pátek 8. května 2015

Nova chystá druhého Masterchefa! Co by měla změnit?


Jak zkvalitnit populární kuchařskou soutěž?

Česko-slovenská verze populárního Masterchefa se na obrazovkách Novy a Markízy, tedy dvou nejsilnějších komerčních stanic ve svých zemích, objevila v roce 2012. Tehdy se ale tvůrcům tuto show nepovedlo adaptovat správně. A jelikož včera Nova oznámila, že na podzim chystá druhou řadu soutěže, máme pro ni několik rad a připomínek. Některých záležitostí z první série by se totiž měli tvůrci letos vyvarovat.



1) Žádná moderátorka

Nic proti modelce Daniele Peštové, ve své profesi je úspěšná, o tom není sporu. Ale jako moderátorka byla největším krokem vedle prvního ČS Masterchefa. Těch pár toporně odříkaných vět mohli tvůrci vystřihnout a vůbec nic by se nestalo.

Letos by tvůrci měli jít po stopách americké verze pořadu a nechat soutěž odmoderovat samotné celebrity-kuchaře. Respektive využít voiceover a pravidla nechat vysvětlovat samotné ústřední protagonisty show, kterými by logicky mohli být Emanuel Ridi a Jaroslav Žídek, kteří se v květnu na Nově objeví ve víkendové show Nejlíp vaří moje máma!

2) Žádné uzavřené verdikty při vyřazování

Jedním z největších zabijáků napětí první řady byl způsob, jakým se vyřazovalo. Odnášení pokrmů do uzavřené místnosti pro porotce není nejšťastnějším řešením. Opět bych se vydal směrem americké verze, která nechává kuchaře v hrožení vařit před ostatními soutěžícími. A stejně tak před jejich zraky probíhá i samotné vyřazování. V konečném důsledku je celá vyřazovací sekvence doprovázená komentáři pozorujících soutěžících daleko dynamičtější.

Navíc daleko větší napětí vyvolají porotci, kteří se budou domlouvat šeptem přímo před ostatními, než když budou zavření v chladné místnosti a stejně nemůžou předem říct, koho vyřadí.

3) Vykašlete se na záběry ze společného domu soutěžících!

Funguje to v Pekelné kuchyni, v Masterchefovi ne. Nejnovější americké řady soutěže se na tyto záběry vykašlaly a celou stopáž věnovaly dění ve studiu či v exteriérech při týmových soutěžích. Zaprvé se ušetří peníze za stavbu domu a jeho prošpikování kamerami a zadruhé stejně nikomu nebude chybět sledovat kuchaře povalující se na gauči.

4) Chce to dynamičtější střih

Jedna z největších výhod amerického Masterchefa spočívá v tom, že tamější střihači dokáží naplno využít svého umění. Celá epizoda je dynamicky sestříhaná a divák se nenudí. V první česko-slovenské sérii bylo až příliš hluchých míst.

5) Více soutěží v exteriérech

Soutěže v exteriérech Masterchefa příjemně zpestřují. Musí se ale jednat o velké úkoly, nestačí kuchaře pouze nahnat k jedné venkovské svatbě. Chce to zkrátka více akce, jelikož právě kvůli ní si divák Masterchefa zapne. Tahle show není o vaření, je o emocích, o dramatu a vzájemném soupeření.

Těšíte se na druhého Masterchefa?

8 komentářů:

  1. Souhlasím ve všech bodech - to je bez debat. I tak jsem to sledovala a líbilo se mi to, ale tím, že jsem naočkovaná americkým Masterchefem, tak by se mi prostě líbilo, kdyby se Nova prostě vykašlala na svoje inovátorství a zcela okopírovala to, jak to funguje.
    A mimochodem, jsem si všimla, jak Nova začíná šetřit na svých lidech - moderátoři ze Snídaně jsou v Loskutákovi, stejně tak Petr Rychlý. Drahých celebrit se zbavuje a tak můžeme doufat, že ušetření v rámci Daniely Peštové je více jak očekávatelné.

    Katynka

    OdpovědětVymazat
  2. A taky by měli zkrátit stopáž na 45 minut.

    OdpovědětVymazat
  3. nevím jak vy ale apríl už byl :D

    OdpovědětVymazat
  4. Recept na vylepšení je úplně mimo.

    Když se tam píše dělat vše jako v USA, tak musíte ještě dopsat body 6)vyhradit na to podobně peněz a 7)profesionálního personálu jako v USA.

    OdpovědětVymazat
  5. Na Nově běžel Masterchef? Okaaay....já jsem teda velký ignorant, pokud jde o Novu (její "zprávy" jsem přestala sledovat ve chvíli, kdy začali používat filmové soundtracky jako podklad pod každou reportáž), takže mě moc nepřekvapuje, že mě to minulo, ale stejně....sledovat to asi nebudu stejně. Kdysi na Nově byli inovátoři (ještě někdo si pamatuje jejich spoty k Titanicu nebo Indiana Jonesovi?), dneska už mi přijde, že se zasekli někde v 90. letech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak nějak, mám rád tyhle show, ale když to jede na Nově, tak mě to míjí. Vždycky to podělají, celkově ta tv má pro mě nezajímavou image. Jinak Nova dost šetří, nevysílá už prakticky žádné vlastní pořady (ono možná díky bohu) a inovativní byla naposled za Železného. Od té doby jsem jel Primu, super show, ničeho se nebáli, zkoušeli nové formáty. Posledních pár let už ale i tam jsou na úrovni Novy. Takže teď televizi nezapínám vůbec :D

      Vymazat
  6. Pro začátek stačí držet se pravidel - tedy soutěž amatérských kuchařů a jejich postupný růst v profesionální kvalitu. Nikoliv však český průměr. A daleko více se inspirovat třeba austrálií, než exhibicí Gorodna Ramseyho, který opravdu nejde napodobit Pohlreichovskou náhražkou.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.