postav a hromada vtipných situací. Taková moderní rodinka je sitcomem, který velmi dobře dávkuje humor a sentiment, tak abychom z toho neměli cukrovku. Emocí je akorát, aby nám to nelezlo na nervy. Je sice pravda, že občas, pokud jde o humor, Taková moderní rodinka tlačí moc na pilu, máme raději, když se drží při zemi a sází na "reálnější" gagy, ale i přesto se každý týden těšíme, až vyjde nový díl.

Zajímavosti: První projekt stanice ABC, který v posledních 22 letech vyhrál Emmy za nejlepší komediální seriál. Původně byla role Jaye nabídnuta Craigu T. Nelsonovi, ale on to odmítl. Ve třetí řadě byla nabídnuta role Britney Spears, ale než její lidé na nabídku odpověděli, celá řada byla naplánována a zpěvačka měla smůlu.

Kancl (2005 - 2013)

Počet řad/dílů: 9/201
Průměrná sledovanost poslední řady: 5,1 milionů diváků

Americká verze britského originálu se nejdříve zdála být jeho nedotaženým odvarem, ale postupem času si našla vlastní cestu a z Kanclu se vyklubala velmi vtipná podívaná, jejíž síla spočívala hlavně v různých zábavných postavičkách a trapně-legračních momentech. Na obrazovkách seriál vydržel celých devět let, a přestože někteří to se seriálem po odchodu Stevea Carella vzdali, my ne, pořád jsme si ho užívali.

Zajímavosti: Počítače ve firmě Dunder-Mifflin byly skutečně připojeny k internetu a herci, kteří byly v daných záběrech "na pozadí" měli dovoleno vybírat si emaily a prohlížet stránky. Představitelky Pam a Angely (Jenna Fischer a Angela Kinsey) jsou v reálu nejlepší kamarádky. Steve Carell zhlédl jen čtyři minuty originálu, nechtěl, aby jeho výkon byl kopírováním Rickyho Gervaise.


Teorie velkého třesku (2007)

Dosavadní počet řad/dílů: 7/159
Průměrná sledovanost zatím poslední řady: 20,44 milionů diváků

Teorie velkého třesku, což je u extrémně populárních projektů běžné, spadá do kategorie "je cool je buzerovat". Aktuálně je v módě kritizovat například to, že se pozornost hlavně od geekovských témat stočila i k řešení vztahových peripetií a z Teorie velkého třesku se stala nerdovská verze legendárních Přátel. Pro někoho je to možná špatná věc, ale nám to zase tolik nevadí. Stejně tak se neshodneme s těmi, kteří tvrdí, že Teorie velkého třesku přestává být vtipná. Nás stále skvěle baví. A nejsme sami, sledovanost roste řadu od řady.

Zajímavosti: Jedinou postavou, jejíž příjmení stále nebylo zveřejněno, je Penny. Mayim Bialik (Amy) je jediná z obsazení, která má skutečně titul Ph.D., konkrétně v oboru neurověda. Kevin Sussman (Stuart) opravdu pracoval v komiksovém obchodě, než se stal hercem.


SOUVISEJÍCÍ: HVĚZDY NAŠEHO MLÁDÍ: CO DĚLAJÍ A JAK VYPADAJÍ HERCI ZE SERIÁLU PŘÁTELÉ

Zpátky do školy/Community (2009)

Dosavadní počet řad/dílů: 5/97
Průměrná sledovanost zatím poslední řady: 3 miliony diváků

Community je naše srdcovka. Každý díl je nabitý metahumorem, popkulturními narážkami, vtípky, které jsou určeny hlavně pro geeky, prostě směsice toho, co máme rádi. Ale není to pro každého, o tom svědčí relativně nízká sledovanost (také proto, že seriál běžel proti Teorii velkého třesku) a s tím spojená hrozba zrušení, která nad seriálem visela snad v případě každé řady. Naštěstí, i když to s šestou sezónou vypadalo špatně, nakonec se jí dočkáme, bude k dispozici online, díky streamovací službě Yahoo! Screen.

Zajímavosti: Pro roli Pierce byl zvažován Patrick Stewart. Duchovní otec seriálu Dan Harmon stvořil postavy Britty a Jeffa podle sebe a své expřítelkyně. I postava Abeda našla inspiraci u reálné osoby, konkrétně u herce a scenáristy Abeda Gheitha.

SOUVISEJÍCÍ: TÉMA: FANOUŠCI VS FANOUŠCI - MARVEL VS DC, STAR TREK VS STAR WARS, TÝM JACOB VS TÝM EDWARD

Studio 30 Rock (2006 - 2013)

Počet řad/dílů: 7/138
Průměrná sledovanost poslední řady: 4,6 milionů diváků

Studio 30 Rock hodně rýpalo do amerických politických poměrů a utahovalo si i z celebrit, které mimo USA nejsou asi moc známé, takže si ho naplno užili hlavně ti, kteří mají o Severní Americe slušné znalosti. Ale i ti, kteří do této kategorie nespadají, se dočkali hromady povedených, sarkastických a především trefných rýpanců. 30 Rock sázelo na absurdní, ale chytrý humor, za který můžeme poděkovat především představitelce hlavní role a osobě, která za vznikem seriálu stála Tině Fey.

