sobota 21. července 2018

Šok! James Gunn vyhozen! Disney se kvůli starým tweetům zbavil svého hvězdného režiséra

Někdy se věci udějí sakra rychle. Natočíte úspěšnou adaptaci komiksu, který nikdo pořádně neznal, pak natočíte ještě úspěšnější pokračování, koupíte nový lepší dům v Malibu, žijete život snů, užíváte si komunikaci s fanoušky, dopíšete třetí díl... a pak to všechno ze dne na den ztratíte.


James Gunn skončil. Studio Disney ho vyhodilo kvůli deset let starým tweetům, ve kterých sršel nekorektním humorem s pedofilními a celkově nevhodnými konotacemi. Jako například: ,,Sprcha v tomhle hotelu je tak slabá, že mám pocit, jako by na mě čůral tříletý chlapeček". Nebo: ,,Smích je nejlepší lék a tak se směju lidem s AIDS." Byla jich celá řada a dost z nich bylo za hranou, nevhodných a nevkusných.

U Disneyho si dlouhodobě dávají pozor na to, aby byly ,,čisté" nejen jejich filmy, ale i lidé, kteří je vytváří. A nejnovější obětí se stal právě Gunn. Ten byl zbaven režie Strážců Galaxie 3 a osud filmu - stejně jako jeho životní příběh - je nyní s velkým otazníkem.

Za vším stojí Trump?

Nic se neděje jen tak. Za vším stojí podle všeho Trumpovi lidé - respektive republikáni - , kteří už dlouho měli Gunna v hledáčku, protože byl jedním z těch, kteří do Trumpa veřejně a intenzivně šli. A vzhledem k tomu, že Gunn patřil k těm režisérům, kteří s fanoušky intenzivně komunikovali a celkově se výrazně mediálně prezentovali, ležel jim pěkně v žaludku. A ve chvíli, kdy se pod prezidentem Trumpem otřásla stolička po meetingu s Putinem v Helsinkách, se dal čekat nějaký úhybný manévr, který by odvedl pozornost a pomstil se některým z křiklounů. Gunn se sice v okamžiku, kdy se aféra rozjela, snažil staré tweety smazat, ale internet byl - jak je tomu zvykem - o krok rychlejší.

A u Disneyho zareagovali nejtvrdším možným způsobem. Nikdy sice oficiálně neoznámili, že Gunn bude třetí díl režírovat, režisér sám se tím ale netajil. Strážci Galaxie mu změnili život a současně nasměrovali Marvel novým svěžím směrem, takže nebyl důvod ve spolupráci nepokračovat - přestože druhý díl neutržil miliardu. To všechno je teď pryč.

Gunn se tak v tuto chvíli stal další z celé řady obětí místy spravedlivého a místy zcela nespravedlivého honu na čarodějnice. Jenže zatímco některá významná hollywoodská jména padla kvůli svým reálným činům vůči druhému pohlaví nebo nezletilým, Gunn padl kvůli špatnému smyslu pro humor.

A co na to on sám?

Zrušil svoji účast na San Diego Comic Conu a vydal prohlášení, kde mimo jiné píše: ,,Spousta lidí ví, že v mládí jsem vystupoval jako provokatér, který točil filmy a říkal vtipy, které byly divné a tabu. A  jak už jsem v minulosti několikrát veřejně řekl, stejně jako jsem se vyvíjel jako člověk, vyvíjela se i má práce a můj humor. Tím nechci říct, že jsem lepší, ale že jsem velmi, velmi jiný než dřív. Snažím se, aby moje práce byla víc postavena na lásce, než na hněvu. Dny, kdy jsem něco říkal nebo psal jen proto, aby to bylo šokující a já na sebe upozornil, jsou pryč."

Už jen z toho je zřejmé, že Gunn je vyzrálá osobnost. A kdo ho sleduje na twitteru a facebooku, ten ví, že fanoušky si získal právě svojí laskavostí, moudrostí, otevřeností a upřímností. Jinými slovy, přestože jeho tweety byly vážně blbé, jsou to deset let staré tweety. Všichni se měníme, všichni jsme udělali hlouposti, všichni jsme slovně někdy někomu ublížili. Disney zareagovali unáhleně - mohli podobné formulace, které Gunn použil, uvést ve svém tiskovém prohlášení, zdůraznit, že dnes je jiným člověkem, Gunn se mohl omluvit a bylo. Místo toho tu máme hon na čarodějnici a možná že i minimálně na pár let zmařenou kariéru muže, který se díky tomu, jaký byl, stal tak skvělým, jakým je dnes - a mohl ještě dokázat velké věci. Snad se tím nenechá zlomit a najde cestu ven. Jsme s tebou, Jamesi.

Aktualizace: Nejnovější Gunnovo prohlášení k situaci se opět nese ve znamení pokory a životní moudrosti. Celé znění zde.

4 komentářů:

  1. Další oběť Židů od Disneyho

    OdpovědětVymazat
  2. To má za dvojku Strážců. Strašná sračka.

    OdpovědětVymazat
  3. Totalitní západní svět, který jednou na svou "svobodu, rovnost a liberálnost" zdechne...myslím, že za náš černý morbidní humor, by tam skončil každý druhý od nás...sorry, že sem tahám tak trochu politiku :/, ale tyhle články, tedy ty události, mě štvou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A víš, co je na tom nejhorší? Ty JEHO omluvné kydy. Přistoupil na to. Místo aby řekl "polibte si, takový jsem já", tak cintá něco omluvného, z čeho se chce jednomu blejt.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.