úterý 28. dubna 2015

TOP 6: Nejzábavnější katastrofické filmy - Požár, emzáky, potopenou loď i létající krávu, to vše nabízejí následující hitovky

Tyhle filmy jsou katastrofické. Naštěstí ne kvalitou.

6. Twister (1996)

Hodnocení ČSFD: 68 %
Hodnocení IMDb: 6,2/10
Hodnocení Rottentomatoes: 6/10
Hodnocení Metacritic: 68 %
Rozpočet/tržby: 92 milionů dolarů/494,47 milionů dolarů

Twister rozhodně není nejlepším katastrofickým filmem, ale patří k těm nejzábavnějším. Tak řekněte sami, v kolika projektech vzduchem poletují krávy (ostatně, právě tahle scéna je hodně často parodována). A nutno poznamenat, že se Twister chlubí hodně slušnými triky, za které se dočkal i nominace na Oscara. Nebyla jediná, další byla udělena za zvuk.

5. Den nezávislosti (1996)

Hodnocení ČSFD: 73 %
Hodnocení IMDb: 6,9/10
Hodnocení Rottentomatoes: 6,3/10
Hodnocení Metacritic: 59 %
Rozpočet/tržby75 milionů dolarů/817,4 milionů dolarů

Den nezávislosti je jedním z nejlepších blockbusterů, které jsme kdy viděli. Sympatické obsazení? Ano. Bezva triky? Ano. Spousta destrukce? Ano. Svižný spád? Ano. Zábavné hlášky? Ano. Prostě ideální film, u kterého člověk "vypne", čapne do jedné ruky půl litru koly, do druhé pořádný kotel přesoleného popcornu a sleduje, jak se hlavní hrdinové vypořádávají s tím otravným šmejdem z vesmíru, který si dovolil zničit Bílý dům. Netřeba asi připomínat, že aktuálně se pracuje na dvojce, ve které se vrátí část původního obsazení (a režisér). Premiéra je naplánována na rok 2016.

4. Armageddon (1998)

Hodnocení ČSFD: 74 %
Hodnocení IMDb: 6,6/10
Hodnocení Rottentomatoes: 5,2/10
Hodnocení Metacritic: 42 %
Rozpočet/tržby (v mil. dolarech): 140 milionů dolarů/553,71 milionů dolarů

Armageddon je velmi sentimentální podívanou. Hodně se tu hraje na city, film se snaží z diváka vyždímat, co nejvíce emocí. Na nás to sice moc neplatí, protože, jak je známo, my žádné emoce nemáme, ale i tak jsme se u Armageddonu dobře pobavili. Obsazení je fajn, hudba také, film má spád, takže se dala přehlédnout i spousta klišé. Film byl mimochodem nominován na čtyři Oscary, třeba za legendární píseň I Don´t Want To Miss A Thing.

3. Skleněné peklo (1974)

Hodnocení ČSFD: 85 %
Hodnocení IMDb: 6,9/10
Hodnocení Rottentomatoes: 6,6/10
Hodnocení Metacritic: Nehodnoceno
Rozpočet/tržby (v mil. dolarech): 14,27 milionů dolarů/139,7 milionů dolarů

Pět nominací na Oscara, tři proměněné (jeden opět za píseň, konkrétně za song We May Never Love Like This Again), tím se chlubí Skleněné peklo. Nechceme fňukat ve stylu "tehdy bylo vše lepší", ale faktem je, že dnes už se filmy jako tento skoro netočí. Jasně, současné katastrofické projekty jsou vizuálně vypiplanější, ale forma často vítězí nad obsahem. Skleněné peklo bylo také obrazově fajn (většinou), ale povedl se i scénář a nechybělo výtečné obsazení.

2. Dobrodružství Poseidonu (1972)

Hodnocení ČSFD: 79 %
Hodnocení IMDb: 7,1/10
Hodnocení Rottentomatoes: 6,8/10
Hodnocení Metacritic: Nehodnoceno
Rozpočet/tržby (v mil. dolarech): 4,7 milionů dolarů/93,3 milionů dolarů

Jeden z nejklasičtějších zástupců katastrofického žánru už není žádný mladík, ale i tak má pořád své kouzlo. Boj skupinky cestujících ze zaoceánského parníku, kteří se pokoušejí přežít poté, co dojde k nehodě, je stejně napínavý i po letech. Projekt byl nominován na sedm Oscarů, získal ale jen jednoho a to za píseň The Morning After. Ovšem, užijí si nejen vaše uši, film se chlubí i výtečným obsazením a napínavou atmosférou. V roce 2006 jsme měli možnost vidět novou verzi nazvanou jednoduše Poseidon. Ta sice nebyla špatná, ale kvalit původního filmu rozhodně nedosáhla.

1. Titanic (1997)

Hodnocení ČSFD: 84 %
Hodnocení IMDb: 7,7/10
Hodnocení Rottentomatoes: 8/10
Hodnocení Metacritic: 74 %
Rozpočet/tržby (v mil. dolarech): 200 milionů dolarů/2,19 miliardy dolarů

Asi se dalo čekat, že bude zmíněn druhý nejvýdělečnějších film všech dob, který je jedním ze tří projektů s 11 Oscary (i tentokrát je jeden z nich za nejlepší píseň). Ano, ano, je to ten romantický příběh o potápějícím se korábu, na kterém se Kate zamiluje do Lea, ukáže mu prsa, zafuní spolu okna v autě a pak se jeden z nich utopí a druhý o tom vypráví. Můžeme mít k projektu nějaké výhrady (pro nás je moc sladký), ale faktem je, že James Cameron natočil velkolepou historickou podívanou, která se zapsala do historie a to právem. Pro nás je jistě potěšující, že se na filmu podíleli čeští kaskadéři.

Jaký katastrofický film je vaším favoritem?

2 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.