sobota 18. února 2017

Logan: Co říkají zahraniční recenze? Nadšení! Dostali jsme jeden z nejlepších komiksových filmů všech dob?

Wolverine se vrátil a zdá se, že to je mnohem lepší, než v jeho předcházející sólovce.

Skoro se mi tomu až nechce věřit, ale už to tak nejspíš bude. James Mangold a Hugh Jackman si na studiu vybojovali spoustu tvůrčí svobody a soudě podle prvních recenzí ji přetavili v hutný komiksový nářez, ve kterém se jde na dřeň.

Jackman se přitom musel vzdát části honoráře jen aby mu studio dovolilo natočit Wolverina- ehm Logana - takového, jakého chtěl vždycky hrát. Jako bojovníka, který je na jednu stranu vytuněným zabijákem a nástrojem armády a současně jako bytost, která se snaží být dobrým člověkem.

James Mangold řekl, že Logan má tři velké inspirační zdroje. Klasický western Shane, Malou Miss Sunshine a Wrestlera od Darrena Aronofskeho. A v podstatě všichni recenzenti se shodují, že to tak je a že naopak z Old Man Logan toho má Logan vlastně nejméně. Ale pokud jste komiksoví fanoušci, nemusíte být smutní.

Logan má všechno, co by měl mít. Drsné bitky, silné emoce, Patrick Stewart je prý jako Xavier nejlepší, jaký kdy byl a vrcholem filmu jsou společné scény ústřední trojice - Logana, Profesora a X-23. Pro připomenutí trailer. Obzvlášť prostřední část filmu je podařená, závěr je pak asi poněkud tradičnější a proto ho také někteří oceňují jako velmi dobrou řežbu, zatímco část recenzentů by raději něco méně prvoplánového. Jsou to ale detaily, celkové ohlasy ve všech recenzích jsou naprosto spokojené a v podstatě se od sebe neliší. Logan je film, na který jsme čekali a na který čekal hlavně sám Hugh Jackman. Všichni zmiňují, že je výrazně lepší než předcházející Wolverine a dodávají, že pokud je tohle opravdu poslední Jackmanův film v kůži drsného hrdiny, pak se nemohl rozloučit s touto svojí životní rolí lépe.

Asi budu brečet.
I to se totiž některým stalo.
A není divu.

Je třeba se připravit na to, že Logan je mnohem zemitější, civilnější a osobnější komiksový film, spíš road movie mixnutá s buddy movie a westernem. Žádné velké zachraňování celého světa se tu nekoná. Kromě velmi drsných akčních scén, které jsou brutálnější než Deadpool a dokonce než John Wick, prý nechybí ani podařený humor a jak už bylo řečeno tuna emocí. Všechno by tu přitom mělo být vyvážené tak, abyste se nenudili. Doufejme. Vkus amerických recenzentů se totiž v poslední době už několikrát lišil od toho evropského. Osobně jsem ale optimista. Logan je zpět a je se na co těšit, hodnocení jako ,,nejlepší X-men film všech dob" a .,jeden z nejlepších komiksových filmů všech dob" se objevují hned v několika recenzích a to už není jen tak.

Slashfilm dává 9,5 z 10.
Nerdist 4,5 z 5
JoBlo 8 z 10
EmpireOnline 4 z 5
atd atd.

Průměrné hodnocení v recenzích podle evidence RottenTomatoes je 8,1
Poměr dobrých a špatných recenzí podle RottenTomatoes v tuto chvíli neuvěřitelných 97% (37 kladných, 1 negativní).

Zkrátka a dobře, drápy ven a jde se do kina.

3 komentářů:

  1. Nepíše se to "nejlepší komiksový film všech dob" i u Guardians2 ? :) Aby se to zase nepřehánělo. Buďme střízliví a třeba fakt budeme i nadšení ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To "nejlepší... všech dob" mi připomene titulní obálku časopisu Bravo někdy z let 1991-2, kde na obálce bylo napsáno "New Kids On The Block - slavnější než Beatles, Pink Floyd a Rolling Stones dohromady". (za rok-dva po nich pes neštěkl)

      Vymazat
  2. Scalex-to je ten retard s fajfkou?

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.