sobota 7. listopadu 2015

Téma: Kdo je nejlepší a kdo nejhorší James Bond v historii?

Pokud nebudeme brát různé specifické případy, hrálo James Bonda až dosud šest herců. Kdo z nich byl nejlepší a kdo nejhorší? Nemilosrdně jsme jim to spočítali a výsledek je jasný. A vezmeme to pěkně od nejhoršího k nejlepšímu.

Související články
James Bond: 5 nejlepších bondovek
James Bond: 10 nejlepších záporáků


Na úvod je třeba podotknout jednu věc. To, jaký je kdo Bond, nesouvisí tak úplně s kvalitou jednotlivých bondovek. Proto se taky tento žebříček příliš nekryje s žebříčkem těch nejlepších filmů s agentem 007.

George Lazenby

Nejslabší Bond vůbec. Natočil jednu jedinou bondovku a to přesto, že původně měl smlouvu na sedm filmů. Natáčení ale neprobíhalo hladce a Lazenby se nakonec rozhodl, že už další Bondy točit nebude. Nejspíš by se to ale vzhledem k jeho chování na place stalo tak jako tak. V tajné službě Jejího veličenstva je nicméně vydařená bondovka a svého času šlo dokonce o druhý nejúspěšnější film roku, Lazenby sám ale jako Bond u diváků propadl. Byl to sice fešák (a původně model), naprosto ale postrádal charisma a nebyl ani dobrý herec. Horší už se bude jen těžko hledat.



Daniel Craig

Craigův Bond je rozporuplný. Na jednu stranu jeho buldočí pojetí dobře zapadá do současných trendů (už jsem ten příklad jednou použil, ale musím znovu - zkuste si Brosnana nebo kohokoli jiného představit v úvodní parkourové hoiničce Casina Royale - nefunguje to), na druhou stranu se vizuálně naprosto vymyká zavedeným představám o Bondovi a před třiceti lety by hrál spíš jeho ruského protivníka. Craig navíc působí velmi chladně, takže se těžko věří, že by mu ženy padaly do postele tak rychle a nadsázka je jeho pojetí Bonda také spíš vzdálená (což není asi jen jeho vina). Osobně jeho Bonda respektuji, ale v měření s konkurencí mi nakonec pro něj lepší než předposlední místo nevychází.

Související články:
Recenze: Spectre 
James Bond: 5 nejlepších úvodních písní

Timothy Dalton 

Finální čtveřice je velmi vyrovnaná. Timothy Dalton podle mnoha fanoušků nejlépe odpovídá literárnímu Bondovi. A tak není divu, že v hledáčku producentů byl dlouho. První nabídku odmítl, protože měl pocit, že je na to příliš mladý (bylo mu kolem 25 let), a tak nastoupil George Lazenby. Další přišla začátkem 80. let, ale Dalton řekl Děkuji, nechci, protože nesouhlasil s výrazně nadsazeným pojetím, které v té době producenti společně s Moorem nabízeli divákům. Když pak v osmdesátých letech pro změnu nemohl Pierce Brosnan kvůli seriálu Remington Steel, nabídli producenti Daltonovi roli znovu a tentokrát ji vzal. Jeho Dech života byl úspěšnější než dva předcházející filmy s Moorem a celosvětově také překonal první Smrtonosnou past a Smrtonosnou zbraň.  Nebylo divu, Dalton byl v 80. letech doslova idolem všech divaček (hodně díky jeho roli Rochestera v Janě Eyrové). Skvěle vypadal, byl výborný herec a do Bonda dokázal dát i dostatek tvrdosti (ze všech herců byl Connerymu nejpodobnější charismatem). Jeho dvě bondovky jsou každá úplně jiná a možná, že kdyby jich natočil víc, dopracoval se v žebříčku výš. Okolnosti a právní tahanice kolem Bonda tomu ale nepřály a tak nakonec roli opustil a se dvěma filmy je spíš drobnou mezihrou, která nestačila na dostatečně výraznou stopu v celé sérii.

