pátek 14. února 2014

Téma: Hračky na filmovém plátně. Transformers a spol. řádí v kinech

O víkendu se v velkou parádou do kin vehnal film LEGO příběh, který odstartoval s dechberoucími 69,05 miliony dolarů, ale hračky se na plátna podívaly už několikrát. Někdy se jim zadařilo, jindy zrovna ne.

Už v roce 1985 si diváci mohli v kinech užít film Clue/Stopa, který našel inspiraci u deskové hry stejného jména. V té se pátrá po tajemném vrahovi a tak není divu, že film je kriminálkou, ovšem se silným nádechem komedie. Tak silným, že jde možná spíše o parodii. A netradiční pojetí se divákům docela líbilo. Respektive hodnocení jsou dobrá, ale rozpočet 15 milionů se nezaplatil, projekt vydělal nějakých 14,65 milionů dolarů.

O dva roky později se objevil film The Garbage Pail Kids Movie. Předlohou pro projekt byly kartičky, které se daly směňovat a mezi dětmi si v osmdesátých letech minulého století získaly velkou oblibu. O samotném filmu se to ale prohlásit nedá Sci-fi určené pro děti posbíralo několik nominací na Zlaté maliny a finančně šlo o propadák, rozpočet 30 milionů a tržby 1,58 milionů dolarů. To je jednoduchá a pro producenty nepříjemná matematika.

V roce 1987 se objevil ještě jeden projekt, který "oživil" hračky, tentokráte sérii akčních figurek. Jde o sci-fi Vládci vesmíru, ve kterém si hlavní roli He-Mana zahrál švédský svalovec Dolph Lundgren a po jeho boku se objevila představitelka Moniky z Přátel Courtney Cox. Ve své době se titul nedočkal zrovna vřelého přijetí a tržby 17,34 milionů dolarů také nebyly žádná sláva, ale my se přiznáme k tomu, že máme Vládce vesmíru velmi rádi. V osmdesátých letech se také přemýšlelo o pokračování, ale z toho nakonec sešlo. V roce 2007 se ale zase začalo mluvit o novém filmu, který měl režírovat John Woo. Nikdy to ale nebylo oficiálně potvrzeno. V roce 2009 získalo Sony práva od Warner Bros. a v roce 2010 se začalo a projektu pracovat od začátku. Zatím se připravuje scénář, který píší Mike Finch a Alex Litvak.

Marťani se smyslem pro černý humor

Není divu, že poté, co ekonomicky žádná z adaptací hraček nedopadla zrovna nejlépe, se filmaři zrovna nehnali do natáčení projektů inspirovaných něčím, co seženete v obchodě pro děti. Odvahu sebralo až v roce 1996 Warner Bros., které si najalo Tima Burtona, aby zrežíroval film na motivy série kartiček ze žvýkaček, se kterými si v mládí hrál i sám Burton. Ten před kameru nahnal hromadu známých jmen a natočil zábavnou sci-fi parodii Mars útočí!, která rozhodně nezklamala, ale přesto šlo o další finanční propadák. Projekt za sto milionů si odnesl jen 101,37 milionů dolarů, takže se ani nezaplatil.

A pověst adaptacím hraček rozhodně nezachránil (ba právě naopak) film Dračí doupě z roku 2000, který se mimochodem natáčel i v České republice. Projekt, který vznikl na základě legendární deskové hry sice možná nebyl trikově úplně špatný (i když někdy vypadal hodně lacině), ale obsahově... řekněme, že fanoušci předlohy museli hrůzou mlátit hlavou do zdi a vyráběli si voodoo figurky tvůrců. Režisér Courtney Solomon obvinil z kvality filmu investory a držitele práv na předlohu, kteří ho prý donutili režírovat, přestože sám nechtěl, jelikož byl ve filmařině nezkušený a také přikládá část viny tomu, že mu bylo poručeno, aby použil starší podobu scénáře, která se mu nezdála tak dobrá, jako aktualizovaná verze. Faktem je, že film vydělal jen necelých 34 milionů dolarů a to jich stál 45 milionů.

Bez ohledu na neúspěch filmu, se objevila dvě pokračování a to Dračí doupě 2 (2005) a Dračí doupě 3 - Kniha děsivé temnoty (2012), která sice byla určena pro videotrh, ale byla koukatelnější než první díl.

