neděle 9. března 2014

TV recenze: Almost Human - Takhle má vypadat povedený sci-fi seriál


Vědeckofantastická seriálová novinka Almost Human byla jednou z těch, které se dočkaly velkého "hypeu" a to je docela problém, protože je pak těžké dostát očekáváním. Respektive je to skoro nemožné. Almost Human to samozřejmě také nedokázalo, ale rozhodně nezklamalo.

Na počátku to tak ale nevypadlo, protože se zdálo, že se dočkáme jen dalšího zaměnitelné sci-fi podívané. Naštěstí se nám ale seriál vyprofiloval v zábavnou záležitost, která je sice vystavěna na standardních postupech, ale pracuje s nimi tak, že nechává většinu konkurence za sebou.

Seriál je zasazen do blízké budoucnosti, konkrétně do roku 2048, kdy se k policii vrací detektiv John Kennex (Karl Urban), který před dvěma lety ztratil svou jednotku během útoku teroristické organizace Insyndicate. Během této přestřelky odmítl Kennexově zraněnému parťákovi pomoci android, který vyhodnotil jeho šanci na přežití jako malou a tak není divu, že John nemá androidy zrovna v lásce. Není tak nadšený, když je k němu jeden přidělen.

V tu chvíli jsme si řekli: "A je to tady, drsňák, co nemá rád roboty a žije ve světě, který je jich plný. To už tu bylo stokrát." Ale naštěstí tvůrci se rozhodli, že nebudou v tomto ohledu tlačit na pilu a tento námět nechají velmi brzy přirozeně vyšumět a z Johna a jeho parťáka Doriana (Michael Ealy), androida z ukončené série DRN, která disponuje syntetickou duší a tedy i emocemi, udělají svým způsobem přátele.

A chemie mezi oběma herci je skvělá, jejich popichování v autě je obvykle extrémně zábavné, scenáristé umějí z jejich zvláštního vztahu vytěžit hodně vtipných situacích (je zajímavé sledovat to, kdy je android "lidštější" než skutečný člověk). Těžko si představit, že si někdo za pár minut neoblíbí Doriana, který je hodně sympatickou postavou, ale stejně tak vám k srdci přiroste John, který je sice bručoun, ale ne tak velký, aby byl divákovi protivný.

S ostatními postavami už je to ale horší. Tedy, kapitánka Maldonado (Lili Taylor) je fajn, jde o "mateřský" a chápavý charakter, ovšem další vedlejší hrdinové už tak zajímaví nejsou. Oku lahodící je detektivka Valerie (Minka Kelly), ale že by výrazně promluvila do děje (snad jen v jedné epizodě hraje důležitější roli), to zrovna ne. Mezi Johnem a Valerie to jiskří, ale tuhle dějová linka není dořešena. Dál tu najdeme policejního vědátora Rudyho (Mackenzie Crook), který je typickou archetypální postavou, ve společnosti zmatený, podivínský "geek", který se vidí úplně jinak, než ho vidí ostatní. Ale scény s ním jsou zábavné, to je fakt. Ovšem naprosto zbytečně působí detektiv Richard Paul (Michael Irby), který nejdříve zastává post Johnova protivníka, protože mu vyčítá smrt členů jeho jednotky, ale postupem času se jejich rivalita vytrácí, jen si provádějí mírné naschvály a to ještě občas. O Paulovi tak člověk skoro neví a když se v některém dílu neobjeví, tak si toho divák v podstatě ani nevšimne.

Pár nedokončených dějových linií

Scenáristé se neperou jen s některými postavami, ale je docela časté, že načrtnout nějakou příběhovou linií a pak ji nedokončí. Například tu, ve které v Insyndicate působí Johnova milenka, která ho zradí, ale nedozvíme se, co se s ní stalo a co se děje s Insyndicate. Zpočátku se zdálo, že půjde o dějovou zápletku, která bude propojovat jednotlivé epizody, ale nakonec tomu tak není.

Stejně tak je v seriálu několikrát zmíněna jakási Zeď, za kterou má být něco hrozivého a děsivého, ale nedozvíme se co, ani proč daná Zeď vlastně vznikla, o detaily jsme ochuzeni. Musíme ale přiznat, že nám vyhovovalo, že každá epizoda měla vlastní příběh týkající se nějakého kriminálního činu.

Nejde o standardní zločiny, které se jen odehrávají v budoucnosti, ale obvykle se točí kolem futuristických hračiček, takže se řeší trestné činy, ve kterých kriminálníci využívají klonování, biomechaniku, ale figurují v nich třeba sexboti. Tvůrci využívají možností světa budoucnosti naplno a je to osvěžující.

Tvůrci mají docela bohatou fantasii, takže přestože je Almost Human zasazen do relativně blízké budoucnosti, které se někteří z nás ještě dožijí, tak se lidstvo posunulo docela výrazně kupředu, pokud jde o technologické výdobytky. Ty jsou podpořeny obvykle slušnými trikovými efekty, vizuálně je seriál velmi dobrou řemeslnou prací.

Verdikt:

Almost Human je více než slušně zvládnutou sci-fi podívanou. Chlubí se skvělou ústřední dvojicí, která je dobře napsána i zahrána, mnoha humornými momenty, povedenými vizuálními triky, i dobře načrtnutým světem budoucnosti. Za největší slabinu považujeme scénář, který si neví rady s některými postavami a také rezignuje na několik potenciálně zajímavých dějových linií, na druhou stranu musíme ocenit to, že kriminální zápletky vystavěné na futuristických prvcích jsou zajímavé. Pokud by tedy bylo na nás, zda vznikne druhá řada, rozhodně bychom byli pro.

Hodnocení: 8/10

5 komentářů:

  1. chyba zmienka o tom, ze serialu boli poprehadzovane epizody, co sa trocha odzrkadlilo na navaznosti deja...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jelikož každý díl má uzavřený příběh a jak bylo zmíněné nějaká komplexnější ústřední linie chybí, tak to nějak extra nemate.

      Vymazat
    2. Firefly to třeba zabilo.

      Vymazat
    3. Firefly neměla ustřední příběhovou linii? Nevím, na co jsi koukal ty ale má od prvního dílu až po konec Serenity kde je to zakončené. Firefly zabilo to, že byla drahá na výrobu a neměla tak velkou sledovanost aby byla dostatečně výdělečná. Každý fanoušek sci-fi ví že to byla jedna z nejpovedenějších show co v té době běžela ale nebyla zaměřená na všechny skupiny a proto byla zrušena. Firefly si opravdu užijí jen ti, kteří žánru rozumí a bohůžel nás je menšina.

      Vymazat
    4. Anonymní9. března 2014 14:19 : a myslíš že Almost Human na tom bude lépe než Firefly?

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.