pondělí 28. září 2015

Hvězdy našeho mládí: Leon - Co dělají a jak vypadají herci ze skvělého francouzského thrilleru?

Jak jsou na tom hvězdy z jednoho z nejlepších filmů Luca Bessona?

Film, který nastartoval kariéru Natalie Portman, měl premiéru v roce 1994 a stal se z něj úspěch jak po stránce kvality, tak z komerčního hlediska. Při rozpočtu 16 milionů dolarů si odnesl více než 45 milionů dolarů, což se sice může zdát málo při srovnání s hollywoodskými blockbustery, ale na poměry evropského (byť anglicky mluveného) filmu, jsou to více než slušné výsledky.


Leon se dočkal několika nominací na různé ceny a některé si odnesl, například Českého lva za nejlepších cizojazyčný film.

Původně se počítalo s tím, že vznikne pokračování, ve kterém se vrátí Natalie Portman. Luc Besson začal pracovat na scénáři, režii měl mít na starosti Olivier Megaton, ale z plánu nakonec sešlo a asi můžeme být rádi. Těžko čekat, že by se dvojka mohla měřit s prvním filmem.

Jean Reno/Leone Montana

Jeden z nejvýraznějších francouzských herců si nemůže stěžovat na to, že by neměl po Leonovi dost práce. Právě naopak. A nabídky chodily jak od francouzských tvůrců, tak od amerických. Objevil se tak v několika zajímavých projektech jako je Mission: Impossible (1996), Ronin (1998) nebo Godzilla (1998). A mohl mít na kontě i kultovní roli, ale odmítl si zahrát agenta Smitha v Matrixu (1999). V roce 2000 si zahrál v úspěšném thrilleru Purpurové řeky, následovaly žánrově odlišné filmy jako Drž hubu! (2003) nebo Hotel Rwanda (2004). Jistě jste si ho všimli i v Šifře mistra Leonarda (2006). Ve stejném roce se objevil v nové verzi Růžového pantera. V tempu nepolevuje ani v posledních letech, za zmínku stojí například drama Avis de mistral (2014). Jean se věnuje i dabingu, kromě filmů (Lví král), také videoher (Onimusha 3). Reno je potřetí ženatý a má dohromady šest dětí.



Natalie Portman/Mathilda

Pro Natalie byla role v Leonovi zlomová, ale nepotkal ji osud hromady dětských hvězd a to, že "zmizí" v zapomnění. Naopak, její hvězda dál stoupala. V devadesátých letech na sebe přitáhla hodně pozornosti díky prvnímu dílu nové trilogie Hvězdných válek, získala také nominaci na Zlatý glób za roli ve filmu Kdekoli, jen ne tady (1999). A to si v něm původně ani nechtěla zahrát, protože její postava v ní měla mít sexuální scénu. Tvůrci to ale změnili. Na počátku nového tisíciletí se rozhodla soustředit hlavně na studium psychologie na Harvardu. Pokud jde o herectví, tak si dala oddech (vyjma dalších dílů Hvězdných válek a několika divadelních produkcí). V roce 2005 si zahrála ve Formanových Goyových přízracích nebo v povedené podívané V jako Vendeta. V roce 2008 si vyzkoušela režii díky krátkému filmu Eve. Novou dekádu odstartovala ve velkém stylu a to filmem Černá labuť (2010). Za svůj výkon získala jak Zlatý glób, tak Oscara. O rok později se vrátila do blockbusterových vod s komiksovou adaptací Thor. V roce 2013 se objevilo pokračování s podtitulem Temný svět a kromě toho byla k vidění například Knight of Cups (2015). Kromě herectví je Natalie občas tváří známých značek jako je Dior a je také politickou aktivistkou. Bojuje za ochranu zvířat, proti chudobě a angažuje se podpoře Demokratů. Herečka je vdaná za tanečníka Benjamina Millepieda, se kterým se setkala při natáčení Černé labutě, v roce 2011 se jim narodil syn Aleph.



Gary Oldman/Norman Stanfield

Gary měl očividně s francouzskými filmaři dobré zkušenosti, takže v roce 1997 kývl na nabídku objevit se v dalším Bessonově projektu Pátý element. A žánru sci-fi zůstal věrný i v následujícím roce, zahrál si v ne zrovna chválené, ale relativně úspěšné podívané Ztraceni ve vesmíru. Ve stejném roce stihl ještě zatopit prezidentovi Spojených států amerických v Air Force One. Následovalo několik dalších projektů (Hannibal), které byly docela zajímavé, ale nejvíce diváků asi zaujal díky roli v sérii Harry Potter, kde se začal objevovat v roce 2004. Ještě předtím ale získal nominaci na Emmy za svůj výkon v seriálu Přátelé. Na další výraznou roli si musel počkat do roku 2008, kdy byl obsazen do další veleúspěšné série, tentokrát "Batmanovské". Z poslední doby je také možné jmenovat Kung Fu Pandu 2 (2011), kde byl slyšet jeho hlas, Úsvit planety opic (2014) nebo Robocop (2014). Produkci, režii a scenáristickou práci si Gary vyzkoušel díky fílmu Pouze vnitrožilně (1997). Projekt obdržel několik prestižních ocenění. Oldman je také nadšený hudebník, zpívá a hraje na několik nástrojů. Gary je aktuálně svobodný, v tomto roce se rozvedl. Herec má tři děti.

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.