neděle 23. března 2014

RECENZE: Souboj národů je televizní peklo!


Prima včera večer odvysílala úvodní díl nové velké zábavní show Souboj národů. Ale radši to dělat ani neměla.

Televize Prima měla v poslední době velikou smůlu. Na co sáhla, to zkazila. Nevede se většině jejích pořadů, Cesty domů dlouhodobě ztrácí diváky a k hranici jednoho milionu se nepřibližují ani náhodou, nová velkolepá show X Factor na Primě má menší sledovanost, než se čekalo  (na JOJ si však drží po druhé epizodě nadprůměrná čísla) a vlastně jediným úspěchem po dlouhé době byl start sobotní show Máme rádi Česko s Liborem Boučkem, Jakubem Prachařem a Martinem Dejdarem v ústředních rolích. Právě MMČ se poučilo ze své první řady a přišlo s daleko větší zábavou. Troufám si tvrdit, že právě to je ten důvod, proč se na pořad dívalo na Primu v sobotu nestandardních cca 700 000 diváků. Sobotní televizní diváci chtějí oddechový pořad nebo film, u kterého se můžou bavit. Málokdy tolerují něco jiného.

No a přesně toho měl využít Souboj národů, jehož koncepce není zase tak špatná. Jedná se vlastně o takový hybrid show Máme rádi Česko a IQ testu národa (běžel před lety na Nově a JOJce). Moderátoři pokládají vědomostní otázky, na které ve studiu odpovídají diváci i celebrity. Na papíře to zní moc hezky, ale problém nastává ve chvíli, kdy vzniká konkrétní pořad před kamerami. A to pořádně veliký problém!

Trapnost, trapnost a zase jenom trapnost

 Je vidět, že málo peněz a uspěchanost dokážou zabít sebeslibnější formát. Souboj národů měl nakročeno k tomu, aby otestoval diváckou inteligenci a přitom své publikum pobavil. Jenomže to se nestalo. Osobně jsem věděl, že nás čeká průšvih už ve chvíli, kdy jsme si museli přetrpět pětiminutový úvod moderátorů Martina Dejdara a Michala Hudáka. V něm se jasně ukázalo, že tvůrci show budou oba "spíkry" tlačit do falešné rivality. Ta nakonec pokaždé vyústila v nějaký trapný Hudákův komentář a následné "Dobrý, brácho!" Nevím, jestli mi bylo víc líto Martina Dejdara, jenž se sice snažil, ale i on častokrát spadal do kategorie bezbřehé trapnosti, nebo hrstky diváků ve studiu, kteří si to museli přetrpět několikrát během natáčení. Pochybuji, že se všechno povedlo na první pokus, ačkoli to vypadá, že celý štáb chtěl mít to peklo rychle za sebou, a tak se točilo na první dobrou.

Takže trapnost sálala už z moderátorů, kteří navíc byli přiřazeni k sobě dost uměle. Nevím, kam dal dramaturg hlavu, ale moderátorské duo se musí doplňovat, i když jde o jakýsi souboj národů. Pokud na stage vyšlu dva týpky podobného ražení, přičemž vím, že oba jsou exhibicionisté, tak právě píšu zaručený recept na průšvih.

Na co celebrity?

Nepovedlo se ani angažování tří českých a tří slovenských telebrit (celebrity známé především díky tomu, že vystupují v televizi). Chápu, že záměrem bylo zpestření pořadu jejich vtipnými komentáři, ale ejhle! Vtipy se nedostavily a u Sajfy bylo citelně znát, že by radši někde pařil.
Na tohle se nikdo dívat nechce, to mi věřte.


Pořad je tedy zoufale nudný a zpestřují ho jen ty otázky, nic víc, což je na dvě hodiny "zábavy" poměrně málo. A přitom by se dala z pořadu udělat během lusknutí prstů dynamičtější show. Když už naženu do studia diváky, tak je krucinál využiju. Není nutné, aby oba moderátoři četli otázky, jeden z nich klidně může chodit mezi diváky a zpovídat je. Rozhodně by to bylo zajímavější, než se pořád dokolečka ptát Václava Vydry, jestli už našel to správné hlasovací tlačítko.  

Navíc by se v tomto případě dalo využít nápadu z pořadu Nikdo není dokonalý a pořad prokládat vstupy z ulice, kde by se moderátoři ptali běžných lidí na různé vědomostní otázky. Při troše štěstí bychom se dočkali nějakých perel jako mnohokrát v případě NND. Dalším nápadem na zlepšení je využití zpěvu. Když už si zvu celebrity, tak pozvu zpěvačku či zpěváka a nechám je zazpívat. Show to pak zpestří.

Verdikt

Souboj národů je už od základů špatně. Jedná se o dvouhodinové televizní peklo s trapnými moderátory, nevýraznými celebritami, na všechny strany z toho kouká lacinost a nechuť samotného štábu na něčem takovém dělat. Naštěstí to vypadá, že show v obou krajinách propadla, takže se snad dočkáme jejího brzkého stažení. Znovu už bych se na to fakticky dívat nechtěl.

Hodnocení: 2/10


P.S.: Primo, natoč raději další opravdu vtipné (narozdíl od tohohle) Máme rádi Česko!