Roger Moore

Přiznám se, že jako malý kluk jsem ,,moorovky" miloval ze všech nejvíc (to bylo ještě v době před Brosnanem). Spiklenecký a šibalský Moorův pohled, cit pro nadsázku a humor - to všechno pomáhalo z jeho už tak zábavných filmů dělat nenapodobitelné unikáty. I když Moore je dodnes nejstarším herce (je o tři roky starší než Connery), který Bonda hrál, byl to paradoxně on, kdo ho udržel filmově mladého a pomohl najít jeho další polohy, ze kterých se pak čerpalo desítky let. Bylo mu 45, když ho hrál poprvé v Žít a nechat zemřít a 58, když se s ním rozloučil. Natočil s ním rekordních 7 filmů (Connery také, ale Nikdy neříkej nikdy se dá počítat jen napůl) a strávil s ním rekordních 12 let. Bond díky němu zůstal svěží a to je něco, co Moorovi už nikdo neodpáře a také to po něm už nikdo nikdy nezopakuje. V roce 2004 byl v anketě americké filmové akademie zvolen dokonce nejlepším Bondem. U nás to bylo jen na třetí místo, ale těsně.

Pierce Brosnan

Mezi Brosnanem a Moorem to asi jednou provždy bude u mě největší souboj. Jakkoli na Moora nedám dopustit, Brosnan je pro mě ještě o malinký kousek výš. Spojuje v sobě drsnost s přirozenou elegancí a šarmem, má chytrost v očích a k tomu všemu smysl pro humor a nadsázku. Nikdo nevypadá v akčních scénách v saku tak dobře jako Brosnan a nikdo si neumí po sérii výbuchů a rvaček sako a kravatu tak stylově a efektně upravit. Brosnan měl jedinou smůlu a to tu, že přestože jeho filmy byly dobré, žádný z nich snad s výjimkou Zlatého oka nebyl skvělý. Vybavíte si vydařenou honičku na motorce v Zítřek nikdy neumírá, když se odvážete, tak se budete bavit u Dnes neumírej (pro mě jedna z nejzábavnějších bondovek, ale vím, že jsem výjimka), ale kandidáty na kultovní postavení v bondovské sérii tu navzdory skvělému Brosnanovi nenajdete.

Sean Connery

Je to klišé ale Sean Connery byl a je Bond. Strašně bych na první pozici chtěl dát Moora nebo Brosnana, ale na Conneryho zkrátka nemají. Ani v jednom z nich není tolik mužského charismatu a současně elegance. Connery má ve tváři jako Bond tvrdost a díky hluboké vrásce na tváři až krutost, současně ale působí chytře a mazaně (což později zúročil třeba ve Jménu růže a byl proto i hlavním kandidátem na Gandalfa). Je to fešák a umí být galantní, ale nikdo není přesvědčivější v tom, když má být k ženám neúprosný. Mimochodem, aby se po Lazenbyho odchodu vrátil do Diamanty jsou věčné, dostal 1,25 milionu a 12,5% ze zisku. A těch 1,25 milionu komplet věnoval na charitu. Kdybych měl Bonda namalovat (a uměl to), namaluji ho jako Conneryho na plakátech, s lišácky pozvednutým černým obočím, cynickým úsměvem, polonahými bondgirl okolo a bouchačkou v ruce. Zatímco Moore a Brosnan jsou ve srovnání s ním přece jen trochu ,,soft" a Craig zase příliš tvrdý, tady je všechno tak akorát. Ten Skot se pro tuhle roli prostě narodil a jestli ho někdy někdo jako agenta 007 překoná, bude to malý zázrak.




22 komentářů:

  1. 1. Daniel Craig
    2. Pierce Brosman
    3. Roger Mooore
    4. Sean Connery
    5. Timothy Dalton
    6. George Lazemby

    OdpovědětVymazat
  2. 1.Roger Moore
    2.Pierce Brosnan
    3.Sean Connery
    4.Daniel Craig
    5-6.Timothy Dalton, George Lazenby- nějak se nemohu rozhodnout kdo z těch dvou je hlepší

    OdpovědětVymazat
  3. 1. Pierce Brosman
    2. Sean Connery
    3. Timothy Dalton
    4. Daniel Craig
    5. Roger Mooore
    6. George Lazemby

    U Moora je největší problém jeho stáří. Při nejmenším v jeho posledních 3 bondovkách jsem mu to už vůbec nežral. Na akční scény už neměl (navíc příliš okaté používání dublérů) a ženy v jeho okolí musely trpět nějakými otcovskými/dědkovskými komplexy, když byly ochotné se okamžité vrhat na takového páprdu...

