čtvrtek 3. září 2015

Čelisti: Chystá Steven Spielberg novou verzi?

A co Návrat do budoucnosti, také na něj přijde řada?

V záplavě komiksových filmů by se mohlo zdát, že utichla vlna rebootů, restartů, remaků, spinoffů a kdovíčeho ještě. Ale pravdou je, že Hollywood nehodlá v předělávkách polevit. Tentokrát přišla řeč na dvě kultovní podívané a to legendární Čelisti (1975) a Návrat do budoucnosti (1985).

Steven Spielberg prý pracuje společně se společností Universal na potencionálních rebootech obou filmů (sérií).

Nebylo by to poprvé, co by se režisér původní verze vrhl i na novou podobu (Čelisti režíroval, Návrat do budoucnosti produkoval), ale není to úplně běžné. Obvykle je to ale dobrá věc, filmař tak má šanci si pohlídat, aby to alespoň nedělalo ostudu předloze.

Režisér Návratů do budoucnosti Robert Zemeckis ovšem nedávno prohlásil:

"K tomu prostě nedojde, dokud nebudeme já a Bob (Bob Gale, scenárista všech tří filmů, pozn. redakce) mrtví a jsem si jistý, že potom to udělají, tedy, pokud tu není způsob, jak by tomu dědicové zabránili. Myslím tím, že pro mě je to nehorázné. Speciálně, když je to dobrý film. Je to jako prohlásit ´Pojďme natočit remake Občana Kanea. Kdo si zahraje Kane?´ Co je to za pošetilost, co je to za šílenost? Proč by to někdo dělal?"

Pro peníze Roberte, pro peníze. Ale pravdou je, že podle dostupných informací Robert a Bob mohou vzniku nových filmů zabránit a oni ho sveřepě odmítají už od dob třetího dílu. Těžko říct, jestli se Universalu podaří najít cestu, jak to obejít (animáč, případně seriál?). Nebo se možná Spielberg pokusí dvojici přesvědčit? Uvidíme, co má filmová společnost v plánu.

Pokud jde o Čelisti, tak všichni víme, jak dopadla tři pokračování (hrozně) a není divu, že se dosud Spielberg odmítal k tématice vrátit. Ale zřejmě začíná pomalu měnit názor. Samozřejmě, nemusí na filmu nezbytně pracovat jako režisér, ostatně, v poslední době produkuje každý druhý seriál, tak proč k tomu nepřidat další Čelisti.

Zřejmě ale čeká na to, až uzraje čas. Je si vědom toho, že se filmová branže pohybuje v jakýchsi cyklech:

"Byli jsme u toho, když zemřel western a přijde čas, kdy se superhrdinské filmy vydají stejnou cestou. To neznamená, že tu nebude další příležitost pro návrat westernu a superhrdinské filmy se také jednoho dne vrátí. Samozřejmě, teď je superhrdinský film naživu a daří se mu. Já jen říkám, že tyhle cykly mají omezený čas, pokud jde o populární kulturu. Přijde den, kdy mytologické příběhy budou vytlačeny jiným žánrem, o kterém možná nějaký mladý filmař zrovna přemýšlí a objeví ho pro nás."

No uvidíme, co se chystá. Aktuálně Spielberg pracuje na filmu Most špiónů, který uvidíme na začátku prosince.

Stáli byste o nové Čelisti nebo Návrat do budoucnosti?

1 komentářů:

  1. To sem teda zvedavy,za novou verzi bych byl rad,zajimalo by me nove zvarneni v dnesni dobe. Celisti je ma srdcovka,ma ji doma i na bluray ve steelboku, ale zarazi me ze by se Spielberg do toho dal,bo kdysi rekl ze nenatoci nikdy vice zadny film na mori,protoze to byla jedna z jeho nejtezsich veci,tocit na vode. Tak uvidime.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.