úterý 6. ledna 2015

Téma: Největší filmová překvapení roku 2014 podle redakce Gorilly

Které filmy nám v dobrém slova vyrazily dech, i když jsme to od nich původně nečekali?


Bohužel je častější, že nás filmy zklamou. Máme velká očekávání a pak odcházíme z kina "neuspokojení". Ale je i několik těch, které nás naopak příjemně překvapení. Těmto se to povedlo v roce 2014.

Lukáš Franta

Píšu to každý rok. Většinou poměrně dobře odhadnu, jak se mi který film bude líbit, takže velká překvapení mě nečekají. Nicméně občas někoho přece jen podcením.  Letos to byly dva filmy. Equalizera sice natočil můj oblíbenec Antoine Fuqua, ale ještě i podle traileru jsem tenhle film považoval za průměrnou zbytečnost. A výsledek? Nejlepší kousek mezi akčními thrillery vyrobenými v Hollywoodu.  A druhé překvapení - Bessonova Lucy. Besson byl kdysi geniální režisér, ale pak se něco stalo... a výsledek známe všichni. Řada průměrných filmů, z níž našlapaná a zdravě experimentující Lucy vystupuje jako nečekaný klenot (přestože směrem ke konci pro mě její zábavnost klesá). Nevím, kde a jak se to v Lucovi vzalo… ale měl by si tenhle modus operandi zapamatovat.

Honza Liška

22 Jump Street – Přiznám se, že jsem od toho nečekal téměř nic, ale nakonec jsem se smál tak moc, až mě začala bolet tvář i břicho. Zápletka sice nevoní originalitou, ale jednotlivé gagy jsou dokonalé. Filmu zase kraluje Ice Cube, který si to zřejmě užíval stejně jako diváci v kině. A závěrečná montáž mě pak dorazila. Nejlepší komedie roku!

Honza Lysý

Mile mě překvapilo několik filmů, třeba animovaný Batman: Assault on Arkham, ale asi nejvíce mě překvapil asijský historický spektákl Goondo: Minranui sidae. Jsem velkým fanouškem podobných filmů a v posledních letech se jich sice urodila spousta, ale málokterý mě oslovil. Tento ale ano. I když pravda, možná by nebylo od věci, kdyby byla stopáž trošku kratší, ale jinak povedená záležitost.

Který film z roku 2014 nejvíce překvapil vás?


10 komentářů:

  1. Goondo, jsem nevidel a od ostatnich zminenych jsem ja dostal presne co jsem cekal, az na Lucy, to je pro me bohuzel odpad, ktery jsem nedokazal ani dokoukat dokonce...

    OdpovědětVymazat
  2. Prekvapenie pre mna bol napad natocit film jump street 21, po serialy asi bezna varianta natocit film,ale to co vzniklo bola traparna na entu,ktora mi pripomenula ze amici tocia riadne somariny aj bez adama, ale ze natocili dvojku, tak to by som nazval apocalypsa v hollywoode, ti co ho v 70 rokoch znovu ozivili sa asi nestacia divit :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Viděl jsem naprostou většinu mainstream komedií od poloviny osmdesátých let, veškeré sitcomy, které za něco dle obecného mínění stojí, také dost nezávislých komediálních filmů. Jump street 21,22 -filmové verze mi příjdou jako jedny z nejhorších filmů, které jsem měl možnost vidět. Usmál jsem se snad jednou při nějakém fekálním vtipu. Absolutně nechápu vysoké hodnocení ani použitý způsob "humoru". Je to nehorázná slátanina a to mám Jonaha jako herce poměrně rád. Lituju herce z původního seriálu, kteří si v tom dali cameo a nevěděli do čeho jdou. Je to pouze můj osobní názor. A výjimečně zcela proti většině. Mohl by mi někdo napsat, proč to má tak vysoké hodnocení? Absolutně nemám problém s fekálními scénami, žeru veskerý humor od britského po indický. Něco podobného se mi stalo s Tropickou bouří, přestože tam hráli v té době mí oblíbení herci, mám v plánu si to dát znovu, mohl jsem mít špatnou náladu, ale Jump street mohu hodnotit oba totožné díly. Jediné vysvětlení pro mě je, že to hodnotí velké množství lidí 13-15let, jinak mi to z hlediska filmové kvality nijak nedává smysl. Rád bych si přečetl názor Lukáše a Honzy. Neberte to jako útok na Lišku, ikdyž mám co dělat abych se nevyjádřil. Pouze osobně bych to řadil na absolutní chvost toho, co jsem ve filmu viděl. To se mi za posledních 10 let u ničeho jiného nestalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě film nezklamal, první díl považuji za standardní pásovou výrobu, druhý díl také, nic zázračného, nic hrozného. Ale je možné, že můj názor ovlivnilo to, že jsem den předtím viděl Sousedy, kteří jsou také dost vychvalovaní a mě zklamali, takže mi 22 Jump Street přišlo docela vtipné. I když nic, u čeho bych se válel smíchy po zemi.

