pátek 15. května 2015

TV RECENZE: Agents of S.H.I.E.L.D. - Z nemastné neslané podívané se vyklubala prvotřídní zábava

Druhá řada nechává zapomenout na chyby té první. !!!POZOR, VELMI MÍRNÉ SPOILERY!!!

Nepatřím k těm, kteří by byli první řadou (respektive její první polovinou) Agents of S.H.I.E.L.D. vysloveně zklamaní (recenze), ale i já jsem s ní měl pár problémů. Především mi vadilo, že se seriál vyhýbal zakomponování postav s nadpřirozenými talenty, přestože nepopíral, že je zasazen do světa, kde se prohání bohové z Asgardu a podobné bytosti.

Také příběh nebyl zrovna ideální. Zpočátku se děj zrovna nehnal kupředu a šlo spíše o takovou seznamovačku se sympatickým týmem okořeněnou o Whedonovskou rozvernost. A na tom by nebylo nic špatného, pokud by se scénář vydal nějakým zajímavějším směrem a nepřešlapoval na místě.

K tomu ale došlo relativně pozdě. A to v návaznosti na události v Captain America: Návrat prvního Avengera. Ovšem, poté se z Agentů stala hodně povedená podívaná, která měla vše, v co jsem od počátku doufal. Na jedné straně sympatický tým a slušnou porci humoru, na té druhé propracovanou zápletku.

Dalo se tak očekávat, že pro děj druhé řady zůstane Návrat prvního Avengera odrazovým můstkem. A chvíli to opravdu platí. Hydra a její působení v S.H.I.E.L.D.u je dál alfou a omegou dění a je to dobře, protože jde o námět, který by neměl být odbytý.

Ale následně Agenti vyrazí vlastní cestou a to takovou, která jistě potěší mnoho komiksových fanoušků. Zaměří se na existenci Inhumans.

Pokud náhodou netušíte, o koho jde, tak jsou to lidé, kteří díky genetickým pokusům mimozemské rasy Kree, disponují unikátními talenty. Je ale nutné je aktivovat s pomocí takzvané mlhy Terrigen.

Dané schopnosti tak mají "technologický" (nebo v tomto případě spíše biogenetický) základ, ale seriál už se nebrání faktu, že jsou mezi námi bytosti, které mají speciální moc.

A Agentům tento přístup opravdu prospěl. Také proto, že se na existenci Inhumans nahlíží ze dvou úhlů. Někteří věří, že mohou být lidstvu prospěšní a odmítají je považovat za hrozbu jen proto, že jsou "jiní", druzí se jich obávají už jen z principu a všechny hází do jednoho pytle.

Inhumans jsou bezva

Inhumans mají ve druhé řadě výraznou roli a díkybohu za to. Jejich historie, schopnosti a obecně jejich společenství jsou načrtnuty zajímavě. Máme možnost poznat víc z jejich životů, představeny jsou nám postavy s fajn talenty a navíc, díky odhalení existence Inhumans získá spousta událostí z první řady hlubší smysl.

Dobrý nápad byl udělat ze Skye (Chloe Bennet) jednu z nich. Na jedné straně je agentkou S.H.I.E.L.D.u, jejímž úkolem je chránit svět před hrozbami jako jsou bytosti s unikátními talenty, na té druhé je sama někým, kdo mávnutím ruky dokáže zabít člověka.

Skye (respektive Daisy, tak zní její pravé jméno) se potýká s vnitřním rozkolem, kdy se snaží obě strany přesvědčit ke spolupráci, ale současně musí být připravena na to, že se bude muset přidat k jedné frakci.

Ale nejen ona řeší různé problémy. Druhá řada je o poznání méně "veselá a hrává". A přestože nemám nic proti "marvelovskému nadhledu", který je běžnou součástí jeho projektů, jsem rád, že byl v aktuální řadě utlumen.

Stále je tu dost humoru a skvělých hlášek, ale Agenti dospěli a jsou o poznání vážnější. Ne, že bychom z toho měli psychologické drama, ovšem odhalíme více ze života a minulosti jednotlivých hrdinů a díky tomu získají lidštější rozměr.

K obsazení nám přibylo několik nováčků, jako je Lance Hunter (Nick Blood) nebo Bobbi "Mockingbird" Morse (Adrianne Palicki) a jde o fajn přírůstky, kteří se do týmu zařadí přirozeně a nenásilně.

Tvůrci se také rozhodli zbavit jedné hlavní postavy a musím poznamenat, že to byl dobrý krok, protože už od první řady nebyla pro děj zrovna důležitá a i ve druhé působila poněkud zbytečně.

Patnáct minut slávy skoro pro každého

Na scéně se pohybuje i několik vedlejších postav a je docela příjemné překvapení, že je jich sice dost, ale jen málokterá je pouze "křoví". Většina z nich sehraje v příběhu výraznější roli. Zamrzí snad jen to, že filmaři nedali více prostoru Isabelle Hartley (Lucy Lawless).

Opravdu zazáří Kyle MacLachlan jako Calvin Johnson. Ten je v roli otce Daisy  jednoduše neodolatelný. Vysloveně si to užívá a jeho ztvárnění milujícího rodiče/šílence je naprosto odzbrojující.

Rodinné peripetie a milostné vztahy mají i ve druhé řadě dost prostoru, ale nejsou zbytečně sentimentální a nesnaží se z diváka vymámit emoce. Jen málokterý vztah v seriálu je "klasický" a je to velké plus. Rodinné a romantické zápletky navíc ještě více pomáhají s tím, zjistit něco více o daných postavách, takže jsem s nimi vůbec neměl problém.

