čtvrtek 29. května 2014

Jurassic World: Režisér Colin Trevorrow byl sdílný, prozradil spoustu informací o dalším výletu do světa plného dinosaurů

Dalšího přírůstku do série se dočkáme za rok a pár dnů a zatím nám bylo prozrazeno, koho uvidíme, ale o samotném ději se toho moc nevědělo. To teď změnil režisér Colin Trevorrow.


"Jurassic World se bude odehrávat v plně fungujícím parku na Isla Nublar. Denně ho navštíví více než 20 tisíc lidí. Dostat na ostrov se dá trajektem z Kostariky. Park bude mít prvky přírodní rezervace, safari, zoologické zahrady a tematického parku. Bude tu i luxusní resort s hotely, restauracemi, nočním životem a golfovými kurzy. A budou tu dinosauři. Praví. A budete se k nim moci dostat blíže, než jste si kdy jen mohli představit. Půjde o splnění snu Johna Hammonda a myslím, že se tam budete chtít vydat."

Děj bude zasazen do doby nějakých 22 let po událostech v prvním Jurském parku a s ohledem na výše popsané je zřejmé, že se lidé asi moc nepoučily z toho, co se před dvěma dekádami stalo. Tématem filmu bude spojení lidské nenasytnosti a vztahu člověka k moderním technologiím:

"Náš vztah k technologiím se stal velmi spletitým, pokud jde o každodenní život. Stali jsme se otupělí ve vztahu k zázrakům vědy. Bereme je jako samozřejmost... Co když, navzdory předchozí katastrofě, postaví další přírodní rezervaci, kde je možné vidět dinosaury a lidé už to tak trošku nebere? Představujeme si teenagera, který píše SMSku své přítelkyni, zatímco za ním je T-Rex za ochranným sklem. Pro nás, je tento výjev tím, jak dnes publikum vnímá filmy. ´Viděli jsme počítačem stvořené dinosaury. Co dalšího tam máte?´ Odpověď se dozvíte příští rok."

Trevorrow se také rozhod reagovat na spekulace o tom, že uvidíme dinosaury, kteří nepůjdou lidem po krku, ale jsou označováni jako "hodní".

"Není tu nic jako dobrý či zlý dinosaurus. Jsou tu predátoři a kořisti. T-Rex v Jurském parku zabíjel, ale i zachránil životy. Nikdo ho neoznačoval jako hodného či zlého. Tenhle film je o vztahu ke zvířatům, jak reagujeme na to, když ohrožují naši pozici vládnoucího živočišného druhu. Lovíme je, zavíráme je do klecí, obdivujeme je z bezpečné vzdálenosti a snažíme se je ovládnout. Postava ztvárněná Chrisem Prattem provádí behaviorální výzkum na raptorech. Nejsou trénovaní, neumějí různé kousky. On se snaží pouze zjistit limity vztahu mezi těmito vysoce inteligentními tvory a lidmi."

Určitě dobrou zprávou je, že uvidíme i nové druhy dinosaurů, to režisér nepopírá:

"Bude tu jeden nový dinosaurus, kterého stvoří genetici parku. Mezery v jeho genetické sekvenci budou doplněny s pomocí DNA jiných druhů, podobně jako byly v prvním filmu zkompletovány genomy s pomocí žabí DNA. Tento tvor vznikne kvůli požadavku společnosti, která chtěla něco většího, hlasitějšího a s více zuby. A tohle je to, co dostanou."

Trevorrow očividně chce, aby Jurský svět nebyl jen přehlídnou počítačem stvořených dinosaurů, ale byl i společenskou kritikou. Tak snad se mu podaří všechny aspekty vyvážit tak, aby byly zábavné a ne otravné. Publikum není moc nadšeného, když je někdo příliš okatě poučuje.

Zaujalo vás, co režisér prozradil o chystaném filmu?

4 komentářů:

  1. Rozhodně. Chris se letos vyšvihne ve Strážcích a tak bude mít JP i zvučné jméno v obsazení. Zároveň se tímto prohlášení také umlčí spekulace o nové druhu dinosaura, protože jak z článku vyplývá, genetici si namixují potvoru úplně novou...

    OdpovědětVymazat
  2. Bože, už zase! Už zase ještě něco většího než T-Rex... Zase vymýšlení si kravin. Ach jo. Mohli v klidu navázat na jedničku, která zůstala otevřená. Místo toho si vymýšlí takové kraviny. No, očekávání jsou teď nízká, tak uvidíme. První tři filmy jsem viděl tolikrát, že už bych to ani nespočítal (na prvním jsem byl v kině v 8 letech a od té doby je to moje srdcovka). Tak doufám, že nakonec JP4 mile překvapí ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně naopak přijde, že je to právě kritika honba za něčím "větším". Že na příkladu onoho geneticky upraveného dinosaura chtějí ukázat, že to není chytrý nápad, žádat stále něco většího a hlasitějšího :D.

      Vymazat
    2. Proč nemůže být něco většího než T-rex ? Byly některé druhy, které byly větší např.. Giganotosaurus nebo někteří Spinosauři.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.