neděle 13. dubna 2014

RECENZE: Nejchytřejší Čech - Přišla Česká televize se zajímavým soutěžním formátem?


S pořady, které mají testovat divácké znalosti a zároveň je pobavit, se doslova roztrhl pytel. Novou mánii odstartovala úspěšná show Máme rádi Česko, pokračovat se v ní pokusil žalostně nepodařený Souboj národů a nyní na řadu přichází veřejnoprávní Nejchytřejší Čech. Jak se České televizi povedl návrat k velkolepým soutěžním formátům? A poradil si po dlouhé pauze s moderátorským postem Roman Šmucler?


Originální nápady

Na první pohled Nejchytřejší Čech plní parametry kdejaké televizní soutěže. Máme tu několik (přesněji řečeno šest) soutěžících, nějakou tu odměnu (milion ve zlatě) a řadu disciplín, které odvážlivcům hází klacky pod nohy. Ale přeci jenom se Roman Petrenko se svým týmem dokázal vytasit s něčím, co mě osobně velice zaujalo, a tím jsou originální soutěže.

V Nejchytřejším Čechovi se totiž nesoutěží ve vědomostních otázkách, jaké jsou k vidění v narychlo spíchnutém Souboji národů. Jednotlivé úkoly jsou daleko zajímavější, spoléhají na reflexy, logiku a přirozenou inteligenci a díky využití nejmodernějších technologií se na to i dobře dívá. Zdaleka největší silou nové soutěže je to, že vás osobně při sledování baví soutěžní úkoly plnit. A v takovém případě má každá televizní soutěž vyhráno. Jakmile svého diváka pohltí a vtáhne ho do hry, splnila svůj účel.

K atraktivnosti soutěže pak přispívá i velice pěkné a prostorné studio, které zejména svým barevným zpracováním podkresluje atmosféru soutěžní show. Je vidět, že se Česká televize nebála "pustit chlup", což je jen a jen dobře. Další lacinou hloupost s Martinem Dejdarem a Michalem Hudákem bych asi nepřežil.

I sám princip soutěže, kdy se nám nejprve v úvodních úkolech představí do dvojic rozdělená šestice soutěžících, je velice dobře vymyšlený. Divák má dostatek času si na každého soutěžícího zvyknout a najít si svého favorita. Až potud mi nezbývá nic jiného, než chválit.

Nic není perfektní

Jak už podtitulek napovídá, ne všechno je na Nejchytřejším Čechovi zase tak parádní. Zdaleka největší problém mám s tím, že se sice jedná o televizní soutěž, ale několika přešlapy je zabito veškeré drama. O tom, že české publikum k většímu povzbuzování soutěžících, nevyburcujete ani kdybyste se na hlavu stavěli, se snad ani nemá cenu dlouze rozepisovat. Je to nicméně škoda, protože pouze dutě tleskající diváci v sále show trochu zabíjejí. Další problém je v tom, že se sice hraje o milion ve zlatě, ale samotní soutěžící někdy na pódiu stojí jako leklé ryby a jen párkrát nezáživně zaškubají ploutvemi. Chybí mi bojovnost, nadšené jančení, prostě cokoli, co by prozrazovalo, že o něco jde a že tohle je pořád ještě soutěž.    

O zabíjení nějakého dramatu se pak stará i samotná produkce, když při zveřejňování výsledků aktuálního kola ihned nechá zobrazit kompletní tabulku. Než se pak Roman Šmucler dostane k přečtení všech jmen, je veškeré drama za horama. A přitom by stačilo výsledky zveřejňovat postupně, hodit dramatický podkres a dodat tomu vyřazování šťávu. To se stalo až v samotném závěru prvního dílu a hned to působilo jinak a lépe.