Ale samozřejmě většinu času se tu nebude někdo objímat a sledovat západ slunce. Jde o špionážně/akční seriál a akce (a to hodně povedené) je tu opravdu více než slušné množství. Přestřelky a především pěstní souboje jsou skvělé. Nejen, že jsou choreograficky a střihově opravdu precizní, ale také se nespoléhá jen na dubléry (i když ti také hodně pomáhají). Do rvaček se často zapojují sami herci.



Málokterý aktuálně běžící seriál se může pochlubit tak povedenými akčními momenty, dočkáme se hned několika skvělých bitek.

Nezapomnělo se ani na povedené triky. Ty nejsou vždy úplně dokonalé, ale na poměry televizní tvorby jde o hodně slušnou práci.

Všichni jsme členové jedné velké rodiny

Zatímco během první řady reagovali Agents of S.H.I.E.L.D. na to, co se odehrálo v Captain America: Návrat prvního Avengera, ve druhé řadě odrážejí události z Avengers: Age of Ultron (recenze). Ale provázání tentokrát není až tak silné. Není nezbytné zhlédnout Avengers, aby bylo jasné, co se děje v Agentech a naopak.

Oba projekty fungují jako součást jednoho velkého celku a současně stojí na vlastních nohách. A tak to má být. Pokud jste viděli Age of Ultron, užijete si pár pomrknutí v Agentech, ale jestliže jste v kině nebyli, tak to nevadí (přesto to doporučuji, jinak vám totiž unikne pár ne úplně podstatných, ale určitě zajímavých pojítek).

Ke druhé řadě nemám větších výhrad. Agenti si udrželi styl, na který začali spoléhat ve druhé polovině první řady a díky tomu jsou lepší a lepší. Nezbývá než doufat, že už schválená třetí řada přiláká více diváků. Seriál si to určitě zaslouží. Už jen za skvělé finále druhé řady, které bylo opravdu epické a hodně navnadilo na pokračování.

Verdikt:

Nárůst kvality, kterého jsme byli svědky ve druhé polovině první řady nebyla náhoda. Druhá sezóna je toho jasným důkazem. Agents of S.H.I.E.L.D. jsou dospělejší, o něco vážnější (přesto stále vtipní) a přišli s vlastní a hodně lákavou zápletkou, která se točí kolem proslulých Inhumans. Kladem jsou i nové postavy a to, že lépe poznáme ty původní. Triky a akční scény pak zůstaly na vysoké úrovni. Stručně řečeno, seriál si udržel pozitiva první řady a zbavil se toho, co nebylo úplně ideální. Možné to bude odvážné tvrzení, ale aktuálně jsou Agenti jedním z nejzábavnějších komiksových projektů na obrazovkách.

Hodnocení: 9/10

9 komentářů:

  1. Nevim na co kouká tady pan Lysý, ale já na tu kravinu koukám jen kvůli propojenosti s filmy. Příšerný postavy, nudné a nelogické zápletky a celkové seriál k zblití od začátku do konce. Někdy jsem dokonce nucen přetáčet stupidní dialogy, protože bych se jinak propadl studem do země. Všechno je extrémně předvídatelný a připomíná mi to slohy psaný osmiletým děckem. Ale pokud se přes to všechno dokážete přenýst, pak můžete dát na radu tady pana Lysého.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pořád lepší než ostatní komiksoví seriály z normálních stanic

      Vymazat
    2. Tak pokud jste vy, v osmi letech, psal takové scénáře, tak smekám. V tom případě snad ale není nutnost psát sem jako anonym. Zřejmě budete nějaký známý spisovatel či scénárista, který vyhrál už pár Pulitzerů. Nestyďte se!
      Také se zdá, že vám časté sledování pořadu „Volejte Věštce“ opravdu dalo nějaké věštecké schopnosti, vzhledem k tomu, že se vám zápletky zdají předvídatelné.
      Nebudu se tady s vámi hádat a snažit se vás přesvědčit o opaku. Konec konců, vkus je dost subjektivní věc, někdo ho má…mno a někdo zase ne (u vás je zřejmé, že se vám ho moc nedostalo). A to, že je váš názor špatný a měl byste se za něj stydět, snad cítíte v hloubi duše sám.
      K seriálu samotnému, já sem se přes nic přenášet nemusel. Letos na mě čekal seriál se zajímavými zápletkami, skvělými charaktery, dobrými herci, vtipnými dialogy a mnohým dalším. Já se tedy ve všem s názory pana Lysého shoduji.

      Vymazat
    3. Jakou "radu" máš na mysli Anonyme?Ty co patrně všechno znáš a víš nejlépe?V té recenzi vidím jen osobní názor recenzenta ne "radu".Jestli tě seriál nezaujal tak je to samozřejmě tvé právo ale stavět se k tomu tak bohorovně a navíc psát věty jako"Někdy jsem dokonce nucen přetáčet stupidní dialogy, protože bych se jinak propadl studem do země"...jinými slovy některé z těch stupidních dialogů jsi ani neslyšel každopádně máš jasno v tom že byly stupidní.Byl by z tebe "parádní" recenzent.A sledovat seriál který se mě přitom vůbec nelíbí jen kvůli občasné propojenosti s filmy?To taky zírám...

      Vymazat
  2. Pan Lysý nic neradí, pan Lysý jen vyjadřuje svůj názor, který je v tomto případě blízký tomu, který mají i zahraniční recenzenti, takže v tom pan Lysý není osamocen. Ale chápu, že seriál nemusí sednout každému, s tím nemám problém.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. pořád lepší než ostatní komiksoví seriály z normálních stanic

      Vymazat
  3. Pan Lysy ma pravdu, v ramci komiksovej zabavy ide o vynikajucu zalezitost. ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Vy jste tady s tema serialama horsi nez moje babicka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. neznám babičku, tak nemůžu porovnat

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.