čtvrtek 5. června 2014

Recenze: Hvězdy nám (ne)přály

S filmovými adaptacemi knížek se v poslední době doslova roztrhl pytel. Hvězdy nám nepřály se k nim zařadí 5. června, kdy vtrhne do našich kin. Nutno dodat, že tentokrát jde o adaptaci povedenou. 

Příběh dvou teenagerů, kteří se do sebe zamilují, by nebyl nijak zvlášť zajímavý, kdyby Hazel i Augustus netrpěli rakovinou. Knižní podobu tragikomického, sympaticky cynického příběhu napsal John Green a hned na začátek musíme uznat, že už samotná kniha je napsaná skvěle a už při čtení nezůstane oko suché. Green se na scénáři podílel spolu se scenáristy filmu 500 dní se Summer a rozhodně nezklamal.

Příběh je vyprávěn z pohledu šestnáctileté Hazel, kterou si zahrála Shailene Woodley, roli jejího přítele Augusta si střihnul Ansel Elgort. Ač na začátku může výběh herců působit poněkud zvláštně – tím spíš, pokud jste nedávno v kinech viděli sci-fi snímek Divergence, kde Shailene a Ansel hrají sourozenecké duo – ve Hvězdách jim to spolu klape na výbornou a bez problému zvládají film utáhnout, aniž byste se během 125 minut začali nudit. V dalších rolích se objevil Willem Dafoe, který tu coby buranský spisovatel-alkoholik působí jako příjemné odlehčení, ač se mu úplně nedostane zasloužený prostor. V roli slepého kamaráda hlavních hrdinů, Isaaca, se objevil Nat Wolff, pro kterého jde už o druhou spolupráci s režisérem Joshem Boonem. Poprvé se spolu potkali ve výborném feel-good filmu Stuck in Love. Podobný feel-good nádech se Booneovi povedlo přenést i do Hvězd, ač tentokrát jde o příběh podstatně hlubší a vážnější.

Romantika i drama s cynickým nádechem

Hvězdy nám nepřály není úplně feel-good film, ač tak může působit. Vlastně je spíš poněkud feel-sad. Zprvu úsměvná teenage komedie s výborně napsanými charaktery výrazněji zapůsobí až v druhé polovině filmu, kde začíná skutečně naplňovat i svoji dramatickou část. S tou se pere velice dobře, ostatně sekvence v domě Anny Frankové patří k nejlepším částem celého snímku. Trochu loudavý romantický začátek vyvažuje výborná druhá polovina, kde i díky serióznějšímu a dramatičtějšímu nádechu snímek šlape o fous lépe, tempo ale drží neustále a hluchým místům se úspěšně vyhýbá. I přes neveselý námět si film po celou dobu zachovává nadsázku a úžasně cynický humor, díky kterému se nesklouzává do ubrečeného patosu. Příslovečným hřebíkem do cynikovy rakvičky je finální zvrat, který tak úplně nečekáte, ač k němu příběh jasně směřuje. Doslovným, přesto působivým zpracováním ovšem rozplakal i pánskou část publika. Docela tak potěší oddychovější závěr, kdy si zase najdete dostatek času všechny události řádně rozdýchat a osušit oči.

I přes drobné chybky hrozně chytlavé

Od roztomile naivního začátku je film hodně věrnou kopií své předlohy, místy skoro až nepříjemně věrnou. Drobná výtka se ovšem týká hlavně scénáře, scény, které neznáte z knihy, byste tu hledali těžko (i když pár drobných odlišností se najde, což snímku jen prospívá). Pokud jste knihu před návštěvou kina četli, budou na vás převzaté dialogy působit poněkud prkenně, pokud jste knižní předlohou neposkvrněni, budou vám znít minimálně trochu šroubovaně. Ač je místy film až příliš doslovný, v závěru jde oproti předloze svou vlastní cestou a sluší mu to výrazně víc, než používání dialogů, které už čtenář zná.

Snad jediné, co by se krom občasné doslovnosti filmu dalo vytknout, je snaha o kreativní zpracování sekvencí, kdy si Hazel s Augustem posílají sms, které se vypisují v komiksových bublinách postavám nad hlavami. Čistější zpracování, kdy by kamera zabírala zprávy rovnou na telefonu, by tu pravděpodobně fungovalo méně rušivě. Ovšem v rámci žánru, který cílí hlavně na teenagery se taková drobná rozpustilost dá s klidným svědomím odpustit a v záplavě dojmů na titulky po chvíli zapomenete. Přinejmenším bubliny alespoň odpovídají vizuálu filmu i přebalu nové knihy, což je celkem milé propojení, ač mohou působit poněkud rušivě.

Sečteno podtrženo

Hvězdy nám dopřály fajn podívanou. Film je velice dobrou adaptací kvalitní knižní předlohy, která potěší jak fanoušky knihy, tak i náhodné diváky. Přes drobné nedostatky po celou dobu vydrží bavit, má příjemný soundtrack, rozhodně není prvoplánový, naopak je mile dojemný a nejvíce potěší, že je celý příběh velmi lidský. Můžete si tak být celkem jisti, že vás během projekce bude rušit šustění balíčků kapesníčků a tiché posmrkávání. 

HODNOCENÍ: 8/10

2 komentářů:

  1. Milá recenze. Tímto se na film těším ještě víc.

    OdpovědětVymazat
  2. Kapesníky byly včera vážně potřeba. Určitě ještě třeba vyzdvihnout soundtrack!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.