úterý 14. dubna 2015

Téma: Pět filmů, které si z politických témat utahují lépe než kontroverzní Interview

Není to zase tak dlouho, co vypukl poprask kvůli komedii Interview (recenze), ve které si tvůrci dělali legraci z neohroženého severokorejského vůdce, který ani nekadí, Kim Čong-una. Film ale nakonec nebyl takový, jak jsme doufali. Následující politicky orientované komedie nás pobavily víc.

Diktátor (1940)

Film, který je naprostou klasikou žánru, je na jedné straně zábavnou groteskní podívanou, na druhé straně v sobě nese zásadní poselství, které bylo pro danou dobu nesmírně důležité. Charlie Chaplin, který si v Diktátorovi nejen zahrál, ale také se podílel na scénáři a usedl na režisérské křeslo, odvedl skvělou práci a z Diktátora se stala jedna z nejdůležitějších politických satir všech dob. S humorem sobě vlastním film řeší otázku útlaku židů a zesměšňuje Hiltera tak, že je to i dnes k popukání. Mimochodem, v roce 2012 vznikl jiný film, který se jmenuje Diktátor a také je docela zábavný, i když si bere na paškál jiné typy despotů.

Team America: Světovej policajt (2004)

Loutkový film, kterému není nic svaté. Zesměšňuje snahu Ameriky strkat nos do záležitostí po celém světě, diktátory jako je Kim Čong-il, ale i celebrity, které se silně angažují v politickém dění. Není divu, že projekt od tvůrců Městečka South Park vyvolal slušný poprask a asociace rozhodující o přístupnosti udělila Team America devětkrát přístupnost NC-17 (nikdo mladší 17 let se na film nedostane). Nakonec se ale tvůrcům podařilo film sestříhat tak, aby mu byla udělena přístupnost R (osoby mladší 17 let jen v doprovodu dospělé osoby). Film se znovu začal řešit, když se některá kina rozhodla promítat ho v reakci na stažení Interview z distribuce, ale Paramount to provozovatelům kin zatrhl. Prezident Barrack Obama to označil za útok na svobodu slova. Ale útěchou pro tvůrce může být to, že díky dané situaci se skokově zvedly prodeje filmu na Amazonu.

MASH (1970)

Není žádným tajemstvím, že film nedosahuje kvalit kultovního seriálu. Ale pořád jde o hodně povedenou a trefnou podívanou, která kritizuje zbytečnost a absurdnost válečných konfliktů, ale i chování jednotlivých stran, které se do nich zapojují. Film není tak vtipný jako seriál, ale neznamená to, že by nebyl zábavný. Celovečerní verze byla o něco věrnější knižní předloze z pera Richarda Hookera, odnesla si pět nominací na Oscara (získala jednoho a to za nejlepší adaptovaný scénář) a při rozpočtu 3,03 milionů dolarů vydělala 81,6 milion dolarů, což z ní dělá jeden z nejúspěšnějších projektů daného roku. Film je také často označován za jeden z nejlepších počinů režiséra Robert Altmana.

Dr. Divnoláska aneb Jak jsem se naučil nedělat si starosti a mít rád bombu (1964)

Film s neodolatelným názvem (jak v české mutaci, tak v originální anglické verzi) se zaměřuje na studenou válku. A z tématu si utahuje skvěle, o čemž svědčí i čtyři nominace na Oscara. Je to zábavné, je to drzé, je to trefné, je to skvěle obsazené. Stanley Kubrick zvládl natočit odvážnou podívanou, která se nebojí pořádně rýpnou do citlivého tématu. Je překvapením, že zrovna Kubrick stvořil něco, co umí vyvolat úsměv na rtech. Ale samozřejmě, velkou zásluhu na tom má i Peter Sellers v hlavní roli (rolích).

Hvězdná pěchota (1997)

Na první pohled by se mohlo zdát, že sem Hvězdná pěchota vůbec nepatří. Ale pod onou teenagerovskou milostnou zápletkou, hromadou (skvělých) triků a krve, se skrývá překvapivě fundovaná militantní satira, která trefně zesměšňuje přehnaný patriotismus. Je velká škoda, že tenhle sci-fi skvost zůstal mnohými nepochopen a neuspěl tak, jak by si zasloužil. Ale alespoň se z něj časem stala kultovní záležitostí. A vůbec nás to nepřekvapuje. Už jen ony propagandistické spoty "Chcete vědět víc?" jsou stejně tak zábavné jako satirické. Pokud jde o poselství filmu, tak režisér Paul Verhoeven prohlásil stručné a jasné: "Válka dělá fašistu z každého z nás."

Která politicky orientovaná podívaná vám přijde nejzábavnější?

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.