Dívali jste se na Souboj národů? Co na něj říkáte?

Foto: TV Prima

15 komentářů:

  1. Bylo to opravdu zklamání. Od způsobu zadávání otázek po trapné vtipy. Vrchol bylo odesílání SMSek, kdy za celou stopáž člověk utratil 90,- za blbé odesílání. Jen si matně vzpomínám na sice trapné, ale značně jednodušší vyplňování online při Testech národa

    OdpovědětVymazat
  2. A bude mít Máme rádi Česko nějaké nové díly??

    OdpovědětVymazat
  3. Krome X factoru delam i na Mame radi Cesko a pokud vim, na podzim se s nim zatim nepocita, Prima /a v tom s ni vyjimecne souhlasim/ nechce opakovat chybu ze Slovenska, kde si ten format brutalne vystrileli, takze bych to videl zase na jaro 2015. Ale na Prime se zmenilo vedeni, takze kdo vi...

    OdpovědětVymazat
  4. A jak to je s talentem?
    http://csmatalent.joj.sk/csmt5-mam-talent.html
    Bude už na podzim?

    OdpovědětVymazat
  5. Talent 5 na podzim... Z meho pohledu z informaci co mam nepravdepodobne, ale jsem jen namezdni zoldak, strategie vytvareji jini. V televizich se porad neco meni, jeste koncem listopadu 2013 byla temer nulova sance, ze na Prime bude X factor.

    OdpovědětVymazat
  6. Děkuji a když reagujete, tak toho ještě naposledy využiji :) A jak to je s živými přenosy x factoru? Na stránkách jojky se píše jen o 3. To mě šokovalo, protože na živých přenosech to stojí a takhle to bude jen talent se zpěváky. Když jsem se ptal na facebook nebo přes kontakty televizí, tak nikdo neodpověděl nebo se mlžilo. Proč? Je to pořád otevřené?

    OdpovědětVymazat
  7. Hrozná nuda, zabitý formát, ať vrátí Máme rádi Česko, to se povedlo špicově. Souboj národů byla křečovitá show, kde nebyla sranda, nic. Super nápad s otázkama pro lidi z ulice jako v NND, ale zpívat hosty bych nenechal. To je to nejnudnější klišé v podobných pseudoestrádách. Krom toho, neznám toho Slováka, ale z těch ostatních hostů ani nikdo zpěvák nebyl, ne? Bylo to zábavnější než estrády na Nově a ČT, ale na Primu velmi slabé! Ta má zábavný show přece jen na úrovni. Tohle bylo snad nudnější než Všechnopárty a Hodina pravdy dohromady.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prima prostě světovou show udělat neumí, přiznejte si to! Stačí se podívat na odpadní Talenty a hlavně X Factor. Diváci to jasně odmítli!!

      Vymazat
    2. Naopak Prima je asi jediná, která umí udělat se světem srovnatelnou show. Pod pojmem show si představuji technické zpracování apod. a to je opravdu na v ČR asi nejvyšší úrovni - jak talent tak xfactor. Problém je v té části s talenty, tam se to moc nechytá...

      Vymazat
    3. Tak pokud vím, Prima už dávno chtěla udělat Talent samostatně, bohužel o veškeré technologické zázemí Talentu, XFactoru, nebo Souboje národů se stará JOJ. Tudíž technologie, software a odborníci jsou ze Slovenska. Ale opravdu asi jediné co stálo za to, bylo QI. Mohli to dát klidně nasadit místo Souboje národů.

      Vymazat
  8. Měl jsem to puštěný jako kulisu u počítače a nějak jsem nepochopil, že to má být IQ test a na konci se to bude dát vyhodnotit, aniž bych posílal SMSky, kdybych to věděl, aspoň bych si psal odpovědi.

    Jinak opravdu nuda, a to si nedovedu představit, jak tam číkali nějaké další souboje, kde se bude měřit láska či co? wtf

    OdpovědětVymazat
  9. Zlaté QI s Marešem! Zvlášť díly s Kohákem neměly chybu...ještě, že to začali i opakovat, i u těch opakovaných dílů se vždycky nasměju až až. A to tam ani nemusí být zpěvačka na zpestření programu! Ten pořad by se měl vrátit...

    OdpovědětVymazat
  10. Je mně to líto, ale Prima nejede! Celá Tv Prima by potřebovala projít něčím, co by mohlo mít lepší vyhlídky! ČSMT byla dobrá do druhé řady, pak se to už nedalo srovnávat. Trapné komentáře moderátoru a pokles talentu. Souboj národu nesleduji kvůli hlavnímu uvaděči. Dejdar nikdy nebyl komik a nebude a krom namluvení B.Simpsona nic neumí. Prima to celé pos***la s VyVolenýma a už to jde jen z kopce... chtělo by to zázrak, třeba jen blbou Polkovou estrádu..něco čím si přitáhne diváky zpět. Jo a zrušit Cesty domu, protože je to jen ušmudlaný sitcom, nic víc..

    OdpovědětVymazat
  11. souboj márodů,ubohost a to vyřvávání hostů M.Dejdarem hrůza a děs.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.