středa 14. května 2014

TV RECENZE: Once Upon a Time 3 - Třetí řada pohádkové podívané sází na dva zajímavé záporáky

Seriál, který tak trošku převrátil klasické pohádky naruby, nás okouzlil. První řadou určitě. Ta druhá byla o něco horší. Třetí nás vzala do Země Nezemě i do země Oz. Stačilo to, aby nám Once Upon a Time napravilo chuť po kvalitativně nekonzistentní druhé sezóně?

Nebudeme to protahovat a prozradíme, že ano. I když pravdou je, že mnohem působivější byla druhá polovina třetí řady. Třetí sezóna byla "rozseknuta" na dva části, což je běžné, protože do seriálů zasahuje zimní pauza nebo chcete-li mid-season. Ovšem, Once Upon a Time na to šlo odvážně a každý ze segmentů má výrazně odlišnou hlavní dějovou linii.

Ta první nás vysloveně nepřesvědčila. Je sice pravda, že ústřední záporák Peter Pan (Robbie Kay) byl dostatečně zákeřný a proradný a jeho minulost byla silně svázána s některými ústředními postavami (i když to občas působilo trošku "násilně") a nutno pochválit Robbieho, že Pana zahrál velmi dobře. Ovšem, z našeho pohledu už jsme prostě viděli několik zajímavějších výletů do Země Nezemě a varianta, kterou nabídnulo Once Upon a Time byla malinko plytká.

O něco zábavnější byly příběhové zápletky, které se odehrávaly mimo Zemi Nezemi, ale jelikož ty rozhodně netvořily většinu dění, první část třetí řady pro nás nebyla tak zajímavá, jak bychom si přáli.

Abychom byli fér, určitě bylo odvážné, že tvůrci prezentovali klasickou kladnou postavu a hrdinu mnoha dětí, jako záporáka a určitě nám nebylo proti srsti zjistit více o minulosti naší oblíbené postavy Hooka (Colin O´Donoghue), ale pořád to nebylo dost, aby nás každý týden připoutal seriál do křesla a my se od něj nemohli odtrhnout, protože nás hrozně zajímalo, co se bude dít dál.

Zelena to zachránila

Určitě nechceme tvrdit, že epizody s Peterem Panem byly nudné a nezáživné, tak rázní bychom nebyli, ale pokud je srovnáme s ostatními díly z Once Upon a Time. Ať už těmi z prvních dvou řad nebo těch, které tvořily druhou část třetí řady, tak jsme se kvalitativně pohybovali někde kolem průměru, občas v mírném nadprůměru.

O to více nás potěšilo, jak zábavný nám přišel druhý segment, ve kterém se ukázala nová zloduška a to Zelena (Rebecca Mader). Jméno Zelena vám asi nic neříká (mimochodem, inspirací pro jméno bylo řecké "selene", ale také název barvy ve slovanských jazycích), ale její pravé "já", Zlá čarodějnice ze Západu, je známé asi většině z nás. Jde o jednu z hlavních postav z knihy Čaroděj ze země Oz a právě ona zatápí hlavním hrdinům.

SOUVISEJÍCÍ: JSOU KLASICKÉ POHÁDKY PASSÉ? V HOLLYWOODU ZŘEJMĚ ANO, V MÓDĚ JSOU "PŘEKROUCENÉ" FANTASKNÍ PŘÍBĚHY

A jde jí to. Je to potvora jako vyšitá. Nejen, že Rebecca si roli užívá a divák s ní, ale také je napsána jako někdo, kdo je věrný svému jménu.

Opět musíme poznamenat, že nám přišlo její "našroubování" do příběhu trošku násilné, ale když jsem nad jejími příbuzenskými vztahy přimhouřili oči, tak jsme si mohli naplno vychutnat její řádění. Určitě bychom nebyli proti, kdyby její časté střety s Reginou (Lana Parrilla) byly více "badass", přece jen, pokud se utkají dvě tak mocné čarodějky, tak člověk očekává více, než, že jedna mávne rukou a druhá se válí v bezvědomí na zemi, ale jinak se nám působení Zeleny ve Storybrooku líbilo.

Ovšem, zatímco autory můžeme pochválit za to, jak se vypořádali s Zelenou, tak v případě některých jiných postav už to tak slavné není. Dobře, přehlédneme to, že přivádějí na scénu i ty, kteří již zemřeli. Dá se to pochopit, protože jde obvykle o velmi oblíbené charaktery (i když tím pádem se vytrácí napětí, když divák tuší, že i když někdo skoná, je možné, že se vrátí), ovšem v případě některých hrdinů/záporáků buďto scenáristé neví, co s nimi a v seriálu působí jako páté kolo u vozu nebo se jejich příběh nevyvíjí úplně uspokojivým směrem.

