pondělí 18. června 2018

Tržby: 10 hitů první poloviny roku 2018 - Marvel vládne všem, ale kdo je za ním?

Tento víkend pokořili v amerických kinech hned několik rekordů druzí Úžasňákovi, za týden pak hodlá zbořit pokladny Jurský svět: Zánik říše. Oba filmy mají ambici zdolat hranici miliardy dolarů v celosvětových kinech a výrazně tak promluvit do současného pořadí nejúspěšnějších filmů roku 2018. Při pohledu na žebříček tržeb si člověk říká, že už je načase, protože za dvěma marvelovkami na čele zeje vskutku propastná mezera…


Takto vypadá TOP 10 celosvětových tržeb:

1) Avengers: Infinity War 2,005 mld.
2) Black Panther 1,346 mld.
3) Deadpool 2 666 mil.
4) Ready Player One: Hra začíná 581 mil.
5) Operation Red Sea 579 mil.
6) Detective Chinatown 2 544 mil.
7) Rampage: Ničitelé 421 mil.
8) Padesát odstínů svobody 371 mil.
9) Monster Hunt 2 362 mil.
10) Králíček Petr 348 mil.

Odmysleme si v tuto chvíli trojici čínských produkcí (Operation Red Sea, Detective Chinatown 2 a Monster Hunt 2), jejichž tržby téměř ze sta procent pocházejí z domoviny. A přidejme trojici Tiché místo (325 milionů), Solo: Star Wars Story (321 mil.) a Pacific Rim: Povstání (290 mega), které v žebříčku následují. Podle předsezónních predikcí měly z již dopremiérovaných filmů šanci překonat miliardu samozřejmě Avengers, dále pokračování Deadpoola a také Solo. Realita nakonec vypadá povážlivě jinak.

Dvě marvelovské miliardy a „ten zbytek“


Deadpool 2 navzdory pečlivě vystavěné kampani a drzosti, se kterou se vetřel mezi Marvel a Star Wars, tržebně nakonec lehce zaostává za bezprecedentní jedničkou a Solo je rovnou propadák, který těžce doplatil na květnový release a špatnou pověst způsobenou rozsáhlými přetáčkami a výměnou režiséra. Šampaňské tak bouchá jen u Marvelu, který jednak podle očekávání zboural s Avengers mnoho kasovních rekordů, navíc dokázal dokonale prodat Black Panthera a precizní zacílení na afroamerické diváky nakonec způsobilo, že film bude v amerických kinech podle všeho ještě o něco úspěšnější než očekávaná týmovka. Marvel tak dokázal posunout svůj obchodní triumf ještě na vyšší úroveň. Přeci jen, poslat během necelých tří měsíců do kin dva filmy, které dohromady utrží bezmála 3,5 miliardy, to je něco neuvěřitelného.

Ve zbytku peletonu pak potkáme především filmy, jejichž americké tržby nebyly bůhvíjak slavné, ovšem dokázal je vytáhnout zbytek světa. To je případ Spielbergova geekovského veledíla Ready Player One, Rockovy digi-blbinky Rampage i posledního dílu Padesáti odstínů. S výjimkou komiksovek okupujících první tři místa kasovního žebříčku tak v první půlce roku moc vyložených hitů nenajdeme. Čestnou výjimku samozřejmě představuje letošní hororová trefa Tiché místo. Johnu Krasinskimu musejí momentálně všichni v Paramountu líbat nohy, protože dokázal jednak natočit kritiky i diváky zbožňovaný film za malý peníz (rozpočet 17 milionů dolarů) a proměnit jej v hit, který překonává i loňské Uteč. Americké tržby 186 milionů totiž doplňuje velice hezká částka i ze zbytku světa a tržby přesahující 300 mega jsou zkrátka fantastické.

Prázdninová záchrana?

Kinaři teď každopádně na záplavu dalších ambiciózních letních megahitů musejí čekat jako na smilování. Osobně si myslím, že jak Pixar, tak dinosauři svůj miliardový potenciál naplní. Jdou sice do amerických kin týden po sobě, nicméně cílovou skupinu by si navzájem moc krást neměli, Úžasňákovi mají navíc mnohem roztahanější světové releasy (u nás jdou do kin například až na začátku srpna). V červenci pak opět udeří Marvel. Ant-Manův sequel sice třetí miliardu přinese jen těžko, nepochybně nicméně do marvelovské kasičky přisype nezanedbatelnou částku. Po Black Pantherovi, který se vzepřel všem předběžným tržebním predikcím, bych si navíc Marvel netroufnul u žádného dalšího filmu jakkoliv podceňovat.

V následujících týdnech se budou snažit rodinné peněženky postupně vyplenit třetí Hotel Transylvánie a pokračování Mamma Mia!, aby na konci července přišel Ethan Hunt. Prázdniny by tak měly do zatím zoufale jednostranného letošního žebříčku tržeb vnést trochu diverzity. Dvojice marvelovek sice pravděpodobně na vrcholu zůstane (dost možná až do konce roku, nejpravděpodobnější konkurenci asi představují Fantastická zvířata), propast mezi nimi a zbytkem peletonu se ale jistě znatelně zúží.

2 komentářů:

  1. Samá americká srágora ještě že zauřadoval Dante Lam a ukázal těm šaškům jak mají vypadat pořádný akční filmy.

    OdpovědětVymazat
  2. Nuž neviem neviem lebo včera som bol v kine na jurský svet a boki tam predovšetkým deti.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.