Jeden návrat a velký objev


Jak už asi všichni víte, tímto pořadem se na televizní obrazovky vrátil Roman Šmucler, zubař, moderátor a "tabuolog", který postupně prošel všemi třemi největšími českými televizemi. A abych Romanovi nekřivdil, musím uznat, že se mu návrat celkem podařil. Od samého začátku působil nadšeně a energicky. Dává divákovi jasný impuls, že ho show baví a svým způsobem ty pozitivní emoce přenesl i na mě. Přeci jenom by si ale občas mohl odpustit reakce tipu "Jo!" (desetkrát za sebou je moc). A zmínka o plastické chirurgii u jedné figurantky, která už tak vypadala, že se samou trémou rozbrečí, taky nebyla moc šťastná. Vůbec, vtipy se Romanovi příliš nedařily, ale ta pozitivní energie a nadšení mu dozajista hodně pomohly.

Pro mě osobně je ale největším překvapením "pouliční vědec" Jiří Havelka, který působil sympaticky a zajímavou formou divákům představil některé zajímavosti. Pořad díky jeho vstupům získal pěkné zpestření.


Verdikt

Česká televize nám ukázala, že pořád ještě jde vytvořit (i když podle zahraniční licence) dobrý vědomostně-zábavní pořad se sympatickými moderátory a originálními soutěžemi. Celý tým režiséra Petrenka si s novinkou poradil vcelku obstojně a i když se formát nezapíše do dějin televizní zábavy, rozhodně stojí za vidění.

Hodnocení: 7/10

Viděli jste první díl Nejchytřejšího Čecha? Co na něj říkáte? A líbil se vám návrat Romana Šmuclera a objev Jiřího Havelky?  

Foto: Česká televize

4 komentářů:

  1. kdo viděl zábavné a moderní Čo ja viem na Jednotce, tak nad nějakou další lacinou trapárnou pro důchodce na ČT jen mávne rukou

    OdpovědětVymazat
  2. Stejně bych byl radši za návrat Máme rádi Česko. Bylo to zajímavé, určitě lepší než hrozný Souboj národů, ale veřejnoprávně nudné. Jak nablýskanější AZ-kvíz. Přesně jak se píše ve článku. Soutěžící bez emocí, publikum mrtvé až na pár Ostraváků co fandili Lence. Sakra fascinuje mě, jak máme pořád tendence říkat třeba o Němcích nebo Švédech že jsou chladný, když ty se dokážou odvázat tak desetkrát víc než my. Na publikum bych dělal konkurzy, s plešatýma introvertama s brýlemi nebo důchodcema, co si myslí že je slušnost tiše tleskat a jakejkoliv odvázanější projev by brali jako chuligánství, to nevytrhnou. Kdy si tyhle lidi uvědomí, že doba je už dávno jinde. V módě je sebevědomí a hlasitý projev. Chválím studio a Havelku, kterej už kdysi zářil na Óčku v Baráži. Nějaké disciplíny byly zajímavé, celkově to nepůsobilo zastarale. Ale ti soutěžící, úkoly poměrně dost jednoduché, hlavně ty gramatické a ty chyby co dělali. Spíš mi často přišlo, že hledali nejhloupějšího Čecha.

    OdpovědětVymazat
  3. Pan Šmucler by mohl být méně "vtipný".Největší problém je však jeho styling.Při jeho příjmech by si mohl pořídit kvalitní a padnoucí oblek.Doplňky - pásek a boty jsou tragédie.Hlavně však nedělá reklamu svému povolání.Jeho chrup je děsivý.Postoj,zajišťující stabilitu je nevhodný.Marně se neříká "ševce drž se svého kopyta".Pan Šmucler bohužel je velice slabý,leč snaživý.Jistě nelze ho srovnávat s Markem Ebenem/absolutně nesrovnatelné/.Jeho působení v pořadu snižuje sledovanost.V sobotu večer na ČT 1 v rádoby zábavné show amatéra sledovat nebudeme.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. souhlasím s vámi ve všem - nevýrazný, přepínám

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.