pondělí 28. listopadu 2016

Návštěvnost kin: Jak si vedou Odvážná Vaiana a Fantastická zvířata?

Studio Disney je letos k nezastavení. Nejenže naprosto bezprecedentně okupuje všechny první čtyři místa v žebříčku celosvětově nejúspěšnějších filmů roku, připsalo si tři miliardové hity a Doctor Strange jim tento víkend přeskočil hranici 600 milionů dolarů celosvětově (mimochodem to stále není konečná). Myšáci ovládli víkend o Dni Díkuvzdání díky dalšímu animovanému jackpotu.

Film Odvážná Vaiana se chlubí hlasovým obsazením Dwaynea Johnsona, velmi pozitivními recenzemi i ohlasy diváků a především skvělými 81 miliony za prodloužený víkend. Když si tyto faktory sečtete dohromady a vynásobíte skutečností, že animáky mají zpravidla větší výdrž, než hrané filmy (a to se ještě blíží vánoční období!), vyjde vám, že Disney tady útočí za hranici 300 milionů jen z amerických kin.

Hůře už se odhadují čísla ze zbytku světa, kde se film teprve rozjíždí, takže na nějaké řeči o miliardě celosvětově je ještě brzy. Disneyovci nicméně s velkou pravděpodobností vystřelili do světa další film, který se prorve do elitní desítky letošního roku. A to nám prosím ještě do kin přijde Rogue One, pro kterýžto film by bylo cokoliv pod miliardové tržby zklamáním. Jednoduchá rovnice – dobrá polovina těch nejúspěšnějších fláků letoška patří jedinému studiu.

Bylo by ovšem trochu nefér tvrdit, že ostatní pouze paběrkují. Minimálně Warner Bros. se snaží produkovat podobně nosné frančízy, jaké Disneymu vydělávají miliardy. Jen u té snahy trošičku klopýtají, což je krásně vidět na jejich komiksovém univerzu. Batman vs. Superman – 873 milionů dolarů, 6. místo v kasovním žebříčku. Sebevražedný oddíl – 746 milionů, 8. místo. Na první pohled určité hezké. Nicméně, žádná miliarda, vysoké rozpočty a především extrémně rychlé propady po prvním víkendu. Jsou to stále víceméně rychlokvašky, které Marvelu moc starostí nepřidělávají.

To se ovšem nedá říct o potterovském prequelu Fantastická zvířata a kde je najít. Tady se o žádnou rychlokvašku nejedná. Film, který o prvním víkendu ukořistil sympatických 75 milionů, klesl další týden ještě sympatičtěji na 45 mega. Díky prodlouženému víkendu si pak přišel už na celkových 156 jen z Ameriky. Celosvětově tržby už se pak tlačí k půl miliardě, což je famózní výsledek, který značí, že film půjde zcela bez problémů za hranici čtvrt miliardy v Americe a udělá minimálně 800 milionů celosvětově. Pro Warnery zcela zásadní skutečnost, jelikož kdyby se jí nepodařilo rozjet tuhle frančízu, neměli by kromě DC univerza v ruce prakticky nic konkurenceschopného. Takhle mají potenciálně miliardovou značku, stačí ji ještě trochu naboostovat co se kampaně, hvězdného obsazení a filmových kvalit týče. Něco mi říká, že pokud se podaří trefit obsazení Albuse Brumbála pro další film, má studio vyhráno.

Autor: Tomáš Poštulka

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.