    OdpovědětVymazat
  4. Já s článkem souhlasím až na jednu věc, Craiga bych přesunul z pátého místa na druhé. :)

    OdpovědětVymazat
  5. 1. Dalton
    2. Brosnan
    3. Connery
    4. Moore
    5. Craig
    6. Lazenby

    OdpovědětVymazat
  6. 1.Moore
    2.Brosnan
    3.Craig
    4.Dalton
    5.Connery
    6.Lazenby

    OdpovědětVymazat
  7. Nejste vyjímka..Já jsem se u Dnes neumírej bavil královsky ;)

    OdpovědětVymazat
  8. Tradicne klise, Connery na uvod :) Ale v pohode

    Najlepsi Bond je Craig, najhorsi Moore. Suverenne. Lazenbyho nepocitam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klišé vznikají z toho, že nějaká věc, která funguje, se pořád opakuje:-). Ale jen proto, že to je klišé to nemusí být špatně. Na mě ten Connery funguje už od dětství. Craig je ve skvělé formě ve Skyfallu, včera jsem se na to díval znovu, abych si ověřil, že si ten film neidealizuji a že naopak nekřivdím v recenzi Spectre. Ale pořád mi to z toho vychází a jak kdesi psali: Spectre je ,,lazy moviemaking" a dokonce nejen ze strany Mendese, ale i ze strany Craiga, který tam zjevně do toho nedává tolik, je tam odulejší a v horší fyzické formě, prostě se mu moc nechtělo (podle mě). Takže nejlepší? Ne:-) Ale Skyfall je určitě jedna z nejlepších bondovek, Craig je tam skvělý a dokonce i ten Javier Bardem mi tam přišel teď s odstupem dobrej, Waltz je vedle něj úplně čajovej.

      Vymazat
  9. 1. Craig
    2. Brosnan
    3. Dalton
    4. Connery
    5. Lazenby
    6. Moore

    Nechápu jak tolik lidí může mít na prvním místě Moora, vždyť ten člověk byl starej už když s Bondem začínal a pro poslední díl měl plastiku. Jako akční herec byl hroznej a všechny jeho filmy snad s vyjímkou Moonrakera nebo Vyhlídky na vraždu byly tempem hrozně pomalý. Na Craiga tedy nemá ani omylem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Roger moore až tak starej nebyl sean connery vypadal na tom ještě hůř vyhledej si rok 1973 sean connery vs roger moore a to je sakramensky rozdíl

      Vymazat
    2. Roger moore až tak starej nebyl sean connery vypadal na tom ještě hůř vyhledej si rok 1973 sean connery vs roger moore a to je sakramensky rozdíl

      Vymazat
    3. Roger moore až tak starej nebyl sean connery vypadal na tom ještě hůř vyhledej si rok 1973 sean connery vs roger moore a to je sakramensky rozdíl

      Vymazat
  10. No ono vše ohledně Bonda a jeho oblíbeností ja taky dano tím kdo v jaké éře vyrůstal, ja mam rad snad všechny bondovky jen moonraker mi přišel uz přes čáru. Ja se narodil v roce 1990 a pro me byl vždy Bondem Brosnan. Dnes uz to mam jinak na prvním mam Craiga, je to proste agent kterého si v dnešní dobe představuji jako reálného. Co platilo na lidi v 60, 80, dneska uz proste netáhne a proto taky z bonda trochu vyplavali ty techno-hračky. Druhého mám Brosnana, třetího Daltona s Conerym (tyhle dva my přijdou dost podobni) pak Moore a poslední Lazenby, i když ve službách jejího veličenstva nebyl vůbec špatný film, ten konec se zabytím manželky podle me herecky fakt nedával.

    OdpovědětVymazat
  11. 1.Graig
    2.Dalton
    3.Brosnan
    4.Connery
    5.Moore
    6.Lasenby

    OdpovědětVymazat
  12. 1.Conery
    2.Brosnan
    3.Craig
    4.Dalton
    5.Moore
    6.Lazenby

    OdpovědětVymazat
  13. 1. Craig
    2. Conery
    3. Brosnan
    4. Lazenby
    5. Dalton
    6. Moore

    OdpovědětVymazat
  14. 1. Moore
    2. Brosnan
    3. Craig
    4. Lazenby
    5. Dalton
    6. Connery

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.