středa 2. dubna 2014

RECENZE: Jak jsem poznal vaši matku (9. série) - Je konec!


Další dlouholetý seriál je u konce.

Upozornění: Článek obsahuje spoilery!

Spousta lidí kroutí hlavou nad tím, jak někdo může mít rád televizní seriály. Jejich sledováním zabíjíme spoustu času, řešíme problémy fiktivních postav namísto těch našich a z reálného světa utíkáme do světa seriálového. To všechno je samozřejmě pravda, ale nevidím nejmenší důvod, proč by to mělo vadit. Dokud se nezačne seriál brát zase příliš vážně, působí jako zajímavé zpestření každodenní reality. V případě Jak jsem poznal vaši matku se jedná o zpestření trvající devět dlouhých let. A za tu dobu jsem si k této komedii stanice CBS vytvořil určitý vztah, takže dnešní recenzi berte jako zpověď dlouholetého fanouška, tedy jako jednoho z vás.

Jeden víkend = celá řada

Když před startem deváté řady tvůrci oznámili, že její celý děj vměstnají do jednoho víkendu, říkal jsem si, že to bude poslední hřebíček do rakve. O to překvapenější jsem byl, když mi asi po pěti dílech došlo, že to funguje. Rozdělení na události po hodinách bylo příjemným zpestřením již trochu ohraného seriálu. Znovu se tím ukázala síla agenta Jacka Bauera a odpočítávání po hodinách (mimochodem, kdo se těší na 24: Live Another Day?).

Celková koncepce poslední řady HIMYM tedy fungovala, jinak jsme se dočkali klasiky. Objevily se známé i polozapomenuté postavy, dočkali jsme se několika zapomenutelných vycpávkových epizod (až na tu veršovanou, ta byla dobrá) a také spousty náhledů do budoucnosti. Tímto krokem tvůrci chytře vyřešili odvěký problém seriálů. I když děj skončí, pokud postavy přežijí, chceme znát jejich další osudy. V HIMYM jsme se je dozvěděli. Za to si tvůrci zaslouží uznání.

Co mi však na celé deváté řadě vadilo, bylo to, že se stala řadou okamžikovou. Hned to vysvětlím. Okamžiková řada je pro mě série, ze které s přehledem vyčnívají pouze některé okamžiky. Nepamatujete si nic jiného, než pár vybraných momentů, které v dané chvíli v epizodě skvěle fungují a přetrvávají. Zbytek dílu je jen zbytečné dlouhá a klikatá cesta, která tyto momenty spojuje. Mluvím například o Barneyho a Robinině zkušební večeři, Tedově žádosti o ruku, poslední facce (ta jediná za dlouhou dobu sedla jako pověstná pr..l na hrnec a necítil jsem se při ní trapně) atd. Devátá řada tedy jako celek sice fungovala, ale byla to jedna veliká kupa vaty s několika výjimečnými chvílemi. A překvapivě to nebyly chvíle komediální, ale romantické.

Jak to dopadlo?

Posledních pár řádků této vůbec poslední recenze seriálu Jak jsem poznal vaši matku bych chtěl věnovat finálovému dvojdílu. Předně chci říct, že se ozývají nakrknuté hlasy z celého ukončení seriálu. Já mezi ně nepatřím. Věřte mi, nebo ne, ale závěrečná scéna mi dávala smysl a svým způsobem byla tím jediným a správným zakončením celé Tedovy pouti za nalezením té pravé. Všichni jsme věděli, že s Robin patří k sobě, jejich romance celou ságu začala, takže bylo patřičné, aby to celé také uzavřela. Modrý lesní roh pak působí jako poslední pojítko již kompletního kruhu.

Ještě předtím, než mě ukamenujete, se to pokusím vysvětlit. HIMYM je sice komedie, ale velice zdařile se jí povedlo napodobit skutečný život mnoha z nás. Život, který je někdy hektický, někdy k smíchu, někdy smutný. Život, ve kterém se pořád něco mění a nic není nemožné. Smrt Tedovy manželky jsem čekal už v jedné z epizod při scéně u stolu v hotelu. A překvapivě mě to ani moc nerozhořčilo. Scenáristé jasně ukázali, že Ted s ní prožil několik dlouhých a šťastných let, měl dvě děti a užil si to, dokud mohl. To, že zemřela a Ted se po šesti letech rozhodl znovu usilovat o Robin je přirozené, nikdo nechce být sám. Bral jsem to tedy z tohohle pohledu a možná právě proto mi finále nevadilo.

