čtvrtek 25. srpna 2016

Recenze: Star Trek: Do neznáma – Jak se Star Treku vede bez J. J. Abramse?

Nový Star Trek měl už dlouho před svou premiérou v mých očích patinu jakéhosi vychtěného pokračování, které mě vlastně ani moc nezajímá. J.J. Abrams, který dokázal celou sérii famózním způsobem restartovat v roce 2009, dal přednost „té druhé slavné space opeře“, na jeho místo byl dosazen režisér několika dílů Rychle a zběsile Justin Lin a marketingová kampaň rozhodně nevypadala, že láká na nejočekávanější blockbuster letošního léta. Trailer zde.


Podle toho tak trochu vypadají i komerční výsledky filmu. A je to velká škoda, protože výsledný film se až překvapivě povedl. Určitě je o dost jiný, než Abramsova dvojice, trochu se vrací ke kořenům a ze začátku může působit trochu rozháraně, ale když se naplno rozjede, není k zastavení.

Související: Téma: Nejdelší filmové série - Filmy, které se dočkaly hromady pokračování, prequelů, spin-offů a nových verzí

Spíš epizoda seriálu? Nevadí!


Hodně ale záleží na tom, jak který divák přistoupí na fakt, že Do neznáma rozhodně není tak velkorysým filmem jako jeho dva předchůdci. Ani nechce být. Simon Pegg, který se tentokrát kromě role Scottyho podílel i na scénáři, totiž k novému Star Treku přistoupil spíš jako láskyplný trekkie odkojený seriálovým předobrazem. Takže žádné přelétávání z planety na planetu, žádné přehnané příběhové veletoče, ale taky žádná Země!

Enterprise se konečně dostává do hlubokého vesmíru, pro který byla stvořena. Z něj však dohromady poznáme pouze jednu vesmírnou stanici a jednu neznámou planetu, nikam dál se posádka nepohne a hlavně zezačátku to celé opravdu připomíná extrémně drahou epizodu seriálu. Nejen dějovým konceptem, ale i vyprávěcí strukturou.

Výchozí bod příběhu totiž spočívá v tom, že poté, co se Enterprise při záchranné misi dostane do problémů a zřítí se na povrch jakési planety, její posádka se rozdělí na několik separátních skupinek. V tu chvíli se i film rozseká na skutečně až seriálové segmenty, ve kterých sledujeme tu Kirka (Chris Pine) s Čekovem (zesnulý Anton Yelchin) snažící se vypátrat zbytek posádky, tu McCoye (Karl Urban) a zraněného Spocka s jejich výborně napsanými slovními přestřelkami, tu Scottyho interakci s mimozemšťankou a nadanou opravářkou Jaylah (Sofia Boutella). V tu chvíli nabere film po pomalejším začátku s identitu hledajícím Kirkem žádoucí tempo, protože právě v rychlém střídání a splétání dějových linií opět vykoukne jeden z nejsilnějších kladů celého restartovaného Star Treku – výborně obsazená a sympatická ústřední posádka.

Téma: Fanoušci vs fanoušci - Marvel vs DC, Star Trek vs Star Wars nebo Tým Jacob vs Tým Edward


Dobrá parta je základ


Opravdu jsem měl pocit, že jsem se po třech letech vrátil mezi starou známou partu kamarádů, která mi hrozným způsobem chyběla. V castingu posádky Enterprise není jediný slabší článek, všichni se bezvadně doplňují, každý nějak přispívá k tomu, co se ve filmu děje, každá postava má v příběhu své pevně zakotvené místo. A k celkovému pozitivnímu dojmu z interakce mezi postavami hodně přispělo i omezení kontaktu mezi dvěma stěžejními hrdiny, tedy Kirkem a Spockem. Na jejich vztahu do značné míry stály předchozí dva filmy, postavit na něm i Do neznáma by ovšem celý film kvůli jeho epizodické struktuře vysloveně shodilo. Dát oba dva do páru s jinými členy posádky je výborný oživující prvek, který navíc tuhle partu ještě víc stmeluje.