Zajímavosti: Tina původně hlavní roli hrát neměla, ale NBC na tom trvalo. V roce 2008 byl seriál nominován na celkem 17 cen Emmy, žádný jiný komediální projekt jich tolik v jednom roce nezískal. Alec Baldwin prohlásil, že to byla nejlepší práce, kterou kdy měl.


Parks and Recreation (2009)

Dosavadní počet řad/dílů: 6/112
Průměrná sledovanost zatím poslední řady: 3,76 miliony diváků

Nejprve se zdálo, že tu máme slabší odnož Kanclu (původně mělo jít o přímý spin-off, ostatně na seriálu pracují tvůrci Kanclu, ale z toho sešlo). Ovšem Parks and Recreation patří k oněm seriálům, které se nejdříve hledají, ale když zjistí, co je pro ně to pravé ořechové, jsou skvělé. Projekt se rychle stal hodně zábavnou sondou do fungování jednoho úřednického oddělení v malém městečku Pawnee v Indianě. Fajn obsazení, skvěle napsané postavy (dvě slova Ron Swanson), humor, který je trapný až je vtipný, roztomile absurdní momenty, je toho dost, proč si nás seriál získal. Mimochodem, představitelka hlavní role Amy Poehler je dobrá kamarádka Tiny Fey. Někdy bychom s nimi rádi vyrazili na tah, protože takhle vtipné ženské, aby člověk pohledal.

Zajímavosti: Druhou exmanželku Rona Swansona hraje Megan Mullally, která je za představitele Rona Nicka Offermana vdaná. Ellie Kemper z Kanclu se ucházela o roli Ann, tu nakonec získala Rashida Jones, která v Kanclu také hrála. Postava Rona ráda pracuje s dřevem a stejně tak jeho představitel Nick Offerman, který dokonce vydal instruktážní DVD o stavbě kánoí a když nenatáčí, tak se věnuje profesionální truhlařině.

ČESTNÁ ZMÍNKA

Ze sentimentality zmíníme i Jak jsem poznal vaši matku, přece jen jsme se seriálem strávili spoustu let, ale bohužel ty poslední už byly spíše ze zvyku a ani finále nám příliš radosti neudělalo.

Jaký je váš oblíbený sitcom, který se objevil po roce 2000? A který je vaším favoritem bez ohledu na rok vzniku?

17 komentářů:

  1. MASH je klasika. Favoritů z poslední doby je víc např. Dva a půl chlapa nebo 2 Socky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 2 Socky mám také rád, jen tak tak do žebříčku neprošly. A Dva a půl chlapa, na ty se také rád podívám, ale mezi mou špičku nepatří :)).

      Vymazat
    2. Dva a půl chlapa hrůza. 2 Socky neznám. Vesměs mě bavěj všechny sitcomy co nakoupil Cool a ty jsou vlastně i v žebříčku, takže není co doplňovat ani ;)

      Vymazat
  2. Red Dwarf - bez ohledu na rok vzniku
    The IT Crowd, TBBT - po roce 2000
    Comeback - z českých (pro mě asi jediný, který u nás můžu nazvat sitcomem)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A co Rodinka?Z tech ceskejch,byt z minulyho stoleti.

      Vymazat
    2. No vida, to me nenapadlo! :)

      Vymazat
  3. Prvních pět sérii Kanclu a dvě série Community nejvíc top .. :)

    OdpovědětVymazat
  4. mně tam chybí 2 Broke Girls :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jmenuju se Earl. Ten mi tu chybí.

    OdpovědětVymazat
  6. IT Crowd úplně nejvíc

    OdpovědětVymazat
  7. Já mám rád The Middle :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. děkuju, já marně hledám ten název už pěkně dlouho:-)a do žebříčku patří taky:-)

      Vymazat
  8. Prosím článek předělat na "Sedm nejvtipnějších sitcomů nového tisíciletí podle Gorilly" a bezpodmínečně přidat ► Scrubs ◄

    OdpovědětVymazat
  9. 2 Socky, Dva a pul chlapa, Pravidla zasnoubeni, Teorie velkeho tresku, Jak jsem poznal vasi matku, Tri kluci a nemluvne, Muzi sobe, Mladi a hladovi, Zlata sedmdesata, Krok za krokem, Plny dum, Chuva k pohledani, Zenaty se zavazky.

    OdpovědětVymazat
  10. Jak nežít svůj život !!!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.