Na posledním dvojdíle se také jasně ukázalo, že HIMYM už dávno nejdou vtipné scény. Zato ve scénách dojemných boduje. Barneyho první slova ke své dceři byla tím nejlepším, co Neil Patrick Harris za celé finále vypustil z úst. A vůbec se nestydím za to, že mi při jeho monologu dokonce trochu vytryskly slzy. Stejně tak scény, při kterých došlo k uzavření příběhů všech ostatních, byly nad očekávání uspokojivé.

Se seriálem jsem strávil celkem pět let svého života a i když to někdy vypadalo, že se naše cesty rozejdou, pokaždé jsem se k HIMYM zase vrátil, nadával na něj, smál se s ním a ano, občas i plakal. Ať si o tomto seriálu říká kdo chce, co chce, pokud dokáže aspoň u některého diváka vyvolat takhle silné emoce, pak je přece jenom podařený.

Verdikt

Finálová řada není dokonalá. Objevilo se v ní několik skvělých momentů (Cristin Milioti byla do role Matky vybrána perfektně), ale jinak byla protkaná nudnými vycpávkami a trapnými fórky. Celý díl s předposlední fackou byl strašlivým dnem celého seriálu (i přes tu očividnou nadsázku), ale i to už k HIMYM patří. A upřímně, nakonec si stejně ze seriálu pamatujeme převážně jen to dobré. Já osobně považuji celou ságu Jak jsem poznal vaši matku za uzavřenou.

Hodnocení: 7/10

Už jste dokoukali finále? Co na něj říkáte? Bude vám Matka chybět? A jak hodnotíte finální sérii jako celek?

 

19 komentářů:

  1. Spoiler: Nechápu jak chtějí udělat Jak jsem poznala vašeho otce když je matka mrtvá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prave ze ten novy serial se ma tocit kolem uplne jine skupiny lidi.

      Vymazat
  2. S tímhle příběhem to nebude vůbec souviset, půjde o jiné lidi, s původním seriálem to moc společného mít nebude, je to tím akorát inspirované, ale půjde o jinou matku a jiného otce

    OdpovědětVymazat
  3. Tak po 9x22 jsem si říkala, že to skončí tak nějak dojemně a vtipně zároveň...ale to, co jsem viděla mě dost zklamalo.
    Jediné dva světlé body celé závěrečné dvojepizody - a) Matka - já ji zkrátka miluju, ta chemie mezi ní a Tedem je užasná. Škoda, že nedostala tolik prostoru. Byla vážně skvělá; b) Barney s Ellie - nádhera, i slza přišla do oka.

    A teď to špatné: 1) X dílů zpátky se řešil vztah Teda a Robin - myslela jsem, že plážový rozhovor a rozhovor těsně před svatbou vše uzavřel. Jo, byla to láska, ale zkrátka se změnili - no a ono nic, ono to jako trapný kolovrátek pokračovalo dál...
    2) Rozvod Barneyho a Robin - dožralo mě to solidně. Tohle řadím hned za konec Dawsonova světa a to, co se stalo Markovi a Lexie v Grey´s anatomy = taková velká facka oddanému divákovi! Nechápu, jak to mohli takhle smést ze stolu! Vždyť ti dva si jako pár skvěle rozuměli, doplňovali se, navíc ta legendární žádost o ruku!

    Zkrátka mi daleko lépe sednul alternativní konec!https://www.youtube.com/watch?v=0caCEG1nH3E

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Až na to, že tento tzv. alternativní konec, není nic jiného, než práce nějakého fanouška, který to akorát jinak sestříhal :)...takže takový konec sis klidně mohla doma vytvořit sama tím, že by jsi to prostě vypnula v určitém momentě :D

      Vymazat
  4. Já bych takový konec úplně klidně brala, ovšem za předpokladu, že by vynechali tu anabázi s Barneym a Robin, do které se ještě neustále míchal Ted, což bylo už x řad mimořádně trapný a otravný.. mohli jako konec nechat seznámení pod deštníkem a nazdar, laskavý divák nechť si domyslí co uzná za vhodné ;-) nemám problém ani s tím, že Barney se stal nakonec vyměklým otcem, ale pořád mě tam předtím ruší to manželství s Robin, měli nechat Barneyho Barneym a až nakonec ho "zfotrovatět", žádný Playbooky II a podobný nesmysly.. celkově se ten seriál tak nepříjemně rozpliznul, chápu, že postavy se vyvíjejí, stejně jako lidi v normálním životě, ale přišlo mi to nějak nepřirozený..třeba v Přátelích mi ten vývoj přišel mnohem logičtější.. ale tak co už, je konec, tak vzhůru do jiných seriálů :))

    OdpovědětVymazat
  5. Dost slabota.Ale je dobře že to už ukončili.