      Vymazat
    2. Shodou okolností jsem Susedy začal sledovat těsně před Vánocemi, takže reakce je čerstvá. Dostal jsem se k tomu náhodou, kdy jsem potřeboval cz/sk seriál pro příbuzné a absolutně jsem nevědel o co jde, protože jsem 10 let neměl zapnutou televizi. Kvůli brutálním problémům se spaním jsem to začal sledovat, ze začátku spíš sluchem. Na poli ČR/SK tvorby mě to s ohledem na to, co se dosud vyrobilo, poměrně nadchlo. Po první serii už ten moment překvapení trochu opadnul, občasně sleduju, když nevidím na titulky. Ale subjektivně bych to hodnotil 75+-5%, podle individuálních preferencí. Osobně jsem v tom viděl pár momentů, které mi připomínají kouzlo britcomů. Nevím, zda to tvůrci zamýšleli. Obecně se to možná chápe jako Nova výtvory, pro mě to bylo guilty pleasure. Nehodnotím celé, spíš první řadu, jsem někde v půlce druhé řady a čekám na problémy se spánkem. Je možné, že každému něco nesedne. Mně JS přišly naprosto absurdní tím, že to byl asi zvrácený pokus o sarkasmus for dummies, absolutně mimo mé chápání humoru. A to považuju American Pie, Inbetweeners nebo dokonce nepochopený Kevin and Perry za kvalitní humor, takže žádná protiamerická nota nebo csfd inťa. Poslední dobou mě ve značně menší míře také zklamaly projekty Jamese Franca nebo Pegga, ve kterých citím drobnou podobnost. U toho ČR/SK humoru bych ještě zmínil Kancl, což dopadlo tak nějak podle očekávání. Po nadějném prvním díle to šlo na 3-4/10 a stejně jako v anglické verzi to zvedl vánoční "speciál" tak na 5/10 a to zásluhou Kopty a Nováka, které limitovaly dialogy - bez ohledu na nutnou šablonu. Takový Dalecký musel vyškolit slavíka půlce štábu po každém záběru, nevím proč by ho to jinak nechali dohrát. Kéž by měl někdo odvahu to po předcházejícím počinu Šteindlera svěřit Čtvrtníčkovi, kterého sice až tak nemusím, ale nikdo lepší mě na tenhle projekt nenapadá. Dík za názor, obecné csfd/imdb hodnocení trefuju poslepu téměř +-5%, u JS bych to viděl s obecnou oblibou na 50, osobně na 20. Takže JS je jedna z mála věcí, kde mě zajímá názor od lidí, kteří dokažou odlišit velmi dobré od dobrého.

      Vymazat
    3. Sousedy byl pravděpodobně myšlen film http://www.csfd.cz/film/319726-sousedi/

      Vymazat
    4. Ano, ano, byla myšlena americká komedie Sousedi :)

      Vymazat
  4. A jo, já neznám české distribuční názvy. Neighbors bych řadil k nejobvyklejšímu typu komedií - navnadí trailerem a film je mírné zklamání, protože všechno dobré bylo v traileru. Trochu to v tomhle připomíná Teda nebo Million Ways. Začátek nebyl špatný, Rogen zahrál slušně, pro mě překvapivě nebyl dřevo ani Efron, kterého jsem znal jenom z novinových článků. Celkově jednorázovka za 60%. Mně vrtal hlavou jen ten Jumpstreet, něco tak nevtipného jsem x let neviděl. Chápu jak ten humor mysleli, ale nechápu, proč by to někdo dělal. To popírá veškeré teorie humoru.
    Ke článku - pro mě překvapením roku Grandhotel Budapešť, ne kvalitou, ale přivedlo mě to ke zpětným projekcím Andersona, který mě míjel a tím i ke změně vnímání filmu. Už jsem na ním zlomil hůl, tolik let po sobě pouze 2-3 dobré /relativně/ mainstreamy ročně - strašná úroveň. Z minulého roku si pamatuju snad jen La Migliore offerta, doplňkově další Rush a zpracování The Book Thief, z "nových" Fack ju Göhte.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdyby jen ukázali to nejlepší v traileru, ale oni některé fórky ani do filmu nakonec nezařadili :D.

      Vymazat
    2. Jo, tuším s tím vylítlým hajzlíkem, taky jsem to na konci marně hledal.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.