Jako příklad lze uvést Červenou karkulku (Meghan Ory). Ta je chvíli pro dění docela důležitá, pak najednou bez vysvětlení na několik epizod zmizí, následně se zničehonic objeví a všichni se tváří, jako by s nimi byla celou dobu a pak opět následuje pár dílů, kde po ní není vidu, ani slechu. Za to sice může fakt, že její představitelka získala hlavní ženskou roli v seriálu Intelligence, ale tvůrci mohli přijít s nějakým vysvětlením, proč v ději chvíli figuruje a poté zase ne. A třeba taková Belle (Emilie de Ravin) sice stráví na obrazovce slušnou dobu, ale jen málokdy má její přítomnost větší smysl.

Občas lehce zmatené

Hromada postav se objevuje v seriálu jen velmi sporadicky. Je to způsobené tím, že scenáristé přivádějí na scénu jednu pohádkovou bytost za druhou, ale později už není dostatek prostoru, aby se každé věnovali tak, jak by si zasloužila. Spousta charakterů tak v lepším případě hraje druhé housle, v tom horším se jen občas mihne v pozadí.

Ale zase je fajn, že v závěrečné dvojepizodě třetí řady jsou na scénu přizvání skoro všichni. Je to takový "pohádkový sraz ze střední". Ne, že by se všichni dostali ke slovu, ale v případě finále nám přijde jako dobrý nápad nahnat všechny dohromady a ukázat, že s nimi snad tvůrci stále počítají. I když u některých by asi nebylo od věci, nevěnovat jim žádnou pozornost a soustředit se na menší množství osob, ale pořádně.

Ostatně, protože tu máme takové množství postav, skáče se ze Storybrooku do pohádkové říše, dokonce se začne cestovat v čase a scenáristé provádí další různé skopičiny, tak může být děj občas docela zmatený. Větší soustředěnost by mu neuškodila. Malinko osekat postranní linky by asi nebylo ke škodě věci.

Určitě potěší, že v této řadě jsou hlavní ženské hrdinky, jmenovitě Sněhurka (Ginnifer Goodwin) a Emma (Jennifer Morrison) výrazně snesitelnější, než ve druhé řadě a stejně tak Henry (Jared Gilmore). U něj je možná důvodem to, že nemá tolik prostoru (alespoň ne v druhé polovině třetí řady, v té první ho naopak má spoustu) a přiznáme se, že nám to určitě nevadilo.

Už od první řady jsou slabinou průměrné vizuální efekty a na tom se nic nemění. Některé trikové scény působí docela lacině. Samozřejmě se tu operuje s omezeným rozpočtem, ale i tak by se asi daly určité momenty obrazově více vypilovat.

Verdikt:

U třetí řady musíme pochválit především druhou polovinu, ve které figuruje jako ústřední záporačka Zelena. To je zloduch dle našeho gusta. První segment třetí sezóny, který se odehrává hlavně v Zemi Nezemi nás vysloveně neoslnil. Další výhrady máme k tomu, že si scenáristé často nevědí rady s některými postavami a ty působí jako "křoví". Určitě by také neuškodilo, kdyby nebyl děj tak roztříštěný. Zmínit musíme i stále ne zrovna oslnivé triky. Naštěstí je ale také co chválit. Především pak příjemné obsazení a několik sympatických postav.

Hodnocení: 8/10

7 komentářů:

  1. Kdyby omezili to CGI a lá "return to castle wolfenstein", tak by mohli rozpracovat ty fajty mezi Reginou a Zelenou (třeba plavky a bláto). Víceméně s článkem souhlasím. A jestli hodlají z Reginy opět udělat zápornou postavu tak ať jdou do ******! :D A se seriálem končím!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už by bylo vážně ne zrovna dobré rozhodnutí. Už ani nevím, kolikrát Regina měnila stranu :)).

      Vymazat
    2. Tak to jsem zvědav jak odstraní Marion, jako jestli se Robin Hood rozvede nebo jestli ona nějak umře. (když si to čte člověk co seriál nezná, musí se vážně divit). A taky doufám že už nechají mrtvého Neala, a Hook to s Emmou rozjedou :D
      A nechápu smysl té poslední dvojepizody, jako časovky, když teda Zelena zmizela, jakto, že se neprojevily změny toho co ona v minulosti hodlala udělat na úkor Reginy apod...

      Vymazat
  2. Takovou tlustou sněhurku jsem ještě neviděl, vorvaň hadra, ani ty otřesný kabáty to nezachránily, ta musí čekat snad paterčata :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady je někdo chytrej jak rádio :D

      Vymazat
    2. ale je to pravda, vzdyt se na ni pomalu neda koukat, je cim dal vic vyzranejsi..

      Vymazat
  3. naprosto souhlasím s tím že Zelena byla skvělá...byl to úžasný herecký výkon oproti tomu děsu co předváděl Kay jako Peter Pan..pro mě to bylo utrpení, neuvěřitelně přehrával, furt vzdychal a mluvil jak kdyby měl slepené zuby...škoda že se Zeleně nevěnovali celou sérii bylo by to mnohem lepší...těším se na další sérii a věřím že Regina už zlá nebude...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.