    OdpovědětVymazat
  6. Pro mě byly nejlepší série od 3. po 6. Ne, že by se mi ty další vyloženě nelíbily, ale už to prostě nebylo ono. Té poslední řady jsem se vyloženě bála. Když jsem zjistila, že se celý děj má odehrávat pouze během tří dnů, vyděsila jsem se. Ale nakonec mě překvapili. Některé díly byly sice už hodně natahované a jen s minimálním množstvím vtipných scén (třeba díl s předposlední fackou byl naprosto zbytečný), na druhou stranu to ale vyvážily momenty, kdy se tam objevila Tracy. Ať už v pohledech do budoucna nebo v kontextu toho, jak ji pomalu poznali všichni členové party. Co mi vadilo, byla přehnaná a navíc i přeslazená romantika mezi Robin a Barneym. Měla jsem je jako pár ráda. Ale především díky jejich přístupu k životu a k sobě navzájem. To, že se z Barneyho náhle stal takový romantik mi připadalo už hodně nucené.
    A k poslednímu dílu? Pokud vím, scénáristé měli už od začátku naplánované, že Ted bude s Robin. A ono to dává smysl. Navíc, i když se mi Robin-Barney líbili jako pár, měla jsem ji raději s Tedem. Celkem by se dalo pochopit, že jejich manželství by nemělo dlouhé trvání. Ať už se k sobě na první pohled hodili sebevíc, prostě by to v reálném životě nemohlo fungovat.Tři roky byli spolu, bylo to pěkné, ale prostě to muselo skončit. Barney pak konečně našel lásku svého života na první pohled, která ho změnila. Svou dceru. Což mi přišlo jako povedené zakončení. A závěr s modrým rohem a scénou jako z prvního dílu? Krásné uzavření kruhu.
    Vlastně by ten závěr byl dokonalý, kdyby scénáristé neudělali tři chyby.
    1)Když se celou devátou sérii řeší romantika mezi Barneym a Robin, padne tam spousta sladkých slov a roztomilých momentů, přijde potom rozvod po deseti minutách (přestože to bylo logické řešení) jako rána z čistého nebe.
    2)Ted skončil s Robin. Dobře. Tracy miloval, ale nemůže po zbytek života žít jen ve vzpomínkách na ni. Ale když celou osmou a devátou sérii řeší to, jak se "odzamilovat" a zapomenout na Robin, aby do toho celého znovu spadl během posledních pár minut? Možná neměli věnovat v těch dvou posledních sériích tolik času řešení jejich vztahu. Nebo lépe řečeno Tedovým citům.
    3) Ta největší chyba. Tracy.Vždycky jsem si Tedovu nastávající představovala jako takovou neutrální postavu, která se tam prostě objeví, on se do ní zamiluje, seznámí se....a tečka. Když se na konci 8. řady poprvé ukázala, vyděsila jsem se. Myslela jsem si, že to bude "slečna dokonalá". Něco jako Elena Gilbert. Nesnesitelně citlivá, starostlivá, vnímavá....až to člověku leze na nervy, jak moc je kladná. Ale Tracy mě překvapila. Hned po prvních scénách, kdy se poznala s Lily, jsem si ji oblíbila. Byla vtipná, praštěná....a pochopila jsem, proč její bývalá spolubydlící tak žárlila. Její postava se k Tedovi neskutečně hodila. Ať už tím, jak podobní si byli ("jako malá jsem byla tááák trochu detektiv", řidičské rukavice, sada na kaligrafii...), nebo prostě jen proto, že se do celé jejich party neskutečně hodila. Její smrt jsem pak hodně obrečela, protože ona by si s Tedem prostě zasloužila pořádný happy end.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. Moc mě zamrzelo že zemřela. Já se do ní zamiloval hned jak jsem ji poprvé viděl. Hned jsem měl z toho seriálu tak šílenou radost :(

      Vymazat
  7. "Zabít" postavu v seriálu, filmu či knize proto, aby to "vycházelo do počtu" bylo vždy docela laciné. A postavit na tom celý seriál je trochu zvrhlé. Ve filmu Hear Miloše Formana také na konci přijde smrt jako rána kladivem, ale tam to dává smysl. V tomhle případě mi to ale přišlo jen prostě hloupé, i když si autoři možná myslí opak. OK, seriál jim a hercům vydělal dost peněz, nechť si je užijí, ale já osobně už od nich nic dalšího vidět nemusím. Jasně, všechny serály se točí pro peníze (Určitě i geniální MASH nevznikl jen a pouze jako protest proti válce), ale zejména to nekonečné natahování HYMIDM to ukázalo až příliš okatě. I když smysl tenhle seriál nakonec dává: Objevil pro širší okruh diváků velice sympatickou, do té doby "pouze" divadelní a muzikálovou herečku Cristin Milioti.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nauč se psát "HYMIM" ... je to zkratka how i met your mother..tak příště trochu zapřemýšlej.
      Ale jinak s tebou trochu souhlasím..;)

