pondělí 24. října 2016

The Walking Dead s7e01 - máme za sebou nejnechutnější a nejsmutnější díl vůbec?

Na sledování tohoto vás nic nepřipraví. Pozor spoilery.


Za poslední roky jsme toho v seriálové tvorbě viděli už hodně a přinejmenším v Game of Thrones bylo hned několik situací, které se mohli první epizodě sedmé řady The Walking Dead vyrovnat. Utrpení prožívané s postavami, naturalistické násilí na zcela bezbranných a čirý sadismus prostupující celou epizodou jsou ale něco tak extrémního, že mám pocit, že tomuhle se nic nevyrovná a že to také už nejde v rámci televizní zábavy překonat - a pokud by se o to něco pokusil, pak je už opravdu něco špatně, protože pro mě už tohle bylo velmi na hranici vkusu.

The Walking Dead, nejúspěšnější seriál současnosti (nebo jeden z nich, podle toho, jak měříte), si každopádně připisuje epizodu, na kterou se nezapomene a na kterou by se neměli dívat děti, těhotné ženy a útlocitné povahy, protože jsou v ní hlavy rozmašírované na kaši a oči vyskakující z důlků po zásahu baseballové hole do lebky. Od popravy Hershela a zabíjení nad tu něco tak nechutného a smutného nebylo, jen tohle trvalo asi tak desetkrát déle, protože ještě v polovině dílu baseballka úřadovala.

Tvůrci se zkrátka rozhodli z Neganova nástupu vymlátit maximum a provést nás spolu s postavami peklem večera, který zcela jistě změní jejich pohled na svět. A i když za poslední epizodu předcházející řady asi nejen u mě měli velké mínus a explicitního násilí bylo ve startu sedmé série na můj vkus až příliš, šok se dostavil a podařilo se ho dobře vybudovat. Takhle vypadá noční můra.

Poslední varování! Spoilery!

Zemřely totiž dvě postavy a nikoliv jedna. Nejprve zemřel Abraham, který pokud se nepletu oproti komiksu už přežíval. I to samo o sobě by stačilo, ale v danou chvíli jsem si říkal, že syndrom Hrdinů nadále funguje a že tvůrci prostě nemají koule na to, aby sejmuli jednu z nejsympatičtějších postav seriálu - Glenna. Ale když se o chvíli později Negan pustil do práce znovu, krve by se ve mně nedořezal, protože TOHLE bylo nečekané. Skvělá práce s divákovým očekáváním, kdy se podařilo to, co všichni čekali, udělat tak, aby to pořád bylo překvapivé.

A to pořád ještě nebylo všechno, protože Rick byl postaven před naprostou fatální Sofiinu volbu - useknout ruku svému synovi nebo nechat popravit všechny ostatní ze své skupiny. To vše ve chvíli, kdy se zdálo, že Negan se už projevil dostatečně. Že k tomu nakonec nedošlo je úplně jedno. Viděli jsme Ricka zlomeného a s ním i všechny jeho přátele.

Klíčový bod série tak máme za sebou a The Walking Dead se vydává na novou cestu. Zemřely dvě postavy, které sami fanoušci nejvíc tipovali. Když to tvůrci nezkazí, mohlo by jít o hodně povedenou řadu, které bude vládnout Jeffrey Dean Morgan jako Negan. Ještě že další díl je až za týden, protože z tohoto se budeme ještě pár dní oklepávat.

Spokojeni s prvním dílem sedmé řady?

7 komentářů:

  1. Podívejte se na Ash vs. Evil Dead, hlavně druhý díl druhé série. Potom bude Walking Dead čajíček :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale tak Ash vs Evil Dead je úplně něco jiného, to není ,,seriózní" drama s hrdiny, které by člověk bral vážně a nějak víc se s nimi identifikoval a citově do nich investoval:-D To je pure splatterpunk

      Vymazat
  2. Když jsem si přečetl tu první část tak mě to navnadilo tak, že jsem se tedy na epizodu rovnou podíval.
    Ale krom jedné scény mi nedochází co na ní bylo tak extrémního...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Každý má ty hranice jinde. To je v pořádku:-) Btw v USA už se ozvala organizace Parents Television Council s tím, že to bylo moc, že to nebylo odůvodněné a že by nebylo možná od věci zvažovat ještě nějaký extrémnější rating než TV MA. Osobně si nemyslím, že jsou tyhle regulace nutné, na druhou stranu mi opravdu přišlo, že to bylo popisné až příliš - a zbytečně.

      Vymazat
    2. Za mě epizoda seriálu, které ve mě vyvolala skvělé napětí, drsná atmosféra a pro mě dobrý zvrat děje. Násilí pro mě nebylo samoúčelné, ale cílené pro posílení postavy nového záporáka...

      Snad jen v USA, si můžou stěžovat...že v postapokalyptickým zombie seriálu se objevuje více násilí a lidi se v něm nedrží za ruku a na nebi nelítaj andílci...

      A naposled...nikdo nikoho nenutí se dívat :)

      Vymazat
    3. Naprostej souhlas a lepe bych to nenapsal :)))

      Vymazat
  3. Naprostá nuda a seriál už není co býval.Nechápu co z toho lidi dělají.Postavy tam umírali vždycky.Co že zemřeli dvě postavy a je z toho takové halo.Navíc kdo zná původní komiks je jasný že to žádné překvapení nebylo.Očekával jsem lepší začátek serie.Místo toho jsem dostal nudný díl 43 minut vzpomínek a události co se stalo na jednom místě.Kdy to mohlo být i na konci 6 řady.Za mě vysoce podprůměrná epizoda.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.