Jen škoda, že se jim tentokrát po výborném Benedictu Cumberbatchovi staví do cesty spíše generický padouch z ranku Nera (Eric Bana) z jedničky. Idris Elba v roli Kralla zaprvé nemá dostatek prostoru, zadruhé na malé ploše nezvládá dát své postavě potřebné charisma, zatřetí z logických a dramatických důvodů nefunguje snaha o závěrečný zvrat v jeho charakteru. Mnohem více se povedla nová kladná postava. Jaylah je další z řady emancipovaných ženských hrdinek, tahle soběstačná mimozemšťanka se skvěle doplňuje s ostatními postavami a na rozdíl od nefunkční Alice Eve z Do temnoty si ji dovedu naprosto bez problémů představit jako funkční součást Enterprise pro případné další filmy. Které by si tahle posádka jistojistě zasloužila.

Star Trek Discovery Trailer je tady! A jaká velká změna nás čeká?


Výtečná akce i technické provedení


Což je ovšem zapeklitá otázka, jestli se dalšího dílu dočkáme. Zatím to totiž dle tržeb nevypadá, že by se z kin po celém světě zvládl pokrýt vysoký rozpočet filmu. Ten je ovšem, navzdory menšímu počtu lokací a zmíněné seriálové struktuře, na filmu zatraceně dobře vidět. Jak samotná planeta, na které Enterprise ztroskotá, tak především zmíněná hvězdná stanice jsou fantasticky nedesignované, hotová pastva pro oči, triky jsou obecně na té nejvyšší možné úrovni. Justin Lin pak úspěšně zužitkoval své zkušenosti z Rychle a zběsile, dovolím si tvrdit, že po stránce přehlednosti akce, její dynamiky a způsobu, jakým je natočená, překonává jeho Star Trek dokonce i ty Abramsovy.
Ať už mluvíme o spektakulárním úvodním útoku na Enterprise (kterému bych do nějakých digibordelů určitě nenadával), nejrůznějších drobných honičkách nebo kontaktních soubojích, akční scény jsou neuvěřitelně variabilní a vynalézavé, každá je trochu jiná a zábavná. Především osvobozování posádky ze spárů Kralla, kterým vrcholí prostřední část filmu, v sobě má strašnou spoustu nápadů a eye-candy momentů, kvůli kterým bych si snad zašel do toho kina i podruhé.

Na to, že pro mě byl nový Star Trek do značné míry outsiderem letošní letní sezóny, vyloupnul se z něj nakonec po všech stránkách uspokojivý blockbuster, který se naopak mezi velkofilmy roku 2016 zařadí do čela peletonu. Dokazuje, že Abramsův restart série byl natolik funkční, že se už dokonce obejde bez něj. Stojí totiž na pevných základech výborného hereckého castingu, jasně definovaného obrazového stylu a feelingu zábavného sci-fi dobrodružství, které kromě smrtícího tempa a trikových atrakcí nabízí především kouzelnou týmovou kooperaci. A ta se jen tak neomrzí.


Verdikt


Star Trek: Do neznáma je překvapivě tím nejzábavnějším, co letos v létě Hollywood vyprodukoval. Linův film se vrací k poctivým trekkie kořenům, které navíc obaluje do toho nejdokonalejšího technického hávu plného dravé akce, zábavných postav a kvalitně napsaného scénáře. Další díl bych bral všemi deseti, protože lépe poskládaný tým momentálně žádná jiná série nenabízí.


Hodnocení: 8/10

2 komentářů:

  1. Souhlasím s autorem článku a doufám, že tenhle Star trek nebude poslední s tímhle obsazením. Četla jsem na internetu, že herci byli už při natáčení předchozích dílů dobrá parta a na nové natáčení se těšili. Myslím, že i to přispělo k celkovému dojmu z filmu. Film se mi líbil a asi si dám opáčko.

    OdpovědětVymazat
  2. Film velmi dobrý za mě 3d nebrat protože jsou ve filmu rychlé scény což ve 3d je dost mazlé a nedělá to dobře

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.