středa 10. června 2015

TOP 5: Nejvýdělečnější filmy Stevena Spielberga

Jeden z nejvýraznějších režisérů točí (nebo spíše točil, v poslední době občas ujede) nejen skvělé, ale obvykle také velmi finančně úspěšné filmy. Které z jeho projektů zabodovaly nejvíce?

Zítra dorazí do kin další přírůstek do "jurské" série, za jejíž vznik vděčíme Stevenu Spielbergovi. Ten na plátna kin vyslal hromadu povedených projektů. Které z nich jsou nejúspěšnější z ekonomického hlediska?

5. Válka světů (2005)

Hodnocení ČSFD: 72 %
Hodnocení IMDb: 6,5/10
Hodnocení Rottentomatoes: 7/10
Hodnocení Metacritic: 73 %

Sci-fi žánr Stevenovi jde, o tom není sporu. A ani Válka světů nedopadla špatně. Tedy, až na finální rozuzlení, které je dokonce často zmiňováno jako jedno z nejhorších. Ale pokud pomineme ne úplně ideální zápletku s nemocí, která vyřeší mimozemskou invazi, tak můžeme prohlásit, že se Válka světů povedla. A uspěla i z finančního hlediska, když si odnesla pěkných 591,75 milionů dolarů z celého světa. Rozpočet byl 132 milionů dolarů.

4. Ztracený svět: Jurský park (1997)

Hodnocení ČSFD: 66 %
Hodnocení IMDb: 6,5/10
Hodnocení Rottentomatoes: 5,7/10
Hodnocení Metacritic: 59 %

Po výtečném prvním dílu přišel Ztracený svět, který bezpochyby kvalit svého předchůdce nedosahoval. Ale obrazově se bylo stále na co dívat, takže diváci rozhodně s návštěvou kina neváhali a vydali se do sálů ve velkém. Nakonec se tak film mohl pochlubit pěknými 618,64 miliony dolarů při rozpočtu 73 miliony dolarů.

3. Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008)

Hodnocení ČSFD: 72 %
Hodnocení IMDb: 6,2/10
Hodnocení Rottentomatoes: 6,9/10
Hodnocení Metacritic: 65 %

Spojení Spielberg a mimozemšťané obvykle funguje. Ale ne vždy, když se na něj Steven spolehnul, to dopadlo skvěle. Například v zatím posledním Indiana Jonesovi nebyl úplně nejlepší nápad vsadit právě na návštěvníky z vesmíru a mnozí diváci zrovna to filmu vyčítali (a nebyli nadšení ani z létající lednice). I tak se ale z filmu vyklubal třetí nejúspěšnější projekt ze Spielbergovy dílny, když ukončil své tažení kiny s úctyhodnými 786,6 miliony dolarů. Rozpočet byl 185 milionů.

2. E.T. - Mimozemšťan (1982)

Hodnocení ČSFD: 83 %
Hodnocení IMDb: 7,9/10
Hodnocení Rottentomatoes: 9,1/10
Hodnocení Metacritic: 94 %

Jeden z nejoblíbenějších zástupců sci-fi žánru, ve kterém roztomilý mimozemšťan hodlá telefonovat domů a rád předvádí svůj svítící prst, patří k nejúspěšnějším Spielbergovým "dítkům". A zaslouženě. Nesnažte se tvářit, že jste u něj občas nenatahovali a neměli na krajíčku. I na pěkné tvrďáky muselo zabrat, když E.T. pomalu umíral. Ale nakonec vše dobře dopadlo a to platí i pro výsledky filmu, který získal 792,91 milionů dolarů. A to byly náklady pouhých 10,5 milionů. Nutno ale poznamenat, že se E.T. dočkal dvou znovuuvedení a to v letech 1985 a 2002. Také prý jde o jeden z prvních filmů, jehož výsledky byly ovlivněni pirátstvím. Důvodem bylo to, že se na uvedení v některých kinech čekalo příliš dlouho a tak se pár nadšenců rozhodlo, promítat pirátskou kopii na vlastní pěst. Ale s ohledem na tržby se dá říct, že kvůli nim tvůrci určitě nepřišli na buben.

1. Jurský park (1993)

Hodnocení ČSFD: 83 %
Hodnocení IMDb: 8/10
Hodnocení Rottentomatoes: 8,3/10
Hodnocení Metacritic: 68 %

Jen jeden film, za kterým stojí Spielberg, zvládl překonat hranici jedné miliardy dolarů (1,03 miliardy dolarů, abychom byli přesní) a to technicky brilantní Jurský park, na který většina z nás zírala s otevřenými ústy a divila se, jak je možné, že ti dinosauři na plátně vypadají jako "živí". Nutno ale upozornit, že i Jurský park se dočkal znovuuvedení a to ve 3D. Konkrétně v roce 2013 si mohli diváci užít nové verze. Po sečtení všech tržeb se Jurský park stal sedmnáctým nejvýdělečnějším filmem všech dob. A to nebyl extra drahý, vyšel jen na 63 milionů dolarů.

Myslíte, že to Spielberg pořád "má" nebo už není tak šikovný jako kdysi?

6 komentářů:

  1. No tak šikovný-nešikovný...šikovný on nepochybně pořád je a jeho nové filmy pořád jsou přinejmenším po té technické stránce na vysoké úrovní což je ale poslední dobou většinou jeho jediný zaručený standard.

    Ne snad že by ted Steven točil nějaké vyloženě špatné filmy ale zkrátka když jsem jako dítě na jeho nejslavnějších kouscích vyrůstal(první park viděný dětskou optikou je patrně doted největším zážitkem který jsem v kině kdy zažil) tak to byl někdo kdo nejenže točí skvělé filmy jak na běžícím pásu ale navíc se téměř každý z nich rychle stával kultovní klasikou(a na tom statusu dodnes nic neztratili) a sem tam dokonce menší či větší filmovou revolucí.Především na přelomu 80 a 90 let byl pro mě Spielberg zaslouženě něco jako Bůh.Ale dnes?Dnes už je to "jen" Bůh v důchodu a podle toho vypadají i jeho současnější kousky.

    Já věřím že Spielberg je natolik dobrý a legendární filmař že v sobě pořád má moc alespon jednou ještě vytvořit nějakou tu skvělou klasiku a snad to nakonec příjde ale jinak naprostá většina jeho nejnověších filmů jakoby postrádala tu nezaměnitelnou jiskru(či jak to nazvat)kterou měla jeho dřívější tvorba.

    OdpovědětVymazat
  2. A vždycky jsem snil o tom že by točil STAR WARS.Ale ideálně ten mladý Spielberg ne ten současný poněkud vybledlí.Proto jsem spokojený s volbou J. J. Abramse protože ten my stylem vždycky připomínal mladého Spielgerga takže je nejblíž k tomu co jsem si přál.

    OdpovědětVymazat
  3. U té Války světů mi příjde zvláštní tvrdit, že rozuzlení bylo zklamání, když ten záník mimozemšťanů je takový i v knižní předloze. To je jako by mi někdo řekl, že filmovej Titanic pro něj byl na konci zklamáním, protože se Titanic na konci potopil :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem netušil, že se Titanic potopí. Příště prosím POZOR SPOILER. Děkuji.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.