pondělí 6. listopadu 2017

Návštěvnost kin: Třetí Thor v Americe odstartoval impozantně

Kam až ásgardský bůh hromu doletí?

Thor: Ragnarok si za první americký víkend odnesl z kin 121 milionů dolarů.  Spojení s Hulkem, stylizace evokující Strážce Galaxie a žánrový odklon od teatrální fantasy ke střelené komedii na diváky evidentně zabral, Thor: Ragnarok za týden ve světových a víkend v amerických kinech téměř dorovnal celosvětové tržby prvního Thora a s průběžnými 427 miliony nenechává nikoho na pochybách, že v rámci série blonďatého severského boha bude jasnou tržební jedničkou.

Hodně tomu pomohl také úspěšný start v Číně - Thor tam zbořil s 55,6 milionu dolarů listopadový rekord. Celkově je díky Thorovi Marvel už se svými sedmnácti filmy za hranicí 13 miliard.

Americký otvírák za 121 milionů dolarů překonal původní odhady, které se pohybovaly kolem stovky, příznivé kritické přijetí filmu by mohlo zajistit střídmé propady a skalní příznivci Marvelu už jistě spekulují o tom, že by se třetí Thor mohl dostat až k bájné miliardové hranici, stát se největším podzimním hitem a v klidu si podat konkurenční Ligu spravedlnosti. Při srovnání stejných trhů si dokonce Thor vede o 8% lépe než druzí Strážci Galaxie (to se týká např. i zmíněné Číny) a o 28% než Doctor Strange. Thor také v místech, kde má za sebou už druhý víkend, padl jen o 40%, zatímco Strážci Galaxie 2 svého času o 50%.

Kromě zmíněné Ligy spravedlnosti, která přijde do kin za dva týdny, nebude mít Thor v kinech na podzim velkou konkurenci, tudíž bude nejspíš i dál klesat pomaleji než letní blockbustery. Hranici 800 mega by tedy měl hravě přeskočit a nevylučoval bych možnost, že nakonec vydělá víc než druzí Strážci a zaútočí na devítistovku. Bude to víc, než zvládne podceňovaná Liga spravedlnosti? Osobně tomu mám stále problém uvěřit, slezina nově ustanoveného DC týmu by zkrátka na každý pád měla být větší událostí než třetí samostatný film Thora. Pokud se ale Marvelu povede DC i tentokrát překonat – což bych ještě před půl rokem považoval za utopii – bude to pro Warner Bros. pořádná ostuda a další velké znamení, že jejich stavba komiksového univerza musí projít zásadní revizí.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.