Ovšem, proti filmu Bratz (2007) bylo Dračí doupě veledílo. Příběh čtyř kamarádek, které nastupují na střední školu, kde je čekají mnohá nebezpečenství, zrovna uspokojivý nebyl. Milovnice panenek Bratz asi byly rády, že se jejich oblíbené hračky dočkaly vlastního hraného dobrodružství, ale běžný divák si u filmu musel rvát vlasy. Tržby se nakonec zastavily na zhruba 26 milionech dolarů. Rozpočet není znám.

Ještě, že máme obří roboty

Když už se zdálo, že se žádné úspěšného titulu, který našel inspiraci u hraček, nedočkáme, přišel Michael Bay se svým explozivním filmem Transformers (2007). Jak je u Baye zvykem, nabídl monstrózní podívanou plnou vizuálních lákadel a na to diváci slyšeli. V kasách kin byli ochotni nechat cca 710 milionů dolarů. Takové výsledky volaly po pokračování, které přišlo o dva roky později pod názvem Transfomers: Pomsta poražených. Přestože recenze už byly v tomto případě o dost méně nadšené, tržby byly ještě lepší než v případě jedničky a zastavily se u hranice 836,3 milionů dolarů. Bay si pak trošku napravil reputaci třetím dílem série Transformers, který do kin dorazil před dvěma roky. A jako první titul s nálepkou Transformers překonal hranici jedné miliardy dolarů na tržbách, vydělal 1,12 miliardy dolarů. Michael sice prohlásil, že jde o poslední díl, který bude režírovat, ale dlouho své slovo nedodržel 26.6.2014 dorazí do kin Tranformers: Zánik, který je více méně čtyřkou, i když s jinými hlavními postavami.

Když se takhle dařilo projektům inspirovaným sérii figurek od Hasbra, rozhodli se filmaři vzkřísit další jejich legendární hračky a to postavičky G .I. Joe. V roce 2009 se objevil první díl, který si vzal na starost mistr přepálenosti Stephen Sommers. Projekt byl svým způsobem příjemně zábavnou šílenou podívanou, která ale nevydělala tolik, jak se doufalo. 302,5 milionů dolarů při rozpočtu 175 milionů není úplně ideální. Přesto o čtyři roky později dorazilo do kin pokračování G. I. Joe 2: Odveta, které režíroval Jon Chu. Titul si v kinech vedl o něco lépe. Rozpočet byl osekán na 130 milionů dolarů a tržby byly 375,74 milionů dolarů.

LEGO válí

Své filmové verze se dočkala i klasická hra Lodě (všichni jsme je hráli ve škole, určitě si na to vzpomínáte). Už předem bylo téměř jasné, že pokoušet se natočit projekt na motivy této předlohy je docela odvážný a riskantní krok. Sice se režie ujal akční specialista Peter Berg a v jedné z hlavních rolí se objevil Liam Neeson, jenže z Bitevní lodě se nakonec vyklubal jen "chudý" příbuzný Transformers a film za 209 milionů vydělal jen 303 milionů, takže se nezaplatil (opět připomínáme, že titul je za finančně úspěšný označen pokud vydělá 2 - 2,5x svého rozpočtu).

Naopak u LEGO příběhu, který měl premiéru o víkendu, je situace hodně nadějná. Kromě toho, že je film inspirovaný proslulou stavebnicí, opěvován ze všech stran, si za premiérový víkend odnesl 69,05 milionů dolarů, což je extrémně dobrý start. Titul stál pouhých 60 milionů, takže je jasné, že se zaplatí a ještě pořádně vydělá.

Hasbro se v tomto roce pokusí znovu zabodovat a to s filmem Ouija, který je inspirován u deskové hry. Děj se bude točit kolem rodiny, která během hraní společenské hry vypustí na svět tajemné zlo. Film je režisérskou prvotinou scenáristy filmů Proroctví nebo  Kletba z temnot Stilese Whitea. Ten se podílel i na scénáři společně s Juliet Snowden (spolupracovala s ním na zmíněném Proroctví i Kletbě z temnost) a Simonem Kinbergem (X-Men: Poslední vzdor, Sherlock Holmes).

Jinak jsou ale zatím tvůrci opatrní a do filmů inspirovaných hračkami se příliš neženou a moc se nedivíme, zatím se jim spíše nedaří, než naopak. Pár výjimek bylo, ale opravdu jen pár.

Který film na motivy hraček se vám líbil?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.