úterý 13. prosince 2016

Star Wars: Rogue One - zahraniční recenze jsou venku a přetékají chválou!

První reakce na twitteru už jsme si probrali, ale dnes padlo embargo na recenze, takže si konečně můžeme přečíst podrobné analýzy. A jsou neuvěřitelně pochvalné. Spoiler free výcuc následuje.

Ve chvíli psaní tohoto článku má Rogue One na RottenTomatoes 24 pozitivně laděných recenzí a 6 záporně. Těch negativních ale moc nepřibude, protože nadšení je stejně velké jako v prvních dojmech.

Variety: ,,Pro generaci prvních fanoušků Star Wars, která přijala epizody jedna, dvě a tři rozpačitě, je Rogue One ten pravý prequel, na který roky čekali."

ComingSoon: ,,Rogue One je nejlepší Star Wars film od Impérium vrací úder."

TotalFilm: ,,Rogue One hodně těží z nostalgie, ale současně se nebojí riskovat a nastartuje vás tak, že na konci budete chtít víc."

IGN Movies: ,,Rogue One je film až po okraj naplněný fan-servisem, ale když fan-servis vypadá takto, těžko si stěžovat."

Hollywood Reporter: ,,Je tu víc bojových scén než v předcházejících sedmi filmech. Rogue One funguje jako předehra k filmu z roku 1977 a po většinu času se mu to daří docela zábavně."

Forbes: ,,Jeden z nejlepších hraných akčních blockbusterů letošního roku."

Kdybychom měli recenze shrnout, pak jasné plusy jsou hromada akce, hromada odkazů a minimálně tři silné postavy. Vede K-2SO, který je nejvtipnější postavou filmu a na tom se shodují úplně všichni. Stejně tak panuje víceméně shoda o Chirrutovi Donnieho Yena a většina chválí i Felicity Jones jako Jyn Erso. Ale zatímco někteří pak chválí i další postavy, najde se i opačná kritika, podle které je Jyn Erso vlastně jediná propracovaná postava.

O tom, že je odkazů na starší filmy (především zřejmě Novou naději) ve filmu celá řada, není pochyb. Pro někoho jich je až příliš, naštěstí to ale není film postavený jen na nich. Naopak, zdá se, že odkazy a easter eggy fungují jako pojítko s originálem, jinak se ale film vydává docela odvážně svojí cestou - to chválí také všichni. A současně tady panují největší rozpory - i když většina tvrdí, že jde o akční a strhující film, který obstojí jako součást SW filmové série i jako samostatný snímek o válce, část recenzentů nechal Rogue One naopak nečekaně chladnou (a to i ty, kteří se přiznávají, že u jiných dílů měli často slzy v očích).

Potvrdily se také informace o tom, že chybí úvodní rolující titulky, že závěrečná třetina je naprosto famózní a že ve filmu není celá řada scén z traileru (údajně např. včetně scény, kdy Jyn kráčí vstříc tie-fighteru). A že scéna s Darth Vaderem je skvělá.

Co si z toho vzít? Připravit se. Rogue One podle všeho rozhodně není průšvih, ale naopak velmi povedený film. Pro celou řadu recenzentů jde dokonce o lepší film, než je Síla se probouzí. Ale i kdyby lepší nebyl, pořád je tu velmi vysoká pravděpodobnost, že budete spokojení - což je skvělá zpráva. Současně svá očekávání ale kroťte. Na část lidí Rogue One dojem neudělalo a může se stát, že do téhle skupinky bohužel také spadnete. Šance je ale malá a mnohem spíš budete odcházet z kina pořádně doslintaní.

2 komentářů:

  1. Jsem velký fanda Star Wars, a to až takový, že jen letos jsem epizodu V viděl alespoň 10x. Epizoda VII ušla. Ale tohle? Po Empire Strikes Back nejlepší SW film všech dob. Od začátku do konce výborné. A i když člověk není fanda, tak ho to bude bavit, protože to má vše, co pořádný film má mít.

    OdpovědětVymazat
  2. No tak včera jsme na tom byli v kině...já a další dva kamarádi...největší zklamání pro všechny tři...akorát vykrádají starší Star Wars a neviděl jsem tam nic co bych neviděl už před x lety...akorát teď v hezčím kabátku...ale to to nezachrání.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.