      Vymazat
    2. How I met your dead mother... No jo, ty I - Y tak úplně nesedí, ale až tenhle komentář vyjde na DVD, bude mít alternativní zkratku ;-))

      Vymazat
  8. Nebylo to to, co jsem čekal, ale stejně to bylo úplně úžasné, je taková škoda, že už je konec :'(

    OdpovědětVymazat
  9. Cely serial bol upne skveli najlepsi pri poslednych castiach som plakala ako malá .. a podla mna bol koniec kraaasny

    OdpovědětVymazat
  10. je to krásny serial

    OdpovědětVymazat
  11. Celá devátá série, až na dva poslední díly, byla jen o svatbě Barneyho a Robin. takže poslední dva díly byly šíleně odfláknuté. Ty velké časové skoky, ve kterých se stane tolik věcí: Lilly čeká třetí dítě, prodají byt, Tracey onemocní a pak umře (to je naprosto nejšílenější a nevkusné), nejhorší byl ale rozvod a následný návrat Barneyho k jeho sukničkářství. On Robin miloval už od třetí série, Robin ho konečně dokázala změnit a odpovědět na jeho 'volání o pomoc', jak nazval jeho sukničkářství Ted. On byl zlomený: jeho máma střídala chlapy, neznal svého otce a odkopla ho přítelkyně, pro kterou by udělal cokoli. A díky Robin se z něj znovu stal člověk, který byl šťastný. V díle Sunrise v opilosti sepsal Rukověť a věnoval ji dvoum klukům, čímž se konečně osvobodil na své závislosti na ženách. Nikdx by Robin neopustil kvůli její kariéře, ona jeho taky ne, navíc řekla Tedovi, že ho nemiluje a přiznala se, že miluje Barneyho. Rukověť II, Dokonalý měsíc, to vše bylo jen nové volání o pomoc, které pro mě bylo vážně smutné. Scéna s miminkem byla úžasná, akorát jeho matkou je 31. náhodná žena, což ki opět přijde zvrhlé. Barney je jako Sheldon z TBBT, bez něj by seriál snad ani nebyl vtipný, takže jeho konec mi přišel opravdu smutný. Co se týče Robin, měla nechat Barneyho být už na začátku, ne mu zlomit srdce. Navíc jako kariéristla byla opravdu zvláštní. Ted mi přišel už od začátku jako ufňukánek, který má stále smůlu (i když mi ho občas bylo celkem líto), ale Robin nechal v díle Sunrise odejít, a tak to mělo zůstat. Podle mě měla série skončit scénou pod deštníkem, bez žádných flashforwardů (ty v předchozích dílech bohatě stačily), vždyť Tracey byla jen v pár epizodách a hned zemřela. Poslední scéna s modrým lesním rohem je obrovské, ohrané klišé. Jediní, kdo nezklamali, byl Marshall a Lilly, kteří byli vždy sví. Omlouvám se, pokud příliš kritizuji, ale pokud jste tak jako já viděli každý díl, některé opravdu dokonalé (Ted a Marshall na koncertě, když byli zkouření, úžasná Barneyho žádost o ruku, Lillyina a Marshallova svatba, Barneyho a Robininy písničky), tak vás zkrátka takový koenc urazí. Jako by jej napsal úplně někdo jiný, kdo nezná žadnou vlastnost hlavních postav.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo,taky me takovy konec urazil..Souhlasim s tebou�� nektere dily byly povedene a nektere min,ale i tak se mi HIMYM porad libi a zkouknu vsech 9 serii zase znova.
      asi jediny v cem s tebou nesouhlasim je ta posledni scena Teda a Robin s modrym lesnim rohem- tohle se hodne povedlo a mne se tohle opravdu libilo:)
      Ja osobne povazuju za nejlepsi 4. a 5. serii :)

      Vymazat
  12. jo taky si myslím že nejlepší byla 4. a 5. série, myslím, že pátá byla úplně ze všech nejlepší, že to byl ten seriál na úplném vrcholu a potom už začal pomalu upadat. Ale i tak měl celou dobu vysoký standart, jen se jim moc nevyvedla 8.série, tam kromě těch rozchodů na začátku a Barnyho s Robin se vlastně nic nestalo.

    OdpovědětVymazat
  13. Právě dnes jsem po měsíci koukání na tento seriál dospěl k tomu, že od 1 do 9 série to bylo super...některý díly nebyli takový jaký by je člověk očekával, ale napadlo mě... Kdyby natočili jak to Robin šlape s Tedem *10* sérii ,tak by to jistě nebylo špatný...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.