čtvrtek 26. ledna 2017

Robinsonův ostrov epi. 3 + 4: Hlad, hlad, hlad a taky trocha strategie

Robinsonův ostrov přišel o dalšího soutěžícího. A neproběhlo to podle plánu. Začínají hráči z hladu blouznit?

Máme za sebou další jeden uzavřený herní cyklus v podobě dvou epizod, jedné soutěže o odměnu, jedné soutěže o kmenovou imunitu a jedné kmenové rady. Na jejím konci měla vypadnout Lucka, ale nakonec vypadla překvapivě jedna z vizuálně nejvýraznějších hráček - Bára. Ukázkový případ toho, čemu se říká ,,totally blindsided" vehnal dokonce několika soutěžícím v čele s Bářinou kamarádkou Katkou slzy do očí.

Bára měla mít podle všeho silnou alianci právě Katkou, s Milošem a Martinem, jenže jak se nakonec ukázalo, nejen Martin, který je tak trochu neřízená střela v rámci téhle jeho slovy ,,letní koupačky", ale i Miloš nakonec hlasovali místo Lucky právě pro Báru.

Nova tak dokázala vyřazování udělat po americkém vzoru dramatické, byť bylo zjevné, že v sestřihu nám klíčové informace zatajila. Alespoň drobný náznak situace, která vedla k tomu, že Miloš a Martin změnili názor, jsme vidět mohli (nebo tam byl a přehlédl jsem?), vyprávění by tak mělo nejen dramatický zvrat ale i logiku. Místo toho jsme se důvod dověděli hlavně ze zpětného komentu - holky se údajně začaly bavit s někým jiným. Přesto palec nahoru, i v americké verzi jsme to už takto zpracované viděli, takže to není nic, co by se dalo považovat za chybu.

A také jinak se nedá sestřihům mnoho vytknout, což je super. Survivor je obrovská výzva pro tvůrce a když je dobře udělaný a jede jako po másle, vypadá jako easy job, ale v Česku dobře víme, co všechno se může pokazit. Robinsonův ostrov je naštěstí s přehledem mnohem lepší než ,,legendární" Trosečník (kterému jsme se na gorille kdysi důkladně věnovali a tak jsme články vytáhli z archivu a najdete je zde), ale kupodivu i lepší než slovenský Ostrov. To je dáno hlavně tím, že Nova nám jednu epizodu nedělí na třikrát, ale na dvakrát a tak má všechno přece jen větší spád. Navíc se tu po vzoru US verze dobře pracuje s budováním atmosféry - všechny ty ilustrační záběry na přírodu nejen naladí, ale i tak jako v americké verzi chytře oddělují kratší celky - a zároveň švy maskují. Mnohem lepší, než používat grafiku, která patří magazínům.

Martin - stál s Milošem za vyřazením Báry, kreativec v práci i ve hře

Miloš přišel hrát, stál za nečekaným vyřazením Báry, asi bude patřit k iniciátorům mnoha dalších akcí (pokud ho ostatní neprokouknou včas)



Ondřej Novotný sice nemá hereckou průpravu a to je občas znát stejně jako dodatečně dotáčené komenty do soutěží, ale jinak svoji roli zvládá bez větších škobrtnutí. Pomohla by mu občas i větší dávka empatie, raději jsem ale za tuhle polohu než za druhý extrém, kdy by byl přehnaně zaujatý a bez odstupu nebo se snažil soutěžícími manipulovat a provokovat je na kmenové radě nepřirozeným tlačením na pilu. A myslím, že jak bude hra pokračovat, Ondřej se bude s přibývajícími zkušenostmi a sebejistotou lepšit a lepšit. Potenciál tam je.

Hlad je pánem ostrova, Petra rulez


Petra - playmate s nepravděpodobnostním pohonem
Ani tentokrát nechyběly základní složky české verze - bizarní situace s playmate Petrou (tentokrát rafinovaná past a nebezpečná výprava do džungle se skvěle vybranou nadsazenou hudbou) a hromada řečí o jídle. Právě tady tkví největší úskalí Robinsonova ostrova. V situaci, kdy fakt, že se řeší jen jídlo, už začíná vadit i některým soutěžícím na ostrově (Miloš), by měl být pro Novu varovným signálem. Zatím se to ještě dá, ale právě monotematičnost (vynucená dlouhou stopáží) byla jedním z klíčových faktorů, proč show na Slovensku neuspěla. Survivor prostě není kulinářská show a nikdo nechce počítat, kolik mušlí hráči vysosli.

Tady nabízím jednu úvahu. Začínám mít totiž podezření, že možná ani ve vzorové americké verzi Survivora to není jinak a soutěžící většinu času řeší jídlo. Jenže pokud by dejme tomu 80% času věnovali tomuto tématu a jen 10% strategii, při stopáži 45 minut, kdy 10 minut je kmenová rada a 10 minut zaberou obě soutěže musí americký štáb vyplnit reality materiálem jen stěží pouhých 20 minut. Ty jsou tvořeny probíráním průběhu obou soutěží, vychutnáváním si odměny, bizarními situacemi (jako jsou ty s Petrou), budováním vztahů, profilováním osobností a samozřejmě strategickými poradami aliancí. Pouhých 10% strategického chování během celého pobytu pak stačí k tomu, aby opticky působilo v sestřihu, jako by zabíralo mnohem víc času. Kouzlo střihu. Divák dostává zkreslený, ale atraktivní obraz života na ostrově, kde se intriky a vztahy řeší od rána do večera (jeden americký díl jsou reálně tři dny natáčení).

