neděle 13. září 2015

TOP 10 nejlepších filmových adaptací knih Stephena Kinga

Stephen King dostal tento týden od Baraky Obamy nejvyšší vyznamenání, jaké může v USA spisovatel za svoji práci dostat. A protože na Kingovi si na gorille ujíždíme, pojďte se společně s námi podívat na to, které projekty inspirované dílem krále knižního hororu nám přirostly k srdci.

Stůj při mě (1986)

Ještě než přišel Frank Darabont, byl autorem těch nejlepších filmových adaptací Kingových knih Rob Reiner. A Stůj při mě / Stand By Me patří dodnes k těm nejlepším Kingovkám na plátně. Ostatně, tak film označuje i sám King a to není úplně běžné, vzhledem k tomu, že například kritikou opěvované Osvícení King vážně nemusí. Reiner z Kingovy novely Tělo vyhmátl všechno, co na ní fungovalo - atmosféru, příběh dospívání a kamarádství i napětí a navrch přidal skvělé obsazení. V dětských rolích se objevili mimo jiné River Phoenix a Kiefer Sutherland - oba v nejlepší formě. Pokud chcete vzpomínat na Rivera Phoenixe a jeho talent, moc lepších filmů nenajdete, tenhle překračuje stejně jako novela žánr hororu.



Christine (1983)

Na počátku 80. let byl John Carpenter režisérskou hororovu hvězdou. Jeho Halloween v podstatě definoval žánr slasheru, nicméně z dnešního pohledu překvapivě se příliš nedařilo jeho dalšímu filmu The Thing. A tak sáhl v roce 1983 po adaptaci úspěšné Kingovy knihy o vražedném autě. Dohromady dal na tehdejší dobu hvězdný cast Keith Gordon, John Stockwell, Alexandra Paul a Harry Dean Stanton a natočil film, který dnes naopak bývá zbytečně opomínán. Christine je velmi věrnou a působivou adaptací Kingova románu. Na dnešní dobu zřejmě divákům vadí pomalejší tempo, ale kdo četl knihu, film si užije.



Mlha (2007)

Tajemná mlha a svérázná skupina lidí uvězněná v obchodě. Prostá zápletka, které vyústila v působivý film, který sice umí být strašidelný díky monstrům, které vás v mžiku rozcupují na kusy, ale nejvíce děsivé je chování některých osob, v momentě, kdy jim jde o krk. To prostě King umí, nabídnout postavy, na které se v dobrém i ve špatném slova smyslu nezapomíná. A nutno poznamenat, že pokud se adaptace Kingovy knihy ujme Frank Darabont, je kvalita zaručena. I když pravda, finále je z těch, které buďto milujete nebo nenávidíte. Nic mezi.



Nadaný žák (1998)

Po úspěchu Obvyklých podezřelých sáhl Brian Singer po jedné z nejlepších novel, jaké kdy King podle mého soudu napsal. Nadaný žák je brilantní studie patologického vztahu dvou lidí - mladého chlapce a bývalého nacisty. Ačkoli film ale nepatří k tomu úplně nejlepšímu co podle Kinga bylo natočeno a chybí mu alespoň jedna skutečně kultovní scéna, v top tenech se nakonec většinou objevuje. Herecké výkony obou zúčastněných a kultivovaná a precizní Singerova režie film oproti ostatním Kingovským adaptacím tahají film mezi to nejlepší a určitě stojí za to ho vidět. Těch 79% na csfd.cz zkrátka není jen tak pro nic za nic.



Carrie (1976)

Podívaná o utlačované dívce, která žije v područí své tyranské matky není vlastně pravověrným hororem, ale spíše psychologickým dramatem s hororovými prvky. Asi se u filmu nebudete bát, ale herecké výkony v čele s Sissy Spacek vás usadí na zadek. Mimochodem, jde o první filmovou adaptaci Kingovy knihy.



Misery nechce zemřít (1990)

Psychopatické postavy jdou Kingovi na výbornou. Jasným důkazem je komorní podívaná Misery nechce zemřít, ve které jedna velká fanynka (Kathy Bates) dá najevo svému idolu, že pokud nehodlá respektovat její přání, dopadne to pro něj špatně. Kathy Bates si za svůj výkon odnesla Oscara a byla zařazena mezi nejlepší filmové záporáky, jednoduše se dočkala chvály (a to zasloužené) ze všech stran.



Zelená míle (1999)

Jak už bylo zmíněno, spojení Darabont a King zatím vždy fungovalo na výbornou. A pokud o tom někdo pochybuje, tak neviděl Zelenou míli. Je poměrně paradoxní, že jedny nejlepších filmů, které vznikly na motivy knih Kinga, nejsou přímo z hororového žánru. Zelená míle sice obsahuje určité mysteriózní prvky, ale ve svém jádru je to dojemné vězeňské drama plné zajímavých postaviček. Samozřejmě, film by nebyl tak působivý, nebýt vynikajících hereckých výkonů představitelů hlavních i vedlejších postav.



Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

A něco podobného platí i pro Vykoupení z věznice Shawshank. Strhující herecké výkony jsou velkým pozitivem tohoto dojemného lidského dramatu ze světa za mřížemi. Film je často obdivován za pořádnou porci lidskosti a právem. Jde o opravdu emocionální (ale ne nesnesitelně patetickou) podívanou, na kterou se jen tak nezapomíná.


Osvícení (1980)

Intenzivní útok na psychiku diváka, takový je film Osvícení. Ten nepostrádá silné hororové aspekty, vlastně patří k tomu nejlepšímu, co žánr nabízí. A velkou zásluhu na tom mají vynikající Jack Nicholson v hlavní roli a svérázná režie Stanleyho Kubricka. Nutno ale poznamenat, že King nebyl z hrané verze vysloveně nadšen. Vyjádřil se v tom smyslu, že nejde o dobrou adaptaci. Důvodem bylo to, že byly ignorovány určité motivy (rozpad rodiny, alkoholismus) a výrazně potlačeny nadpřirozené prvky. Jeho nespokojenost s filmem se sice časem snížila, ale ne úplně. Například v souvislosti s prací na knize Doctor Sleep prohlásil: "... samozřejmě tu byl film Stanleyho Kubricka, který si zřejmě mnozí pamatují, z důvodů, kterým nikdy plně neporozumím, jako jeden z nejděsivějších filmů, které kdy viděli."




Váš film

Pokud jste dobře počítali, ve skutečnosti je v tomto žebříčku pouze devět filmů. Ten desátý necháváme na vás. Za nás je kandidátů hned několik, ale žádný není jasný. Kultovní béčkový Running Man s Arnoldem Schwarzeneggerem (který ale nemá s předlohou moc společného), 1408, Mrtvá zóna, Dolores Claibornová - vyjádřete se v diskusi.



4 komentářů:

  1. Jako desátý film bych dal kingovo To.

    OdpovědětVymazat
  2. Hodně znepokojující byl také Řbitov zvířátek a také výborná adaptace Mrtvá zóna.

    OdpovědětVymazat
  3. Mrtvá zóna je asi moje nejoblíbenější Kingova kniha, ale Christopher Walken mi tam v hlavní roli úplně nesedí, i když hraje výborně. Moc psycho obličej:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Řbitov zviřátek dle mého názoru v té filmové podobě vydařený moc není. Knížka staví hlavně na postavách a vztazích mezi nimi, které se dostanou do hororové situace, ve které má čtenář o postavy strach. To se ve filmu nepodařilo vytvořit.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.