pondělí 6. ledna 2014

RECENZE: Čtvrtá hvězda - Humor černější než noc


Ivan Trojan jede!

Česká televize se konečně po vzoru televize Nova pustila do vlastního komediálního seriálu. Oproti komerčnímu subjektu a jejich sitcomům ale zvolila cestu tzv. britcomu, v němž chybí umělý smích a dominuje mu především černý humor. Vyplatila se taková sázka na neznámou prostřednictvím komedie Čtvrtá hvězda?



Geniální Trojan v geniálních frcích

Nemá cenu chodit kolem horké kaše. Největším "machrem" prvního dílu nového černohumorného seriálu Čtvrtá hvězda, ve kterém hrají herci z Dejvického divadla a za kterým stojí tvůrci Okresního přeboru, je Ivan Trojan. Jeho postava úlisného recepčního je tak geniálně zahraná, že z fleku může kandidovat na krále českých televizních komedií a může svrhnout stávajícího krále Ozzáka z Comebacku. Nebudu zastírat, že Ivan Trojan je v mých očích nejlepším současným hercem, ale ani v nejmenším mu v tuto chvíli nenadružuji. Jeho výkon byl zkrátka a dobře skvělý. Neumím si představit jiného herce, který by své scény dokázal tak dobře prodat.

Ono i kdybych nechtěl, tak těžko můžu v pilotu najít výraznějšího herce. Ostatní byli zatím jen v rychlosti představeni, jejich chvíle přijde teprve až v dalších dílech. Přesto byla sázka na Trojana pochopitelná a také se vyplatila.

Tohle není normální

Ne, hotel Meteor skutečně není normální. V reálu byste asi v hotelu, v němž pracují smradlaví recepční, zloději a ožralové, bydlet nechtěli, ale pro komedii je to prostředí přímo ideální. Je jasné, že většina vtipů bude záviset na hereckém podání. V prvním díle s tím problém nebyl.

Humor se častokrát pohybuje na hranici vkusu (viz hluchý kytarista), ale v daném kouzlu okamžiku prostě funguje a dokáže vás rozesmát nahlas. Zdaleka nejdůležitější je, že si Čtvrtá hvězda vytvořila prvky, které rád nazývám "potenciálně kultovními". Mluvím teď o poskakování ve výtahu. Tohle je gag, který se může rozšířit mezi veřejnost a zasáhne tak i publikum, které do té doby o seriál nezavadilo.

Verdikt

Čtvrtá hvězda je po dlouhé době skvělou černou televizní komedií, která střídá geniální momenty s hluchými místy. Bez závad tedy seriál není ani omylem, ale na pilotní díl se jedná o dobrou srandu. A o rozesmívání publika jde v komedii především.

Hodnocení: 8/10

Viděli jste první díl Čtvrté hvězdy? Bavilo vás to?    

5 komentářů:

  1. No, špatný to nebylo, ale nějak nadšená z toho nejsem. Ale uvidíme, třeba to ještě přijde.

    OdpovědětVymazat
  2. Bohužel zatím nuda..

    OdpovědětVymazat
  3. Dost mě to zklamalo , bohužel moc jsem od toho nečekal ale takhle nudný to ne. 3/10

    OdpovědětVymazat
  4. Luxus, parada, bomba....tohle je neco pro me:D 11/10

    OdpovědětVymazat
  5. Dělal jsem na hotelu, takže mě to bavilo. Postavy dost sedí na realitu, ukrajinská recepční mě dostala. Ale že bych se u toho řezal smíchy, to fakt ne. Vtipy často nucené, až to bolelo. Ale ten pán co hraje novýho recepčního, je machr, velkej talent!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.