pondělí 6. ledna 2014

RECENZE: Rozsudek - Na docudrama České televize by se měl povinně dívat někdo z Primy


Česká televize zahajuje lednovou programovou ofenzivu podařenou českou verzí Soudní síně slovenské JOJky.


Není tomu tak dlouho, co televize Prima spustila pořad spadající do u nás zatím neprobádané žánrové kategorie - tzv. docudrama. Tím pořadem jsou samozřejmě Křižovatky života. A i když si tento formát našel celkem početnou skupinu příznivců (cca 400 000), zhlediska kvality jsou na tom Křižovatky dost mizerně. Dnes Česká televize novým docudramatem Rozsudek Primě ukázala, jak se to má dělat.

Peníze jsou vidět

Asi největším rozdílem při porovnávání obou produktů ukazujících příběhy vycházející z reálných událostí bude rozpočet. Zatímco Prima rozbila menší prasátko a hodila tvůrcům Křižovatek pár drobáků, půlku chleba a děravou deku, Česká televize do projektu nalila pravděpodobně o poznání více.

Výsledný produkt tak má slušivou televizní podobu, žádná roztřesená kamera se nekoná. Dokonce i na poli hereckých výkonů se jedná o jasný knockout pro "primácké" Křižovatky. V Rozsudku se totiž pravděpodobně jedná alespoň o trochu zkušené herce s dobrým režisérským dohledem. V Křižovatkách byl nejzkušenějším hercem Jafar z VyVolených, což vypovídá prakticky o všem.

Rekonstrukce prvního případu z místa činu i ze soudní síně dopadla víceméně nad očekávání dobře. Z hlediska televizního dramatu šlo o uvěřitelnou a dobře zpracovanou půlhodinku, v níž byly divákovi jasně stanoveny mantinely. To v překladu znamená: státní zástupkyně - proradná potvora, obhájce - srdcař, ředitel záchranky - "úlisňák", soudce - spravedlivý a nezkorumpovaný strejda.

Chybama se člověk učí

I přes to, že se jedná o příjemné překvapení, musím konstatovat, že se pilot Rozsudku neobešel bez několika "much". Asi tou největší byl místy přehnaně dramatický vypravěč, který diváky tlačil do emociálních reakcí a snažil se v nich vyvolat lítost poznámkami typu: "Malá Adélka tak svého bratříčka již nikdy neuvidí." Jelikož se jedná o docudrama, raději bych zvolil vypravěče nezaujatého, pouze uvádějícího dění.

Druhou mouchou (i když uznávám, že tohle je věc osobního názoru) je spravedlnost české soudní instituce. Ona postava dobrotivého a spravedlivého soudce a vypravěčovy poznámky o trestu na celý život a co nejnižší možný trest v rámci zákona mají české soudnictví vykreslit jako super a spravedlivé. V reálu ale všichni víme, že to tak ani v nejmenším není. Jak už ale bylo řečeno, jedná se o docu (dokument) - drama. Takže se to prvotní "nadržování" českému soudu dá ještě prominout.

Verdikt

Z Rozsudku se vyklubalo příjemné podvečerní překvapení, které velice dobře navnazuje na hlavní zpravodajskou relaci České televize. Je znát, že si samotná televize dala i na day-timovém projektu záležet a neodflákla ho jako Prima. Brzy podle diváckého zájmu poznáme, jestli bylo nasazení správné. A pokud se o tento formát v tomto čase ukáže nadprůměrný zájem, může si Prima rvát vlasy podruhé, že to s Křižovatkami nezkusila místo vyčpělého Prostřena.

Hodnocení: 7/10

Sledovali jste první díl Rozsudku? Jak se vám líbil?   

Foto: Česká televize

7 komentářů:

  1. Jo, dobrý to bylo, skvěle se to hodí i na ten čas, který zvolili.

    OdpovědětVymazat
  2. proti Súdnej sieni je to trapné.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. souhlasím, soudní sín nemá chybu :))))

      Vymazat
  3. Zalez, Slováku! :P

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tieto primitívne poznámky ma vedia vždy "dojať",mimochodom dobrá recenzia aj relácia je pozarateľná.
      Súdna sieň je už pasé,riešia sa tam väčšinou len nudné a stokrát omleté rozvody

      Vymazat
    2. sklapni blbe

      Vymazat
  4. recenze mě navnadila a první díl napsané potvrdil, ačkoli mně Lichého vypravěč nerušil a naopak přidal patřičné mrazení v zádech, sleduji dál, za dobrou recenzi dík!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.