neděle 30. října 2016

Box office: Fiasko! Inferno zahučelo a se sérií je nejspíš konec

Všichni tak nějak tušili, že s touhle sérií je to nahnuté a věnovali jsme tomu už jeden článek po světové premiéře, teď mají Tom Hanks  a Ron Howard za sebou americkou premiéru a z šoku se budou otřepávat ještě dlouho.

Tomáš Poštulka tipoval pro Inferno maximálně 35 milionů a v rozmezí od 20-30 milionů se pohybovaly i odhady studia, premiéra v USA ale dopadla ještě mnohem hůř a změnila se doslova v noční můru. Pouhých usmolených 15 milionů za tři je totální fiasko pro sérii, která kdysi byla megahitem.

Inferno navíc skončilo během celkově slabého víkendu druhé za Boo! A Madea Halloween, která měla o víc než tisícovku sálů méně, byl to pro ni už druhý týden v kinech a přesto urvala 16,7 milionu. Žádná jiné novinka kromě Inferna přitom na trhu nebyla a tak je jasné, že diváci v USA nad Robertem Langdonem zlomili hůl úplně stejně jako recenzenti.

Ještě víc než Hanks z toho musí být na prášky Ron Howard. Ten v posledních letech střídal komerční neúspěchy s úspěchy a právě tato série mu pořád zajišťovala image tvůrce schopného natočit kasovní hit. Teď pro změnu odejde s nálepkou režiséra, který nedokázal udělat hit ani z knihy podle Dana Browna. Rivalové aspoň měli dobrý kritický ohlas a rychle se z nich stala klasika, dodatečně už jim na konto ale nikdo nepřidělí ani peníze, ani Oscary (byť by si je zasloužily). V srdci moře v kinech také neuspělo a teď tedy Inferno. Zdá se, že jsme svědky pohasínání kariéry tvůrce, který kdysi patřil (a podle mne řemeslně stále patří) k absolutní špičce.

Ze světa má Inferno 132,9 milionu (premiéru tam mělo dřív, aby se vyhnulo střetu s Doctorem Strangem) a to rozhodně nebude stačit na to, aby film v účetní uzávěrce studia SONY na konci roku zářil na prvních pozicích v žebříčku nejúspěšnějších investic. Film sice stál jen 75 milionů, ale to je tak akorát na to, aby se zaplatil - při známé matematice, kdy musí utržit dvojnásobek toho, co stál. A to nepočítáme náklady na marketing, které rozhodně nebyly malé. Pokud tedy patříte mezi fanoušky Roberta Langdona, je na čase si pobrečet, protože jen blázen by v této situaci dal zelenou dalšímu filmu. I kdyby to byla až za pár let.

P. S: Studio SONY je na americkém trhu na tom letos úplně špatně. Jeho nejúspěšnější premiérou jsou... Krotitelé duchů se 128 miliony, kteří se jako jediní ještě společně s Angry Birds (107 mil.) přehoupli přes magickou stovku. Zbytek je pod ní a tam budou nejspíš i výplaty akcionářům a odměny vedení.

2 komentářů:

  1. Ako film to nebolo zle,ale ako film podla super knihy to bol najhorsi zazitok za poslednych 10 rokov. Dostal by titanic 11 oscarov keby sa stastne doplavil do pristavu? Ako dlho by spolu vydrzali Romeo a Julia keby zili do dochodku ? Zaver filmu bol ako finale Lost, co do pekla toto je ...za toto si prachy fakt nezasluzia, sorry :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. PRave preto som knihu necital aby som si s kludom pozrel film ... a ten sa mi pacil ...

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.