neděle 28. ledna 2018

Glosa: Kdo ostrouhal a kdo zvítězil na oscarových nominacích?

Zlatým Glóbům vévodily se čtyřmi vítěznými zářezy Tři billboardy kousek za Ebbingem. Jak to vypadá s oscarovými nominacemi?


Ve výsledku nominační večer ovládly filmy, u kterých se to dalo očekávat. Pár překvapení se ale v nominacích přeci jen najde. Článek s tipováním vítězů a svými osobními favority si nechám na později, až budu mít skutečně nakoukanou alespoň většinu nominovaných filmů. Teď chci spíš sesumírovat, kdo má vlastně šanci, jaké trendy lze z nominací vypozorovat a kdo navzdory vysokým očekáváním odchází z nominací spíše se svěšenou hlavou.

Silné ženské hrdinky!


Loňské Oscary byly především ve znamení afroameričanů, když sošku za nejlepší film získal Moonlight a vedlejší herecká ocenění si odnesli Mahershala Ali a Viola Davis. Letos tohle hnutí za rovnoprávnost zosobňuje výborný satirický horor Uteč od Jordana Peelea, který si z něj vlastně do určité míry dělá srandu, leitmotiv letošního ročníku tak bude o něčem jiném. Už dlouho se v Hollywoodu hořekuje nad nedostatkem kvalitních hlavních rolí pro ženy. Což se dá mimochodem dobře demonstrovat na tom, jak v mnoha posledních ročnících Oscarů filmy, které dostaly sošku za nejlepší hlavní herečku, nikterak nebodují v jiných kategoriích (Pořád jsem to já, Jasmíniny slzy, Železná lady…). Těžko říct, zda se skutečně letos vyrojilo o tolik víc dobrých „ženských“ filmů než obvykle, nebo se zkrátka Akademie skutečně rozhodla učinit přítrž tomuto statusu quo, každopádně letošní Oscary jsou na filmy se silnými ženami skutečně bohaté.

Ženy hrají hlavní roli ve dvou ze tří filmů s nejvíce nominacemi. Sally Hawkins je nepřehlédnutelná coby němá hrdinka filmu Guillerma del Tora Tvář vody, který zcela ovládl večer se 13 nominacemi, Frances McDormand zase dává co proto buranským mužům ve Třech billboardech, které mají 7 nominací. Na pět sošek pak má šanci „dívčí verze Chlapectví“, skvěle hodnocená Lady Bird. Na tři Oscary je nominovaná krasobruslařská one-woman-show Margot Robbie Já, Tonya, dvě technické nominace urval megahit loňského jara Kráska a zvíře a aby toho nebylo málo, za kameru ve filmu Mudbound je poprvé v historii nominována ženská kameramanka, Rachel Morrison. Letošní Oscary tedy skutečně patří ženám, a pokud máte zájem o odvážný tip na výsledek už teď – vůbec by mě nepřekvapilo, kdyby hlavní sošku získala Tvář vody a cena za režii by šla ke Gretě Gerwig za Lady Bird. Hlavní hereckou cenu pak samozřejmě Frances.

Překvapení a zklamání?


Své první nominace za režii se dočkal Christopher Nolan, jeho Dunkerk je dokonce s osmi nominacemi druhý za Tváří vody. Čtyři nominace pro zmiňované Uteč dělají přesně podle mých očekávání z megaúspěšného filmu i, ehm, černého koně letošních Oscarů. Úplně zkrátka nepřišel ani fanoušky milovaný Logan, který si vybojoval nominaci za adaptovaný scénář. No a o celých šest sošek bude bojovat na Glóbech opomenutý, ale podle všeho vynikající nový film P. T. Andersona Nit z přízraků. Jsem velmi zvědavý, jestli se tyto filmy dokážou vzepřít velké ženské síle, většina z nich se ale bude muset spokojit právě s několika nominacemi.

Kdo už naopak ví teď, že letošní udělování Oscarů pro něj nebude žádná výhra? Především Steven Spielberg. Jeho novinářské drama Akta Pentagon: Skrytá válka pravděpodobně doplatilo na fakt, že zkoušelo na ceremoniálu uspět teprve dva roky po vynikajícím a oceněném Spotlight. Po kritických ovacích ze všech stran už přišlo lehké vystřízlivění na Zlatých Glóbech, tam ale film urval alespoň šest nominací. Na Oscara má ale šanci v bídných dvou kategoriích, přičemž jedna je pro Meryl Streep, která ji má každý rok předplacenou. Pro Spielberga jistě hořká pilulka, snad mu chuť brzy spraví kasovní úspěch Ready Player One. Navzdory tomu, že Tři billboardy mají spoustu nominací, šanci na sošku nemá režisér Martin McDonagh, což film hodně diskredituje v hlavní kategorii. Affleckovo Argo bylo před lety přeci jen výjimkou. Chválená nezávislárna Florida Project také pravděpodobně počítala s více než jednou nominací, stejně tak The Disaster Artist. Haló kolem filmu nakonec opravdu asi bylo větší, než by bylo odpovídající. Oscara může získat jen v kategorii Adaptovaný scénář, James Franco ostrouhal. Možná kvůli Me Too, na výhru Zlatého Glóbu už nicméně nenaváže.

Jak jsem napsal výše, seriózní článek s tipy čekejte až těsně před vyhlašováním výsledků. Přeci jen, v tuto chvíli jsem z devíti filmů nominovaných na hlavní cenu viděl čtyři. Především Nit z přízraků a Tvář vody jsou v tuto chvíli mé povinnosti, které netrpělivě vyhlížím v našich kinech, ale určitě se pokusím dohnat i trojici Akta Pentagon, Call me by your name a Lady Bird. Nepochybuji o tom, že jsou to filmy hodné pozornosti.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.