úterý 9. října 2018

TOP 5 nejlepších rolí Toma Hardyho

Tom Hardy patří k nejúspěšnějším a nejpozoruhodnějším hercům své generace. Na kontě má celou řadu postav ve skvělých filmech, byť ne vždy šlo o hlavní role (jako např. v Dunkerku). Dlouhodobě upřednostňuje pestrost a herecké výzvy a střídá malé filmy s největšími blockbustery. Tady je pět rolí, které podle nás v jeho filmografii vyčnívají a podílely se na tom, jakou má dnes jeho jméno váhu.


Temný rytíř povstal

Bane. Vybrat pouhých pět filmů z Hardyho dnes už velmi bohaté kariéry není snadné, ale zatímco následující čtyři filmy si o nominaci říkají jasně, o páté místo byla pranice. Mohlo tu být Inception, mohl tu být Tinker, Tailor, Soldier, Spy (za který si odnesl nominaci za vedlejší roli v British Independent Film Awards), mohl tu být Revenant, kde ho logicky zastínil Di Caprio, ale kde vytvořil skvělého záporáka. Nakonec je tu ale uhuhňaný Bane, kvůli kterému musel Hardy nabrat kila svalové hmoty. A i když to není dokonalý film a z Hardyho není skoro nic vidět, cítíte ho za tou maskou, protože to je právě on - nemusí nic říkat, ale vyzařuje energii. A pak zlomí Batmanovi vaz.

Locke

Hardyho ,,one man show", ve které stráví většinu času v autě a při telefonování.  Předvádí přitom minimalistické civilní herectví a širokou škálu poloh takovým způsobem, že vám ani na chvíli tenhle koncept nevadí. Pokud někdo někdy pochyboval, že Tom Hardy má talent, pak by si měl pustit právě Locke. Hardy toto drama jedné jízdy autem tahá na svých bedrech zcela bez problémů a nemůžete z jeho výkonu odtrhnout oči.

Warrior

Gavin O´Connor dokázal natočit film z prostředí bojových sportů, který si získal přízeň kritiků. A Tom Hardy v něm hraje jednoho z bratrů, jejichž svár jde tak hluboko, že ho musí vyřešit až v ringu. Proti Hardymu tu stojí Joel Edgerton, jejich otce hraje Nick Nolte a výsledkem je snímek, o kterém legendární kritik Roger Ebert řekl, že to je jeden z těch filmů, ve kterém ,,nechcete vidět ani jednu stranu prohrát".

Bronson

Šílená postava Michaela Petersona, který strávil na samotce 30 let, byla do značné míry finálním krokem při nastartování hercovy hvězdné kariéry. Hardy v Bronsonovi našel sám sebe - a Bronsona v sobě. Pokud to nevíte, Hardy je i v soukromí podivín a tak mu nejspíš nedělalo problém se do tohoto šíleného příběhu ponořit a pořádně se v něm vyráchat. Už nejspíš navždy to bude jeden z těch filmů, které definovaly jeho kariéru a které bude mít problém překonat. Dostal díky němu roli v Inception a upozornil na sebe celý Holllywood. A v roce 2008 si za něj odnesl cenu za nejlepší herecký výkon v British Independent Spirit Awards.



Mad Max: Fury Road

Převzít Mad Maxe po Melu Gibsonovi rozhodně nebyl snadný úkol. A přestože Gibson v mých očích zůstává nepokořen,  nic to nemění na tom, že i Hardyho ještě mlčenlivější Mad Max je už dnes jasná kultovka a tenhle výkon člověku zaleze pod kůži tak, že si ho bez problém kdykoliv vybaví. Tak jako vždy hypnotický, skoro až magický, s potlačovanou vnitřní energií, která se vždy na chvíli uvolní a rozpoutá bouři, aby následoval klid.  Hardy dokázal po svém spojit šílenství s lidským hrdinstvím a právě lidskost, kterou uprostřed celého toho blázince vyzařuje z tichých pohledů, je to, díky čemu je Millerův akční opus odlišný od mnoha jiných blockbusterů.

4 komentářů:

  1. Vybornu ulohu mal aj v star treku ulohu shin zona vodcu romulanov.

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělý byl i v Taboo, což je ale seriál. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. V Taboo byl perfektní, chtěl jsem to tam dát, ale pak jsem si řekl, že se budu držet jen filmů. Nemůžu se dočkat, až bude Taboo 2, podle mě díky němu nabral další velkou i producentskou sebejistotu a zase o něco vyrostl.

    OdpovědětVymazat
  4. Práveže by som povedal že v Revenant-ovi zatienil Hardy Lea.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.