středa 3. února 2016

Recenze: Akta X s10e03 - dočkali jsme se zatím nejlepší epizody? Stopaještěrodlaka rulez!

Upoutávka a všeobecná šuškanda slibovaly výjimečnou epizodu, takže jak to dopadlo?


Že nás čeká něco jedinečného, to se v třetí epizodě znovu oživených Akt X, ukázalo hned na začátku. A musím říct, že s každým dalším okamžikem jsem kouzlu téhle úžasné a šílené epizody s podezřele rozverným názvem Mulder and Scully Meet the Were-Monster (kterou jsem si přejmenoval na Stopu ještěrodlaka)  o chlapíkovi, který se mění v humanoidního ještěra, propadal víc a víc. A od počátečního WTF (chvilku jsem měl dokonce podezření, že mám na harddisku něco, co ve skutečnosti nejsou Akta X) jsem došel až k nadšenému aplaudování.

Mulder se tentokrát vyrovnáva s tím, že za tu dobu, co byla Akta X zavřená, se spoustu záhad podařilo vysvětlit a má v podstatě existenciální krizi. Jaký má tohle všechno vlastně smysl a kde je jeho role v tom všem? O to víc ho ale tenhle případ zajímá a nás v jeho průběhu čekají okamžiky, na které se nezapomíná (a nebudu je tu vypisovat, protože to se prostě musí vidět). Jedno je jisté - ještěrodlak Guy Mann a Mulder k sobě mají blíž, než se zdá, a když Guy Mann vypráví Mulderovi svůj příběh, vlastně mluví o Mulderovi.

Epizodu napsal a natočil Darin Morgan, který má podobných epizod pro Akta X na krku víc a tentokrát se znovu překonává. Jedna vtipná a chytře napsaná a natočená scéna za druhou si v této epizodě v podstatě dělají z celých Akt X (potažmo celého hororového žánru) srandu, pracují se zaběhnutými klišé a staví je na hlavu  - jenže -  dělají to všechno s velkou láskou a s vědomím, že ji sleduje poučený divák, který viděl devět sérií Akt X před tím. Takže když zjistíte, že Mulder má jako vyzvánění v telefonu nastavenou hudbu ze znělky Akt X, musíte se prostě jen spokojeně usmívat.

Je to mazaná popkulturní hra s odkazy na předešlé série (je toho na samostatný článek, ale například obě smažky v úvodu hrají Tyler Labine a Nicole Parker Smitha, kteří je hráli už v epizodách třetí řady, na náhrobcích na hřbitově jsou jména členů štábu, kteří již opravdu zemřeli)  s nečekaným twistem, který je ale naprosto logický. Dech tomu všemu dojde na chvíli až při vysvětlovací dlouhé scéně na hřbitově, ale i tady se na diváka pomrkává ve smyslu ,,my jsme vás varovali, že to bude dlouhé".

Originální scénář jako by nakopl i ústřední herecké duo, které něco takového nepochybně muselo bavit, takže k jejich výkonům v podstatě nelze mít výhrad. David Duchovny je jako existenciálně vyprahlý a zoufalý Mulder dokonalý a tenhle díl je hlavně jeho show, Scullyová tentokrát hraje druhé housle. Oba působí neuvěřitelně svěže, metál si ale zaslouží ti, kdo nacastovali hlavního ,,ještěro-dlaka". Akta X byla v castingu vždy silná a prokazují to znovu. Rhys Darby trefuje všechny struny, je vtipný, dojemný, komicky tragický, zkrátka paráda. Jako Guy Mann se jednou provždy zapsal do historie Akt X jako jedno z nejvýraznějších monster a když už jsme u toho, stejně je na tom i tahle epizoda. Jedna z nejlepších, taková na jaké se nezapomíná.

Verdikt: 

Vypadá to, že tvůrci nám naservírují Akta X ve všech podobách, v jakých jsme je zažili. První epizoda byla o spiknutí a ufo, druhá hororová, třetí ujetá... už je to dlouho, co jsem Akta X viděl, takže vůbec nemám ponětí, co by mohlo přijít dál. Ale po téhle epizodě se na to neskutečně těším, protože Mulder and Scully Meet the Were-Monster je skvělá televizní práce.

Hodnocení: 9/10

7 komentářů:

  1. Souhlasím, skvěle jsem se bavil:-) Hned jsem si vzpomněl na Bad Blood, což je asi moje nejoblíbenější epizoda. Jinak druhá epizoda byla spíš paranormální, ta skutečně hororová, třeba s nějakou příšerou nás snad ještě čeká:-)

    OdpovědětVymazat
  2. Scéna, kdy si Scullyová stěžuje v obchodě na svůj telefon a co následuje potom je super :)

    OdpovědětVymazat
  3. Koukam,ze tady to definitivne chciplo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chodím sem pravidelně a novinky které se zde objevují si ve směs rád přečtu, ale je pravda že původní stránka byla živější a měla víc společného s celým konceptem gorila/banán, momentální vzhled působí jako každá jiná webovka s filmy. Ikdyž musím uznat že celý spojení filmů a primáta je trochu trollolo :D zajímalo by mě kdo s tím původně přišel a hlavně jak. :-D

      Vymazat
    2. Vzniklo to úplně jednoduše tak, že jsem měl přezdívku Gorilla na všech různých diskusích (lopuch, okoun atd), tak jsem to použil jako název svého webu. Tehdy to byl společně s trailerzone a panáčkem vpodstatě snad jediný takový web, ta komunita byla poměrně malá a koncentrovaná, takže jsem si říkal, že tomu dám navíc i trošku odlišný ksicht než nějaký filmbox, moviebox, filmzine a movieblablka atd:-)

      Vymazat
    3. Tak to jo :-) odlišný ksicht se ti povedl(proč jste o něj vlastně přišli?) a btw díky že to tu udržuješ naživu

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.