čtvrtek 17. července 2014

Brzdi, Marvele, brzdi! Teď měníš i Kapitána Ameriku?


Co se to sakra děje?
Včera jsme vám oznámili, že se vydavatelská společnost Marvel rozhodla ve svých komiksech vyměnit Thora za Thora. Tedy mužského hrdinu za ženskou hrdinku stejného jména. Jak je ale vidět, nebyla to jediná drastická změna, ke které se studio uchýlilo.

Dnes totiž vyšlo na povrch, že Marvel v nové komiksové řadě do světa vypustí i nového Kapitána Ameriku. Přesně tak, čtete správně. Steve Rogers podle všeho zestárne o 65 let a už nebude schopen bojovat proti zločinu. A tak se novým Kapitánem Amerikou stane... Falcon.

Není úplně jasné, kam tím vším Marvel míří, ale naskýtá se hned několik variant. Tyhle napadly nás:

1) Snaha posílit značku

Je možné, že Marvel se pokouší po velkém úspěchu komiksových filmů znovu posílit i zájem o komiksy, a tak se uchýlil k výměně dvou klíčových superhrdinů z vlastní stáje. Nakonec jde vždycky hlavně o peníze a peníze v tomto byznyse vyplynou ze zájmu čtenářů. A co jiného než obří zájem čekat od takovýchto změn?

2) Snaha zavděčit se všem

Výměna muže za ženu v případě Thora může potěšit feministky a přilákat ke komiksu novou skupinu čtenářek, když teď hlavní hrdinkou populární značky bude žena. O to samé se mohou marvelští hlavouni snažit i v případě Kapitána Ameriky, kterého v kostýmu nahradí afroamerický superhrdina.

3) Příprava na další filmové fáze

Pořád není vyloučená možnost, že si Marvel připravuje půdu na další filmové fáze. Pakliže se noví hrdinové v komiksech ujmou, pravděpodobně by to hlavounům dodalo sebedůvěru a pak by mohli tyto změny aplikovat i ve filmovém universu. Nesmíme totiž zapomínat na to, že stávající představitelé superhrdinů své postavy nebudou hrát věčně. Například takový Chris Evans (Kapitán Amerika) počítá s tím, že bude Kapitána hrát do roku 2017 a pak se chce věnovat jenom své režisérské činnosti. Ani představitel Thora Chris Hemsworth nechce držet mocné kladivo navěky. Podle všeho ho zatím čeká jen role v Avengers: The Age of Ultron a pak ještě v jednom sólo filmu.
Novým Kapitánem bude Falcon

Po vypršení smluv tak Marvelu zůstanou jenom tři možnosti - buď se může pokusit smlouvy s herci obnovit, nebo do kostýmů navléct nové postavy anebo zahájit rebooty s novými herci, kteří si zahrají stejné postavy.  

Překvapila vás další výměna populárního hrdiny? Myslíte si, že se to může projevit i ve filmech?

12 komentářů:

  1. Kapitán afrika no poteš pandu jim pekne hrabe

    OdpovědětVymazat
  2. Byla bych ráda, kdybyste přestali říkat, že změnou Thora na dívku se snaží marvel zavděčit feministkám. Bylo na čase, aby si komixový (a herní) průmysl uvědomil, že velkou část fandomu (a tedy tržeb ze všeho, co se kolem tohoto byznisu točí) tvoří právě ženy. A to, že by dívky rády viděly více superhrdinek na filmovém plátně, není zas tak moc zarážející. Ano, je překvapující, že se rozhodli změnit Thora na ženu, ale otevírá to nové možnosti rozvíjení příběhu.
    Stejně tak změna Kapitána Ameriky z bělocha na černocha může být pro některé rána, kterou budou dlouho vydýchávat, ale jiní ji určitě uvítají.
    Doufám, že se tyto změny dotknou filmového universa, protože ačkoliv je fajn, že jsou filmy konzistentní, tohle alespoň otevře nové dveře.
    Navíc, říkejte si co chcete, ale na reprezentaci záleží a ať už se jedná o ženy nebo POC, tak je jedině dobře, že marvel ví, kdo jsou jeho lidé.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já říkám, že to může (a taky nemusí) být jeden z důvodů. Ze stejného důvodu vznikl poprask kolem obsazení dvanáctého Doctora v seriálu Doctor Who. Hlavně feministky se hlasitě prosazovaly o to, aby Doctor byla žena. To, že komiksy, filmy a seriály čtou a sledují i ženy pro mě není žádná novinka, nemusím si nic uvědomovat :-)

      Vymazat
    2. No, já jako žena se radši podívám na pěknýho chlapa jako Thor než na nějakou ženskou :-)
      Kromě toho a týká se to i kapitána Ameriky, nechápu, proč měnit "zajeté" postavy. Uvést na scénu někoho nového, proč ne, ale dělat z chlapa ženskou (případně černocha z bělocha) mi přijde ujetý.

      Vymazat
  3. Z Thora nebude ženská, tak to přestaňte tvrdit. Bude to nová postava, která bude mít stejný jméno a Mjolnir, protože Thor ho už nebude hoden. Starý Thor ale zůstává, akorát bude mít místo kladiva sekeru.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Já ale nikde přece netvrdím, že se Thor změní na ženu. Píšu, že bude nahrazen ženou stejného jména. A navíc Thora nemusí nahradit nová postava. Klidně to může být taková Lady Sif (na tu bych si vsadil). Marvel netvrdí, že Thorova náhrada musí nutně být novou postavou, akorát prostě zdědí Thorovo jméno a kladivo.

      Vymazat
    3. Ak sa nemýlim, Thora nahradí jedna zo žien z jeho okolia, ale jej totožnosť ostane ešte nejakú chvíľu záhadou.

      Vymazat
  4. Jakoby nestačilo, že je Fury černoch. Teď bude ještě Kapirán Afrika (jak tu někdo zmínil), za chvíli i mexický Ironman, asiatský Hulk a teplý Hawkeye.
    A to lidi brečeli, že Batmana bude hrát "Daredevil"...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fury je černej i v Ultimate Universu a je inspirovanej Samuelem, takže je přesně jako v Ultimate Komikse, který je modernější než starý 616 universum.

      Vymazat
  5. Uvítal bych kdyby do thora pribrali beta Ray billa ne zenskou :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.