úterý 6. ledna 2015

Temný rytíř: Jak se dostal Nolan k režii trilogii o Batmanovi? A co rázného prohlásil o jeho stylu režisér X-Men: První třída?

Publikum už je prý unavené z temného pojetí komiksových filmů.

Trilogie komiksových filmů o Netopýřím muži z dílny Christophera Nolana bezesporu výrazně ovlivnila komiksový žánr. Pro někoho dobrým směrem, pro někoho ne. Nolan nahlížel na látku dospěle, vsadil na osudovou a temnou atmosféru a hromada tvůrců se rozhodla kráčet v jeho šlépějích. Ale jak se vůbec k režii komiksových filmů dostal? Nebyl to přece jen žánr, kterému by se normálně věnoval? To vysvětlil v rozhovoru pro Hollywood Reporter:

"Přišel jsem k tomu velmi zajímavou cestou, můj agent Dan Aloni mi zavolal a řekl ´Předpokládám, že nebudeš mít zájem, ale Warneři dávají dohromady štáb a přemýšlí, co udělat s novým Batmanem.´ Nemělo se pokračovat v původním stylu, ten už došel svého konce. Ale v dané době nikdo nepoužil termín "reboot" - tehdy neexistoval - takže otázka byla ´Co s tím provedeme?´ A já na to ´Vlastně, je to něco, o co bych zájem měl,´ a to proto, že jeden ze skvělých filmů, které mě ovlivnily, byl Superman Dicka Donnera... Takže jsem šel do studia a řekl, ´Tohle je to, co s tím chci provést.´ Vlastně ani nevím, kdo první použil slovo reboot, ale objevilo se až po Batman začíná, takže jsme neměli nic, co by nás inspirovalo k restartování série. V podstatě jsme si jen řekli ´Nikdo nenatočil příběh o jeho zrození v této podobě a zacházel s tím jako akčním filmem, současným akčním blockbusterem.´ Co jsem miloval na Supermanovi bylo, že New York působil jako New York, respektive Metropolis působilo jako New York. Metropolis působilo jako město, které znáte a pak tam byl ten chlápek, který poletoval ulicemi. ´To je skvělé, pojďme to udělat i s Batmanem a začněme tím, že dáme dohromady vynikající obsazení,´ to je to, co provedli se Supermanem, ale od té doby jsem nebyl něčeho podobného svědkem - měli každého, od Marlona Branda až po Glenna Forda, který ztvárnil Supermanova otce, víte, bylo to neuvěřitelné obsazení. A tak jsme my začali dávat dohromady neuvěřitelné obsazení kolem Christiana Balea, který byl vynikající volbou pro Batmana a pak jsme přidali sira Michaela Cainea a Garyho Oldmana a Morgana Freemana a Toma Wilkinsona. Bylo to prostě neskutečné."

Ovšem, ne všichni jsou z toho, co se stalo v návaznosti na Nolanovu trilogii nadšení. Najednou "všichni" museli natočit něco temného a depresivního. A nebudu chodit kolem horké kaše, i mně to občas lezlo na nervy a musím se přiznat k něčemu, co na mě zřejmě přivolá hněv některých diváků, ale mně více k srdci přirostl Batman od Tima Burtona. Byl sice také docela temný, ale také bizarní a komiksově laděný. A nechyběl ani nadhled.

Nejsem sám, koho už unavuje to, že filmaři sázejí hlavně na temnou atmosféru. To úplně nevoní ani dalšímu zkušenému režisérovi Matthew Vaughanovi, který je v žánru komiksových adaptací velmi zkušený. Na kontě má Kick-Ass, podle některých nejlepší díl série X-Men: První třída nebo novinku Kingsman: Tajná služba, která je prý skvělá. Je tak očividné, že své práci rozumí a je nesporným faktem, že umí zkombinovat napětí, brutalitu i nadhled, to už dokázal několikrát.

"Aktuálně lidé chtějí legraci a únik z reality. Podívejte se na úspěch Strážců Galaxie. Myslím, že Nolan odstartoval velmi temný a pochmurný styl superhrdinské reality a myslím, že už toho lidé mají dost."

Do jaké skupiny patříte vy? Pořád se vám depresivní styl líbí nebo preferujete něco odlehčenějšího?

5 komentářů:

  1. Já s temným stylem prostě problém nemám, to že by byly všechny komixárny za posledních pár let temné skoro nemůžu souhlasit. Například cokoli od Marvelu šlo úplně opačným směrem. Z DC mě potom napadá například Green Lantern. Mě svým způsoběm ta temnost nevadí a rozhodně jsem se ji ještě "nepřejed". Nicméně připouštím, že Strážci Galaxie se mi osobně líbily moc a to Marvel filmy zrovna nehltám. Každopádně klidně ať ty filmy mají jakousi nadsázku, přesto sě u toho temnějšího pojetí baví hlavně snaha o jakousi reálnost přestože jde o komiksové adaptace.

    OdpovědětVymazat
  2. Podle mě se k DC hodí spíše to temné ražení naopak u Marvelu se hodí opačná cesta.

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně tak, Burtonova verze je o chlup lepší, Batman se vrací, to je panečku atmosféra.

    OdpovědětVymazat
  4. A které že to mimo Batmana byly temně laděné adaptace? Mě tedy napadají jen výborní Snyderovi Watchmen. Jinak je to tady samá omalovánka od Marvelu, kde nic takového nevidím ani v jednom filmu (a to si slovo "temný" dokonce dají do názvu, pcheee). Matthewovy filmy se mi libí, jeho X-men jsou podle mě nejlepším dílem série, ale jeho názor prostě nesdílím. Strážci Galaxie jsou kravina na jedno shlédnutí a za dva dny jsem pomalu nevěděl o čem to bylo a strašně mě to nudilo. Mám rád komiksy a mám rád styl, který rozjel Nolan. Já chci víc takových filmů a ne Mathtewe, já jich nemám dost! Souhlasím s tím, že Burtonovi Batmani jsou skvělí...

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.