Jakub zatím nic moc nepředvádí
Ve slovenské a zatím do značné míry i v české verzi pak z důvodů nutnosti vyplnit prostor, musí štáb použít to co má - a to jsou hlavně diskuse vztahující se k prvku přežití v čele se zabezpečením stravy. Strategické uvažování je tak opticky tlačeno do pozadí a to je bohužel přesně to, co diváci nechtějí.

Survivor navíc už mnoho let v Česku postupně sbírá fanoušky a s jeho příchodem na Prima Cool se jejich základna notně rozrostla - a vzdělala. Aspekt přežití je sice pořád jedním z důležitých prvků ve hře, dávno už ale není tak silný jako tomu bývalo právě proto, že jeho vzorec se nejméně mění - hráči prostě mají hlad. V tom lze těžko hledat zvraty  a novinky - na rozdíl od nových  a nových překvapivých charakterů, jejich morálních dilemat a celé řady zvratů v jejich strategiích, které zas a znovu působí dojmem, že už nás nemůže nic překvapit - a přesto se tak opakovaně děje.

Světe div se, hráči hrají


Přesto zatím Robinsonův ostrov statečně bojuje a jeho sledování mě baví. Pokud má někde slabinu, tak je to hlavně práce s hudbou, tam sice občas trefí do černého (Petra v džungli), ale mnohem častěji mine - při soutěži ve čtvrté epizodě například zcela chyběla pořádně akční hudba, která naopak hrála ve zcela jiných, mnohdy méně dramatických okamžicích, kdy se zcela zbytečně a na sílu snažila z nich vymáčknout víc.

Marek hraje, ale neupozorňuje na sebe - mazané!
Pozitivní ale je, že český casting je připraven hrát, že je v něm několik lidí, kteří show znají ze zahraničních verzí a nebojí se být za ,,ty zlé". Dočkali jsme se dokonce vynikající situace, kdy Zdeněk prolezl Ivetě osobní věci (samo o sobě dobré) a když to pak vyprávěl své alianci (Tereze a Markovi), která má ve skutečnosti dohodu s Ivetou, hráli oba dva překvapení jak Kevin Spacey za mlada.

Musím zopakovat, že obzvlášť ženská část je nacastovaná výborně a v podstatě všechny ženy jsou dobře zapamatovatelné. U mužů to chce trochu víc času, ale i v nich se už začínám orientovat. Naprosto matný je mezi nimi jen Jakub, který skoro jako by ve hře nebyl. Bude zajímavé sledovat, jestli se to časem změní a vyroste nám před očima, nebo jde prostě o castingový ,..misfire", který by se dal omluvit, protože je tu pouze jeden. Celkově trošku chybí soutěžící, kterému by se dalo fandit, který by člověku padl do oka brzy po začátku, takže osobně fandím Davidovi, který má dost předpokladů dostat se daleko (na rozdíl od většiny mladých borců jako je Miloš nebo Zdeněk, kteří sice sympaticky hrají naplno, ale zároveň si malují terč na záda). Druhým favoritem, ke kterému teprve nabírám vztah, je Marek, tam to vypadá na hodně velkou porci hráčské zdatnosti.

A jak to vidíte vy? Baví vás český Survivor? Komu fandíte? Co se vám líbí a co by měla Nova v sestřizích podle vás poladit?

6 komentářů:

  1. Uplne milujem povodneho survivora, momentalne som na 18tej serii tusim a je to pecka ... slovenskeho som nepozeral (kedze niesom na slovensku) a streamovat sa mi to nechce a tiez mi nevyhovuje format. Cesky vyzera zaujimavo ale asi je tiez moc roztahany ....

    OdpovědětVymazat
  2. Ja jsem hodne spokojeny, a nikdy bych necekal, ze zrovna Nova me vyrazne prekvapi ceskym zpracovani zahranicni show. Jedine co mi prozatim schazi jsou uvodni titulky s americkou znelkou, sexy zakerna svine s andelskou tvari a vyraznejsi moderator. Novotneho znam z Tak urcite na 02 Sport, kde dela rozhovory se sportovci, a tam je bezprostredni, poklada vhodne otazky a celkove ten format vyborne funguje v takovem uvolnenem stylu a nedivim se ze dostal nabidku na moderovani Survivora. Tady mi ale prijde takovy emocne chladny, hodne svazany produkci a ze neni uplne vtahnuty do souteze jako byva Jeff Probst. Zatim mi nejvice sedi asi take David, ikdyz myslim ze po slouceni pujde velice brzo do poroty. Spis je tam nekolik lidi co mi jsou vylozene protivni jako Bidlo nebo Zdenek, ktere teda produkce moc dobre nevybrala. Bohuzel sledovanost, co jsem koukal, je docela nizka na takovyto format, takze ocekavam, ze priste Nova radsi zase vyrobi serial z nemocnicniho prostredi nebo ''velice'' vtipnou show s Petrem Rychlym v moderatorskem kresle .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na pořad až po 21. hodině je 600 000+ diváků dobré číslo, vůbec ne špatné.

      Vymazat
  3. Tak velky průšvih to uplne neni, ale pokud se to nezvedne, tak neverim, ze bude Nova v podobnych formatech pokracovat. Prece jenom to bude nadstandardne drahy porad proa ne a priste tam misto Survivora muzou pomilionkrate opakovat Comeback anebo Okresni Prebor a neprinese jim to o mnoho horsi cisla sledovanosti.

    OdpovědětVymazat
  4. You can always count on Assignmentwritingguru for quality assignment writing services as our guarantees are always on your side.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.