pondělí 27. ledna 2014

Dracula: Dost bylo sladkých pubertálních pijáků krve, tohle jsou upíři dle našeho gusta


V posledních letech je módní dělat z kdysi děsivých nočních bytostí temna jakési teenagerovské idoly. Většina pubertálních dívek touží po tom, skončit v náruči třpytícího se upíra s teskným pohledem, ale britsko-americký seriál Dracula prezentuje vampýry, tak jak je máme rádi.

Dracula si sice vypůjčuje ústřední postavy z klasického románu Brama Stokera, ale příběh se od psané předlohy výrazně odklání. Vše začíná ve chvíli, kdy profesor Abraham Van Helsing (Thomas Kretschmann) probudí Drákulu (Jonathan Rhys Meyers) z jeho dlouhého spánku, aby mu pomohl zničit starobylý Řád Draka. Právě tato organizace stojí za smrtí Drákulovy životní lásky Ilony (Jessica De Gouw) a vyvražděním Helsingovy rodiny.

Ovšem, přestože by se to od Drákuly dalo čekat, jeho pomsta není brutálně přímočará (i když se k občasným likvidacím nepohodlných osob velmi rád uchýlí), ale poměrně sofistikovaná. Společně s Helsingem chtějí porazit řád „položením“ jejich ropného byznysu na lopatky s pomocí unikátní technologie bezdrátově šířené elektrické energie.
Seriál tak není jen přehlídkou krvavého řádění Drákuly, ale obsahuje silný aspekt intrikaření a pletichaření, což projektu ještě přidává na zajímavosti. A můžeme poznamenat, že ani jedna strana si nebere servítky a k dosažení svých cílů využije všech prostředků.

Správňáků tu moc není

Je hodně těžké tu najít vysloveně kladnou postavu. Tou je ze začátku Jonathan Harker (Oliver Jackson-Cohen), který je takový Mirek Dušín, ale to se velmi rychle změní, když ho Drákula, který vystupuje na veřejnosti jako americký obchodník Alexander Grayson, dostane do svých osidel. Z dobráka od kosti, který jen touží po tom, aby mohl své milé Mině Murray (Jessica De Gouw) dopřát pěkný život, se postupem času stává zákeřný a proradný protivník, který se neštítí ničeho.
Scenáristé si s jeho postavou vyhráli asi nejvíce a je strhující sledovat, jak se z něj stává stejná „zrůda“, jako ty, které ho obklopují. Jedinou nezkaženou nám tak zůstane jen Mina, i když i ona se potýká s jedním problémem a to láskou k Jonathanovi, ale i Graysonovi. Zdá se totiž, že Mina je reinkarnací jeho milované Ilony a pojí je tak s Drákulou pouto napříč staletími.
Naštěstí se nemusíte obávat toho, že by milostná zápletka byla přesládlou limčou, u které hrozí riziko cukrovky. Drákula o Minu nebojuje zrovna v rukavičkách, takže nejde o typickou romanci, ale na druhou stranu, je svým způsobem milá a nakonec si asi diváci budou přát, aby spolu dvojice skončila.
Navíc o Minu je velký zájem, je to děvče chytré a roztomilé, takže kromě Drákuly a Jonathana, po ní touží ještě někdo jiný a to její kamarádka Lucy (Katie McGrath). A aby toho nebylo málo, do Drákuly se pro změnu zakouká lady Jayne Wetherby (Victoria Smurfit). Ovšem, problémem je, že je nejlepší lovkyní Řádu Draka a asi by nebyla nadšená, kdyby zjistila, že sdílí lože s prvním upírem.
Zní to docela přeplácaně a komplikovaně, ale tvůrci se s tím poprali tak, aby děj nebyl příliš překombinovaný a absurdní, většina scenáristických linií působí více méně přirozeně a divák nemá dojem, že by byly násilně vtlačeny do příběhů jen pro efekt.

Krev poteče, žádný strach

Pokud se ale obáváte, že s ohledem na propracovaný příběh, se nedočkáte dostatku brutálních momentů, tak žádný strach. Ostatně Drákula, byť se tomu brání zuby nehty, je ve své podstatě monstrum toužící po krvi. A není jediný, kdo nemá problémy s cupováním lidí na kusy, takže kromě nutných prokousávání krčních tepen, se připravte na usekávání končetin a hlav a podobné výjevy. NBC se nebojí přitlačit na pilu brutality, ale ne jen pro nic za nic, k tématu to prostě patří.
Násilí je jen jedním z několika faktorů, které přispívají zvláštní atmosféře, která ze seriálu čiší. Je temná, bezvýchodná, stísněná a deprimující. U sledování máte onen zvláštní pocit, že tohle prostě nemůže pro nikoho (nebo skoro nikoho) dopadnout dobře.
Mrazivosti pomáhá i zasazení do viktoriánské Anglie, která na obrazovce působí chladně a pochmurně. Příliš slunečných momentů jednoduše nečekejte (matně si vybavujeme dva nebo tři). Je ale malinko nepříjemné, že některé exteriéry působí vypadají studiově.
Pár výtek míří i k příběhu. Objeví se několik zarážejících momentů (například to, že hlava Řádu Draka nepoznala Van Helsinga), ovšem obvykle to nejsou vysloveně logické kiksy bijící do očí, ale spíše události, u kterých vyvstane pár otazníků.

Neokoukané ale fajn tváře

Velmi se nám líbilo obsazení. Samozřejmě, sáhnout po Jonathanovi pro hlavní roli, to byla sázka na jistotu, u toho se maskéři ani nemusejí snažit, aby vypadal démonicky, to je jeho běžná vizáž. Navíc v sobě kloubí potřebné charisma s image drsného hocha, což se pro roli hodí. Většinu ostatních postav ztvárnili herci, které už jste možná někde viděli, ale u některých asi bude problém si vybavit jméno. Což je dobře, nejde o žádné „profláknuté“ obličeje, ale svým způsobem čerstvou krev.

Verdikt:

Dracula je příjemným osvěžením. Nabízí fajn oddech od upírských projektů, ve kterých jsou vampýři jen romantickými hrdiny s velkými (byť nebijícími srdci). Seriál je temný, drsný a atmosférický. Velkým plusem je i obsazení. Jediné, co nás mírně zklamalo, jsou občasně lacině působící kulisy, ale jinak doufáme, že NBC odklepne druhou řadu.

Hodnocení: 8/10

8 komentářů:

  1. no ja nevim, podle tech obrazku to spis vypada, ze to zas bude nejaka cervena knihovna.. furt ten true blood, at je jakej je, tak je v nekterych ohledech daleko lepsi (az nekdo udela vernej serial podle world of darkness, tak mi reknete)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě to není vysloveně klasická romantická slaďárna, romantická linie tam je, ostatně to k Drákulovi patří, ale je podána roztomile bizarním způsobem. Není tak bizarním jako je Pravá krev, ale ne tak sladkobolným, aby se z toho vyklubala podívaná pro dvanáctileté slečny :D.

      Vymazat
  2. Skvělá recenze Honzo. Vidím to dost podobně a koukám, že jsme se shodli hlavně na kulisách, kterých je škoda. :) http://soundtracky-recenze.blogspot.cz/2014/01/dracula-2013-recenze-serialu.html

    Anonymní: Opravdu to není červená knihovna. Koukni na všech deset dílů a pak dospěješ k závěru jako recenzent. Poslední díly to neskutečně nakoply.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, díky, já upřímně také mohu pochválit tvou, když už se tu tak pěkně plácáme po zádech :)). Tak snad se dočkáme druhé řady, byla by škoda, kdyby ne.

      Vymazat
    2. :D
      Fakt dobře napsané a bez spoilerů. Snad to NBC neutne. Myslím, že ti, co seriál po pilotu odstřelili mohou nyní litovat. Takováhle upířina tu chyběla. Uvidíme, co na to Luke Evans jako filmový Dracula na podzim. Snad se taky nebude lesknout na sluníčku jako jeden nejmenovaný... Byli ve Stmívání vůbec upíři? Mám za to, že jsem tam ani jednou neviděl zuby pokud mě paměť neklame. :)

      Vymazat
    3. Souhlasím, potřebovali jsme poctivou upírskou podívanou a je trošku škoda, že prvních pár epizod bylo o něco pomalejších, což někoho mohlo odradit, ale ti, co vydrželi, určitě nelitují :)). Ve Stmívání jestli byli upíři? Viděl jsem tam nějaké teskně se tváří bledé hochy a slečny, jinak nevím :D.

      Vymazat
  3. Dracula 10 dílem skončil,je otázka když všichni mrtví-protivníci Draculy jak pokračovat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naopak, v závěrečném dílu se "zrodili" jeho nejvíce ikoničtí soupeři.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.